• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 36.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 32.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 36.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 30.3°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  4 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.6°C
  3 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 32.8°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 29.5°C / 35.9°C
  4 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 30.7°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.6°C
  4 BF
  11%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 33.7°C
  3 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%
Mauro Scrobogna/LaPresse via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οχι» Ντράγκι στο Βατικανό

 • A-
 • A+
Η Αγία Εδρα αξίωσε να γίνουν αλλαγές σε νομοσχέδιο κατά της ομοφοβίας που εγκρίθηκε από τη Βουλή και συζητείται στη Γερουσία. ● Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός αρνήθηκε χωρίς διπλωματικές περιστροφές.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επιστροφή στο παρελθόν αποτέλεσε το τελευταίο αίτημα του Βατικανού, με στόχο την αλλαγή του σχεδίου νόμου κατά της ομοφοβίας, το οποίο και συζητείται στην ιταλική Γερουσία. Για πρώτη φορά στα τελευταία 92 χρόνια (από τότε που υπεγράφη η αμοιβαία αναγνώριση ιταλικού κράτους-Αγίας Εδρας), το παπικό κράτος με ρηματική του διακοίνωση ζήτησε να τροποποιηθεί ιταλικό σχέδιο νόμου.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου Τζαν, το οποίο ζητά την επέκταση των ποινών με τις οποίες τιμωρούνται τα αδικήματα ρατσισμού και σε εκείνα που χαρακτηρίζονται από ομοφοβία και τρανσφοβία. Με φυλάκιση μέχρι τεσσάρων ετών, για όποιον υποκινεί και υποθάλπει τα αδικήματα αυτά, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη: οργανώνοντας, δηλαδή, πρωτοβουλίες ενημέρωσης στα ιταλικά σχολεία, με στόχο τη δημιουργία μιας κουλτούρας ισότητας και σεβασμού.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε από την ιταλική Βουλή και απομένει το «ελεύθερο» από τη Γερουσία. Αλλά το Βατικανό έχει ενστάσεις και ζητά την μερική αλλαγή των άρθρων του. Οχι μόνο λόγω «διαφορετικών ευαισθησιών», αλλά επειδή θεωρεί ότι ο «νόμος Τζαν» παραβιάζει το ίδιο το σύμφωνο αλληλοαναγνώρισης της Ιταλίας με την Αγία Εδρα.

Σύμφωνα με ό,τι διέρρευσε, πέρα από κάποιες αντιρρήσεις στο θέμα ταυτότητας φύλου, αυτό που θέλει η Καθολική Εκκλησία είναι να μην είναι υποχρεωμένα τα σχολεία της να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέλεξε να αναφερθεί προσωπικά στην όλη αυτή σύγκρουση, χωρίς ιδιαίτερες διπλωματικές περιστροφές. «Η χώρα μας είναι κοσμική και όχι θρησκευτική, το κοινοβούλιο έχει την απόλυτη ελευθερία να προχωρά σε συζητήσεις. Το πολίτευμά μας προσφέρει κάθε εγγύηση για να επαληθεύεται ότι ο κάθε νόμος σέβεται, πάντα, τις αρχές του Συντάγματος και τις διεθνείς δεσμεύσεις, στις οποίες συγκαταλέγεται και το Σύμφωνο με την Εκκλησία», είπε ο Ντράγκι.

Η Κεντροαριστερά (η οποία έχει προτείνει τον νόμο) και τα Πέντε Αστέρια ενθουσιάστηκαν. Η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Σαλβίνι όχι τόσο, αλλά επέλεξαν να μην ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στην όλη αντιπαράθεση. Το Βατικανό, όμως, θεωρεί το θέμα ζωτικής σημασίας και ο πρωθυπουργός του, Πιέτρο Παρολίν, αποφάσισε να επανέλθει στην υπόθεση και να απαντήσει στον Ντράγκι.

«Συμφωνούμε στο ότι το ιταλικό κράτος είναι κοσμικό και όχι θρησκευτικό και δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου Τζαν», είπε ο ανώτατος κληρικός. Σε ό,τι αφορά, όμως, την ουσία του θέματος, δεν άλλαξε στάση. Τόνισε ότι «η έννοια και ο καθορισμός της διάκρισης παραμένουν υπερβολικά ρευστά», τόσο που «υπάρχει κίνδυνος να τιμωρηθεί κάθε δυνατή διαφορά και διάκριση ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα».

Παράλληλα, ο Παρολίν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δεν περίμενε πως το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί και πως «έγινε μια παρέμβαση προληπτικού χαρακτήρα, με στόχο να τεθούν υπόψη κάποια θέματα πριν να είναι αργά». Αυτό που μένει να διαπιστωθεί τώρα είναι ποια θα είναι η τύχη του σχεδίου νόμου Τζαν. Αν θα μπορέσει να εγκριθεί από τη Γερουσία ή αν θα αλλοιωθεί τόσο πολύ ώστε να μοιάζει από «ακίνδυνος» έως και άχρηστος.

Πριν από τέσσερις δεκαετίες, παρά τη μεγάλη αντίθεση της Καθολικής Εκκλησίας, οι Ιταλοί ενέκριναν και υπερασπίστηκαν τους νόμους για το διαζύγιο και το δικαίωμα στην άμβλωση. Μπορεί να υπάρξει, άραγε, η ίδια κινητοποίηση και για την καταπολέμηση κάθε μορφής ομοφοβίας και τρανσφοβίας;

ΕΥΡΩΠΗ
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση
Παρά τις προσπάθειες του Σαλβίνι να προσεγγίσει επιχειρηματίες και συντηρητικό ακροατήριο καθυστερώντας τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού η ιταλική κυβέρνηση ακολουθεί το πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες πιέσεις για εμβόλια στην Ιταλία
Υποχρεωτική η επίδειξη του «πράσινου πάσου» και στη δημόσια διοίκηση, σε μια σκληρή προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι να κάμψει την ισχυρή αντίσταση των αντιεμβολιαστών.
Νέες πιέσεις για εμβόλια στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
«Ντόλτσε βίτα» με λεφτά από Βρυξέλλες
Σε τελετή στα στούντιο της Τσινετσιτά, η Φον ντερ Λάιεν πρόσφερε και επισήμως το πακέτο των 192,5 δισ. Ο Ντράγκι υποσχέθηκε ότι τα χρήματα θα διατεθούν με αποτελεσματικότητα και εντιμότητα
«Ντόλτσε βίτα» με λεφτά από Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Εκατό μέρες Μάριο Ντράγκι: κάθε μέρα και πιο δύσκολη!
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός συνεχίζει να χαίρει μεγάλης στήριξης των πολιτών, αλλά άρχισε να καταλαβαίνει ότι και τα προβλήματα, με την πάροδο των εβδομάδων, δείχνουν να πολλαπλασιάζονται.
Εκατό μέρες Μάριο Ντράγκι: κάθε μέρα και πιο δύσκολη!
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλική «χαλάρωση» εν μέσω έντασης και φόβου
Ανοίγουν εστίαση, θέατρα, κινηματογράφοι και Λύκεια στη γειτονική μας χώρα, ενώ το «πράσινο πάσο» για την εσωτερική μετακίνηση των Ιταλών βρίσκεται προ των πυλών ● Στις 15 Μαΐου ανοίγουν οι παραλίες.
Ιταλική «χαλάρωση» εν μέσω έντασης και φόβου
ΕΥΡΩΠΗ
«Ξεκλειδώνει» την Ιταλία ο Ντράγκι, αλλά με «ανταρσία» της Λέγκας
Χαλάρωση των μέτρων προβλέπεται στην Ιταλία μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης με απούσα την Λέγκα που ζητούσε περισσότερα βήματα.
«Ξεκλειδώνει» την Ιταλία ο Ντράγκι, αλλά με «ανταρσία» της Λέγκας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας