• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.8°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 18.4°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.1°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.4°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 18.1°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 14.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  70%
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν έργο για το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη

 • A-
 • A+

Mέτρο στήριξης ύψους 166,7 εκ ευρώ για την κατασκευή τερματικού υγρού φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μέτρο συνάδει με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βέσταγκερ, ενώ η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι κατάλληλη και αναγκαία, καθώς το σχέδιο δεν θα υλοποιηθεί χωρίς τη δημόσια υποστήριξη.

Το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και, γενικότερα, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η Ελλάδα της γνωστοποίησε τα σχέδιά της να υποστηρίξει την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελούσε μια Μονάδα Αεριοποίησης Αποθήκευσης («FSRU») για τη λήψη, αποθήκευση και επαναεριοποίηση του ΥΦΑ (συμπληρωμένο από μόνιμες υπεράκτιες εγκαταστάσεις, όπως σύστημα πρόσδεσης καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέσει το FSRU με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας («NNGS»).

«Δεδομένης της στρατηγικής του σημασίας για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει συμπεριληφθεί στους καταλόγους του ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος στον ενεργειακό τομέα, βάσει του ΔΕΔ-ΕΕ της ΕΕ (Διευρωπαϊκό Δίκτυο Ενέργειας) από το 2013», αναφέρει η Κομισιόν.

«Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Βουλγαρία και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς θα αποτελέσει μια νέα πιθανή πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί τη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ("IGB")», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ενέκρινε τη δημόσια υποστήριξη για το έργο IGB, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2018.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υδρογόνο και ότι το έργο θα συμβάλει σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα μέσω της αυξημένης χρήσης αερίου αντί για άνθρακα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία («ESIF»), ιδίως κεφάλαια που ελέγχονται και διαχειρίζονται απευθείας από την Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης για την Ανάπτυξη 2014-2020.

Η υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ. Δικαιούχος της ενίσχυσης είναι η Gastrade SA, μια εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο ελληνικός κατεστημένος φορέας φυσικού αερίου (DEPA) και ο Βουλγαρικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (Bulgartransgaz EAD). Η Gastrade θα είναι ο υποστηρικτής και ο χειριστής του νέου τερματικού. 

Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει υπεραντιστάθμιση, ο υπεύθυνος του έργου θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στο κράτος μέρος των εσόδων που παράγονται από το τερματικό, εάν υπερβούν ένα καθορισμένο ανώτατο όριο καθ `όλη τη διάρκεια ζωής του έργου.

Ο Εθνικός Ρυθμιστής Ενέργειας έχει θέσει σε εφαρμογή ορισμένες εγγυήσεις για να αποτρέψει την αύξηση της θέσης στην αγορά των μεγαλύτερων φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου που συμμετέχουν στο έργο, όπως ο περιορισμός του μεριδίου του ΥΦΑ που μπορεί να κρατηθεί στο τερματικό από αυτούς τους παίκτες .

Αυτό θα διασφαλίσει ότι η ενίσχυση είναι αναλογική και περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο για την ενεργοποίηση της επένδυσης και ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και του εμπορίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Είναι η πυρηνική ενέργεια πράσινη;
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η απάντηση είναι «ναι». Η απόφαση σχετικά με το τι μετράει ως πράσινο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε., αφού θα...
Είναι η πυρηνική ενέργεια πράσινη;
ΕΥΡΩΠΗ
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
Η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βαρσοβία «κουνάει το δάχτυλο» στην Κομισιόν
Ο Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο, σε μια προσπάθειά του –όπως ερμηνεύεται από τις Βρυξέλλες– να καθυστερήσει την αντίδραση της Κομισιόν.
Η Βαρσοβία «κουνάει το δάχτυλο» στην Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Πολωνός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσουν στην ολομέλεια για το κράτος δικαίου. Πρόγευση για τις εξελίξεις έδωσε ο Μοραβιέτσκι που προειδοποίησε τους συναδέλφους του ηγέτες της Ε.Ε. για...
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τις ενεργειακές τιμές
Μην περιμένετε ριζοσπαστικά μέτρα. Ένα προσχέδιο δείχνει ότι ενώ στο κείμενο περιλαμβάνονται κάποιες δράσεις υπό την ηγεσία της Επιτροπής, πρόκειται κυρίως για επεξήγηση των υφιστάμενων επιλογών.
Σήμερα η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τις ενεργειακές τιμές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας