• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.4°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  5 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.7°C
  2 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 18.6°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.4°C
  6 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 19.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.0°C
  4 BF
  95%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.1°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.4°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  82%
AP Photo/Luis Vieira, Pool

Κομισιόν: 30,5 δισ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
17,8 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7δισ.ευρώ σε δάνεια συμπεριλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας που ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν. Τα χρήματα θα δοθούν  στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκτησης και ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026.
 
Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την παροχή 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα βάσει του RRF.
 
Το Συμβούλιο θα έχει, κατά κανόνα, τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν.
 
Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα επέτρεπε την εκταμίευση 4 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα για προχρηματοδότηση. Αυτό αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα.
 
Η Κομισιόν θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των ορόσημων και των στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, η οποία αντικατοπτρίζει την πρόοδο στην εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.
 
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν "αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της Ελλάδας από την πανδημία COVID-19".
 
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το RRF - που βρίσκεται στο επίκεντρο του συνολικού προγράμματος NextGenerationEU - θα παρέχει έως 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.
 
"Το ελληνικό σχέδιο αποτελεί μέρος μιας άνευ προηγουμένου συντονισμένης ανταπόκρισης της ΕΕ στην κρίση COVID-19, για την αντιμετώπιση κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων με την υιοθέτηση των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων, για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας και της συνοχής της ενιαίας αγοράς", αναφέρει η Κομισιόν.
 
Η Κομισιόν διαπιστώνει στην αξιολόγησή της ότι το ελληνικό σχέδιο αφιερώνει το 38% της συνολικής χρηματοδότησης της Ελλάδας σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους.
 
Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση του καθεστώτος στήριξης για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, το σχέδιο υποστηρίζει επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και την ανάπτυξη τοπικών αστικών σχεδίων με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλίματος στις αστικές περιοχές. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την υποστήριξη ενός εθνικού προγράμματος αναδάσωσης και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση των συστημάτων πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις επενδύσεις στον μετριασμό των πλημμυρών.
 
Επιπλέον η Κομισιόν διαπιστώνει ότι το ελληνικό πλάνο αφιερώνει το 23% της συνολικής κατανομής της Ελλάδας στην ψηφιακή μετάβαση. Αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο 20% που απαιτείται από τον κανονισμό RRF.
 
Τα μέτρα για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές όπως δίκτυα 5G και ινών, μέτρα για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης της δημόσιας διοίκησης και επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα, ως μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος και μέσω ειδικών εκπαιδεύσεων για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
 
Η Κομισιόν αξιολόγησε το σχέδιο της Ελλάδας βάσει των κριτηρίων που ορίζονται στον κανονισμό RRF. Εξέτασε εάν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο της Ελλάδας υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις. συμβολή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο · και να ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό του, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα.
 
Η Κομισιόν συνολικά θεωρεί ότι το σχέδιο της Ελλάδας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σύνολο ή ένα σημαντικό υποσύνολο των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που περιγράφονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απευθύνονται στην Ελλάδα από το Συμβούλιο κατά το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο το 2019 και το 2020.
 
Περιλαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας.
 
Το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος δημόσιας υγείας που θα υποστηρίζει την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια πρόληψη και θα ενισχύει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθιστώντας την οικονομία πιο ανοιχτή, βελτιώνοντας τη δημόσια διοίκηση και καθιστώντας το δικαστικό σύστημα πιο αποτελεσματικό.
 
Παράλληλα με τη σημαντική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, το Σχέδιο αξιοποιεί πλήρως τα δάνεια της Ανάκτησης και της Ανθεκτικότητας για να παρέχει χρηματοδότηση σε εταιρείες και να αυξάνει το επίπεδο των ιδιωτικών επενδύσεων.
 
Το Σχέδιο βασίζεται και συμπληρώνει βασικές συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ευρύτερης λειτουργίας της οικονομίας και οι οποίες επί του παρόντος παρακολουθούνται στο πλαίσιο του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας.
 
Το σχέδιο αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι κατάλληλα και στους έξι πυλώνες του κανονισμού RRF.
 
Το ελληνικό σχέδιο προτείνει έργα και στους επτά βασικούς ευρωπαϊκούς τομείς πρωτεραιότητας. Πρόκειται για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που αντιμετωπίζουν ζητήματα που είναι κοινά σε όλα τα κράτη μέλη σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και απαιτούνται για τη διπλή μετάβαση. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει προτείνει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης σε συνδυασμό με επενδύσεις σε προγράμματα αναβάθμισης και επαναπροσδιορισμού που καλύπτουν ολόκληρο το εργατικό δυναμικό. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στον εξοπλισμό ατόμων με δεξιότητες υψηλής ποιότητας και σχετικές με την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.
 
Η αξιολόγηση διαπιστώνει επίσης ότι κανένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δεν βλάπτει σημαντικά το περιβάλλον, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό RRF.
 
Τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόζει η Ελλάδα θεωρούνται κατάλληλα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
 
Το σχέδιο παρέχει επαρκείς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές θα προλαμβάνουν, εντοπίζουν και διορθώνουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, διαφθοράς και απάτης που σχετίζονται με τη χρήση κεφαλαίων.
 
Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: "είμαι ευτυχής που παρουσιάζω τη θετική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Μπορεί να αναμορφώσει την Ελλάδα για δεκαετίες μπροστά. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο από αυτό, για τις επόμενες γενιές. Θα σταθούμε μαζί σας σε κάθε βήμα."
 
Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους, συμπλήρωσε: "το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας θα τη βοηθήσει να αναδειχθεί ισχυρότερο από την πανδημία και να εξοπλίσει την οικονομία για ένα πιο πράσινο και πιο ψηφιακό μέλλον. Τα μέτρα περιλαμβάνουν υποστήριξη για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και καθαρές αστικές μεταφορές, καθώς και εστίαση στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού, τόσο από την άποψη της εκπαίδευσης όσο και από την άποψη της επαναπροσδιορισμού και της αναβάθμισης του εργατικού δυναμικού. Χαιρετίζουμε τη φιλοδοξία της Ελλάδας να αναζωογονήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να μεταρρυθμίσει τις πολιτικές της αγοράς εργασίας, να ψηφιοποιήσει τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις, που θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Συνολικά, το σχέδιο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να εξοπλίσει την οικονομία και τους ανθρώπους της για το μέλλον και να θέσει τη χώρα σε μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές για την πλήρη εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων".

Τέλος, ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, τόνισε: "σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Κοινότητα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ευρωπαϊκή ιστορία της χώρας. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από στήριξη άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του NextGenerationEU, χρηματοδότησης που θα στηρίξει σημαντικές επενδύσεις και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα ωφελήσει κάθε μέρος της Ελλάδας και κάθε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από την τελευταία κρίση και το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση: το NextGenerationEU είναι μια εταιρική σχέση που θα προωθήσουμε μαζί ».

 

 


Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τα μετέωρα βήματα της Ούρσουλα
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Κι αν δεν υπήρχαν και τα αναγκαστικά κενά στα έδρανα των ευρωβουλευτών, τίποτα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα θύμιζε την πανδημία του κορονοϊού.
Τα μετέωρα βήματα της Ούρσουλα
ΕΥΡΩΠΗ
Ελληνική δυσφορία και δυσπιστία
Εκτακτο Ευρωβαρόμετρο ● Το 52% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ το 53% αναφέρει ότι δεν μπορεί να την εμπιστευτεί για τη διαχείριση των πόρων του...
Ελληνική δυσφορία και δυσπιστία
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Από τα 4 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα σε πρώτη φάση ως τις αρχές Αυγούστου, τα 2,3 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 1,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια.
Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Φον Ντερ Λάιεν: Ακόμα μία φορά κατά της άρσης των πατεντών
Την αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικράτησε γύρω από το τραπέζι των συζητήσεων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση με την πορεία...
Φον Ντερ Λάιεν: Ακόμα μία φορά κατά της άρσης των πατεντών
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμη να συζητήσει την πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων δηλώνει η Ε.Ε.
Τη διαθεσιμότητά της να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την άρση των πατεντών, την οποία πρότεινε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτοιμη να συζητήσει την πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων δηλώνει η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη η Πορτογαλία στο τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαιρέτησε την πρώτη επίσημη υποβολή σχεδίου αποκατάστασης και ανθεκτικότητας από κράτος μέλος, η οποία έγινε από την Πορτογαλία.
Πρώτη η Πορτογαλία στο τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας