Πανδημία, εμβόλια και η κλιματική αλλαγή είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας της συνόδου της G7, που πραγματοποιείται στην Κορνουάλη. Είναι η πρώτη διά ζώσης συνάντηση των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη έπειτα από δύο χρόνια, η οποία πραγματοποιείται υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τόσο έναντι του κορονοϊού όσο και έναντι των διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.
Και είναι η πρώτη σύνοδος παρουσία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επαναφέρει δυναμικά στη διεθνή πολιτική τις ΗΠΑ ακολουθώντας τον αντίθετο δρόμο από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Ένα δισ. εμβόλια
Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας, αλλά και η εξασφάλιση ενός δισεκατομμυρίων εμβολίων για τις φτωχές χώρες, που βρίσκονται λόγω αδυναμίας πολύ πίσω στους εμβολιασμούς, είναι τα βασικά ζητήματα της συνόδου.
Στην ανακοίνωση της η βρετανική προεδρία της G7, επισημαίνει ότι «έχει έρθει η ώρα οι πιο σημαντικές δημοκρατίες παγκοσμίως και οι πιο προηγμένες τεχνολογικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εμβολιάσουν τον κόσμο, διότι κανείς δεν είναι προστατευμένος για όσο καιρό δεν είναι προστατευμένοι όλοι».
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η Βρετανία 100 εκατομμύρια, μέσω του μηχανισμού Covax. Ωστόσο, τα εμβόλια αυτά δεν αρκούν.
Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα στη σύνοδο «οι συνάδελφοι ηγέτες θα υποσχεθούν ότι θα κάνουν ανάλογες προσφορές σε εμβόλια έως το τέλος του χρόνου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».
Καναδός αξιωματούχος δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, θα ανακοινώσει ότι ο Καναδάς θα μοιραστεί έως 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 με χώρες που έχουν ανάγκη, χωρίς να επηρεαστεί η εγχώρια εκστρατεία εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η δέσμευση περιλαμβάνει τη συνεισφορά ύψους 765 εκατ. δολαρίων Καναδά (632 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στον μηχανισμό COVAX.
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και άλλων οργανώσεων που διαδηλώνουν στην περιοχή, ζητώντας ουσιαστική δράση για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας εμβολίων, η G7 πρέπει να εγκρίνει την αναστολή των πατεντών για τα εμβόλια κατά της ασθένειας Covid-19 προκειμένου να επιτρέψει τη μαζική τους παραγωγή.
Και παρά το γεγονός ότι Γαλλία και ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της άρσης των πατεντών, η Γερμανία δείχνει σθεναρή αντίσταση.
Όπως σημειώνει η οργάνωση Oxfam, «με τους τρέχοντες ρυθμούς οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα χρειαστούν 57 χρόνια για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό των χωρών της G7. Είναι ηθικά απαράδεκτο αλλά και αντιπαραγωγικό με δεδομένο τον κίνδυνο από τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού».
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η G7 θα ζητήσει τη διεξαγωγή και νέας έρευνας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προέλευση του κορονοϊού.
Κλιματική αλλαγή
Εξίσου σημαντική προτεραιότητα των 7 είναι και η μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εν όψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Σκοτία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει εκφράσει την ελπίδα ότι θα συμφωνηθεί ένα σχέδιο αντίστοιχο με το «σχέδιο Μάρσαλ» προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα.
Οι Μπάιντεν και Τζόνσον εμφάνισαν ενωμένο μέτωπο απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ ήδη από τον Μάιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7 δεσμεύθηκαν να αναστείλουν ήδη από φέτος τη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα και εκπέμπουν διοξείδιο αλλά και να διακόψουν σταδιακά κάθε επιχορήγηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Και η σύγκρουση που υποβόσκει
Αν και οι Μπόρις Τζόνσον και Τζο Μπάιντεν δείχνουν να συμφωνούν σε πολλά διεθνή ζητήματα, όπως οι προκλήσεις που θέτουν η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες επίσης θα συζητηθούν στη διάρκεια της G7, υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, ένα ακανθώδες ζήτημα μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να εκφράσει δημοσίως επικρίσεις για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να υπενθυμίσουν στον Μπόρις Τζόνσον τη δέσμευσή τους στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις οποίες το Λονδίνο προσπαθεί να αμφισβητήσει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας