Ανεπαρκής η Frontex στη στήριξη που παρέχει στα κράτη-μέλη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συνολικά, οι ελεγκτές εκφράζουν αμφιβολία για την αύξηση του μεγέθους αλλά και του σκοπού του οργανισμού.
Σύμφωνα με ειδική έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες, η Frontex δεν έχει βοηθήσει αποτελεσματικά τα κράτη-μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η έρευνα δεν συμπεριλαμβάνει τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφού ξεκίνησε το 2019, όταν δεν υπήρχαν ακόμα τέτοιες καταγγελίες. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρέθηκαν οι επιχειρήσεις επιστροφής της Frontex και η διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Οι ελεγκτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο οργανισμός δεν έχει εκτελέσει πλήρως την εντολή που έλαβε το 2016, αλλά επίσης αμφισβητούν την ικανότητά του να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον αναβαθμισμένο επιχειρησιακό ρόλο που του έχει ανατεθεί. «Η σημασία των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στη Frontex είναι μεγάλη για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», δήλωσε ο Λίο Μπρίνκατ, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση. «Ωστόσο, επί του παρόντος, ο οργανισμός δεν ασκεί τα καθήκοντα αυτά κατά τρόπο αποτελεσματικό, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι του ανατίθενται πρόσθετες αρμοδιότητες».
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αναβαθμισμένου ρόλου του, ο οργανισμός θα έχει στη διάθεσή του σταδιακά μέχρι το 2027 έως και 10.000 μέλη επιχειρησιακού προσωπικού (ενώ το προσωπικό του το 2019 αριθμούσε 750 μέλη), αν και δεν είναι ακόμη σαφές ότι αυτά θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν όπως προβλέπεται. Ο προϋπολογισμός του πρόκειται να διπλασιαστεί σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η απόφαση για τη μεγάλη αυτή αύξηση ελήφθη χωρίς να προηγηθούν προσπάθειες προσδιορισμού των αναγκών του εν όψει της νέας εντολής του ή αξιολόγησης του αντίκτυπού της στα κράτη-μέλη, λένε οι ελεγκτές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας