• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.8°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.4°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 20.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.1°C / 22.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 22.0°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.9°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  77%

Σημείο ελέγχου στα σύνορα Δανίας-Γερμανίας την περίοδο έξαρσης της προσφυγικής κρίσης (2016)

Carsten Rehder/dpa via AP

Έγκριση του ρατσιστικού νόμου που στρέφεται κατά προσφύγων στη Δανία

 • A-
 • A+
Η Δανία έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ • Ανησυχία για την εξέλιξη εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρά τις αντιδράσεις του ΟΗΕ και των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε νόμο ο οποίος θα επιτρέπει στις αρχές της χώρας να επανεγκαθιστούν αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός της Ε.Ε. ΟΗΕ και ΜΚΟ εκφράζουν φόβους ότι με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων, ενώ στόχο έχει να αποτρέψει ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας από το να υποβάλλουν αιτήματα χορήγησης ασύλου.

Το ρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ και 24 κατά, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσπάθειες της Ε.Ε. να αναδιαμορφώσει τους κανόνες για τη μετανάστευση και το άσυλο, ζήτημα που έχει διχάσει τις χώρες-μέλη.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα. «Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση, Ράσμους Στόκλουντ.

Η σκανδιναβική χώρα, που ακολουθεί πολύ σκληρή μεταναστευτική πολιτική την τελευταία δεκαετία, έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ. Αν και ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με κάποια χώρα ως τόπος υποδοχής προσφύγων, ο Στόκλουντ είπε πως διαπραγματεύεται με αρκετές υποψήφιες χώρες.

Ανησυχία από την Κομισιόν

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι έχει «θεμελιώδεις ανησυχίες» όσον αφορά τον νόμο για το άσυλο, με τον εκπρόσωπό της Άνταλμπερτ Γιανζ να σημειώνει ότι «η εξωτερική επεξεργασία αιτημάτων ασύλου εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και (για) την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία».

«Δεν είναι δυνατή με βάση τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ ή τις προτάσεις βάσει του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο», ανέφερε επίσης σημειώνοντας ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ένωση.

Επίσης, οι οργανώσεις για την προστασία των προσφύγων και οι επικριτές ανησυχούν ότι το σχέδιο θα υπονομεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των προσφύγων, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει στη Δανία να αποφύγει τις υποχρεώσεις που έχει στο πλαίσιο της Ε.Ε.

«Η ιδέα εξωτερίκευσης της ευθύνης για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου των αιτούντων άσυλο είναι ανεύθυνη και στερείται αλληλεγγύης», δήλωσε η Σαρλότ Σλέντε, γενική γραμματέας της ΜΚΟ Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε δήλωση που έκανε στο πρακτορείο Reuters.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που κάλεσε τον περασμένο μήνα τη Δανία να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό θα λειτουργήσει σαν καταλύτης σε μια «κούρσα προς τον πάτο», αν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίσουν να αντιγράφουν την πολιτική της Δανίας. «Η UNHCR παραμένει σθεναρά αντίθετη στην εξωτερίκευση πρωτοβουλιών που μεταφέρουν με τη βία αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες», τόνισε η βοηθός ύπατη αρμοστής Τζίλιαν Τριγκς. «Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τα δικαιώματα εκείνων που αναζητούν ασφάλεια και προστασία, δαιμονοποιώντας και τιμωρώντας τους και μπορεί να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο», σημείωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκτοί μόνο πρόσφυγες
Η Ε.Ε. πρόκειται να δαπανήσει έως το 2020 πάνω από 800 εκατ. ευρώ για την επίσπευση των μαζικών απελάσεων και την κατασκευή περισσότερων κέντρων κράτησης στα κράτη-μέλη, όπου θα φυλακίζονται ουσιαστικά οι...
Δεκτοί μόνο πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Γιόχανσον: «Να προσφέρουμε νόμιμες, ασφαλείς και οργανωμένες οδούς για τους πρόσφυγες»
Την ανησυχία της Ε.Ε. για την εκτυλισσόμενη κρίση στο Αφγανιστάν, που θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές, εξέφρασε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες...
Γιόχανσον: «Να προσφέρουμε νόμιμες, ασφαλείς και οργανωμένες οδούς για τους πρόσφυγες»
ΕΥΡΩΠΗ
Μερίδιο ευθύνης και στην Ε.Ε. από τον ΟΗΕ για το προσφυγικό δράμα στη Μεσόγειο
Έκθεση διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για «μια τραγική ανωμαλία, αλλά για μια συνέπεια σαφών αποφάσεων και πρακτικών των αρχών της Λιβύης, των κρατών μελών της Ε.Ε., των θεσμών της Ε.Ε...».
Μερίδιο ευθύνης και στην Ε.Ε. από τον ΟΗΕ για το προσφυγικό δράμα στη Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
EASO: μείωση 31% στις αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. το 2020
Κατά 31% μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ το 2020 σε σύγκριση με το 2019, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των έκτακτων ταξιδιωτικών περιορισμών, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή...
EASO: μείωση 31% στις αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. το 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις
Με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πάει στον Καιάδα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ευχολόγια, παραδοχές και υποσχέσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις.
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας