• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.0°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.1°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.6°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.4°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 21.6°C
  0 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.7°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 24.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.7°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.2°C
  4 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 21.3°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  40%

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας,  Λάουρα Κέβεσι

Πρεμιέρα για τους «αδιάφθορους» της Ε.Ε. - Στο μικροσκόπιο και η Ελλάδα

 • A-
 • A+

Αποκαλυπτήρια για τον νέο ευρωπαϊκό θεσμό που θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της απάτης και της διαφθοράς επί των πόρων της Ε.Ε.. Στο επίκεντρο η Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες.

Με πολλά καλά λόγια και βαρυσήμαντες δηλώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση «υποδέχθηκε» σήμερα την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τον νέο θεσμό που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει σημαντικές περιπτώσεις διαφθοράς εντός της Ένωσης.

«Η επιτυχία μας είναι ζήτημα αξιοπιστίας για την Ενωσή μας», δήλωσε η επικεφαλής της Λάουρα Κέβεσι πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς της Ρουμανίας, τονίζοντας ότι η εγκαθίδρυση του νέου ευρωπαϊκού θεσμού χρειάσθηκε «συζητήσεις περισσότερων των δύο δεκαετιών» και «δύσκολες πολιτικές διαπραγματεύσεις».

Πρώτη της αποστολή, αναμφίβολα, η εποπτεία της δαπάνης των δισεκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης τα οποία θα διανεμηθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και η πρόληψη της κατάχρησης ή διασπάθισής τους.

Ο υπερεθνικός θεσμός, με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι επιφορτισμένος με την διεξαγωγή ερευνών, αλλά επίσης με την άσκηση δίωξης και παραπομπή στην δικαιοσύνη των υπεύθυνων για παραβάσεις που αφορούν τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, εξουσία πρωτοφανής για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περιλαμβάνονται η κατάχρηση, διασπάθιση, υπεξαίρεση ευρωπαϊκών πόρων, διαφθορά, διασυνοριακή απάτη επί του ΦΠΑ που περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο κράτη μέλη και ποσά άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ξέπλυμα χρήματος.

Μόνο για την διασυνοριακή απάτη επί του ΦΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμά ότι ανέρχεται σε 30 έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για τις άλλες παραβάσεις, οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε απώλεια 500 εκατομμυρίων ετησίως.

Είκοσι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμμετέχουν στην ενισχυμένη αυτή συνεργασία (εξαιρούνται η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Δανία).

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει έδρα το Λουξεμβούργο και περιβάλλεται από ένα σώμα 22 εισαγγελέων, ένας ανά συμμετέχον κράτος-μέλος. Από τις 27 χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Δανία δεν συμμετέχουν. Ωστόσο, η Σουηδία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο EPPO το 2022.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ντιντιέ Ρεντέρ κάλεσε τις πέντε χώρες να προσέλθουν στην πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «η προστασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού απαιτεί τις προσπάθειες όλων των κρατών μελών».

Καθώς η Σλοβενία δεν έχει ακόμη ορίσει εισαγγελέα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η Λάουρα Κέβεσι κατήγγειλε «έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας» εκ μέρους της Λιουμπλιάνα δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «κανείς δεν θα εμποδίσει» την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να κάνει την δουλειά της.

Διεθνής διαφάνεια: Στο μικροσκόπιο και η Ελλάδα

Το νέο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. έχει σαφώς δύσκολο έργο, ενώ ενδέχεται να επικεντρωθεί σε πέντε συγκεκριμένες χώρες, ανάμεσά τους και η δική μας.

Αυτό γιατί σύμφωνα με τη «Διεθνή Διαφάνεια» Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Κροατία βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο όσον αφορά στην αποτελεσματική δίωξη υποθέσεων διαφθοράς και κατάχρησης κοινοτικών κονδυλίων. 

Και στις πέντε αυτές χώρες ο επικεφαλής της «Διεθνούς Διαφάνειας» Μίχιελ φαν Χούτεν βλέπει αρκετές υποθέσεις απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια, παραπέμποντας στην τελευταία ετήσια έκθεση της οργάνωσης.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι δεν θέλει να σχολιάσει το γεγονός ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν επιθυμούν συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Αποφεύγει τις πολιτικές δηλώσεις κάθε είδους, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το κύρος του θεσμού. Αλλά οι προσδοκίες των Ευρωπαίων είναι τεράστιες. Είναι ενδεικτικό ότι οι οικογένειες της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια και του Γιαν Κούτσιακ, δύο δημοσιογράφων που πλήρωσαν με τη ζωή τους την προσπάθειά τους να αποκαλύψουν υποθέσεις διαφθοράς, εκφράζουν την υποστήριξή τους για τη Λάουρα Κοβέσι, λέγοντας ότι είναι «η πιο θαρραλέα και η πιο κατάλληλη υποψήφια» γι αυτή τη δουλειά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν περικοπή 20% των χρημάτων της Ουγγαρίας
Η Κομισιόν μιλά για συστημική διαφθορά, ιδίως στις δημόσιες συμβάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το δημόσιο χρήμα της Ε.Ε. κινδύνευε, εάν συνέχιζε να διανέμεται στις ουγγρικές αρχές.
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν περικοπή 20% των χρημάτων της Ουγγαρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Έκθεση OLAF 2021: Αύξηση της απάτης με επίκεντρο την πανδημία Covid-19
Οι αδιάφθοροι αποκάλυψαν τις προσπάθειες απάτης, καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις εθνικές αρχές με ψεύτικες προσφορές εμβολίων αξίας άνω των 16 δισ.
Έκθεση OLAF 2021: Αύξηση της απάτης με επίκεντρο την πανδημία Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Ελληνική δυσφορία και δυσπιστία
Εκτακτο Ευρωβαρόμετρο ● Το 52% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ το 53% αναφέρει ότι δεν μπορεί να την εμπιστευτεί για τη διαχείριση των πόρων του...
Ελληνική δυσφορία και δυσπιστία
ΕΥΡΩΠΗ
Εν όψει κυρώσεων, κάνει βήμα πίσω η Πολωνία για το πειθαρχικό των δικαστών
Ο φόβος απώλειας των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης ώθησε την κυβέρνηση της Πολωνίας να δηλώσει ότι θα καταργήσει το πειθαρχικό σώμα των δικαστών στο πλαίσιο ευρύτερων δικαστικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους...
Εν όψει κυρώσεων, κάνει βήμα πίσω η Πολωνία για το πειθαρχικό των δικαστών
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Από τα 4 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα σε πρώτη φάση ως τις αρχές Αυγούστου, τα 2,3 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 1,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια.
Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Έλεγχο των πόρων που θα πάνε στην Ουγγαρία ζητούν ευρωβουλευτές
Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. για την Ουγγαρία ζητούν οι ευρωβουλευτές της ομάδας Renew Europe, ώστε η Κομισιόν να διασφαλίσει ότι τα 7 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στη χώρα από το Ταμείο...
Έλεγχο των πόρων που θα πάνε στην Ουγγαρία ζητούν ευρωβουλευτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας