• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 23.4°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 22.4°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.6°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.5°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 25.8°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 24.1°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.3°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 25.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.6°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  61%
Olivier Hoslet via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκατό μέρες Μάριο Ντράγκι: κάθε μέρα και πιο δύσκολη!

 • A-
 • A+
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός στους πρώτους τρεις μήνες διακυβέρνησής του είναι πολύ μεγάλες, όχι μόνο λόγω της κρισιμότητας της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και λόγω της φύσης του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς απαιτείται σύγκλιση επτά κομμάτων ● Δυσκολότερος παράγοντας ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος επιμένει στη δική του ατζέντα και προσπαθεί να προκαλέσει εκλογές ώστε να βρεθεί σε πιο ευνοϊκή θέση.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Μάριο Ντράγκι γιόρτασε μόλις εκατό ημέρες διακυβέρνησης. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τον οποίο ο διεθνής Τύπος χαρακτήρισε περίπου «μεσσία» της ιταλικής πολιτικής, συνεχίζει να χαίρει μεγάλης στήριξης των πολιτών, αλλά άρχισε να καταλαβαίνει ότι και τα προβλήματα, με την πάροδο των εβδομάδων, δείχνουν να πολλαπλασιάζονται.

Στα έως τώρα θετικά, μπορεί σίγουρα να συμπεριληφθεί η υποβολή από την Ιταλία, σχεδόν σε χρόνο ρεκόρ, του σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για 190 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμεύσουν για την ενίσχυση των υποδομών, την «οικολογική μετάβαση» της χώρας, τη βοήθεια προς την Κάτω Ιταλία και τη μερική αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας.

Η επιτυχία αυτή, όμως, στην πραγματικότητα κρύβει μια σειρά από παγίδες. Πρώτη και κύρια, η συνεχής αύξηση της ενδοκυβερνητικής έντασης, λόγω της «υποχρεωτικής συμμετοχής», στο ιδιαίτερο αυτό πολιτικό σχήμα, μεγάλου αριθμού, ετερόκλητων δυνάμεων. Πρόκειται για επτά κόμματα, τα οποία, συνήθως, κονταροχτυπιούνται για να κερδίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων.

Τώρα, συνυπάρχουν μέσα στην ίδια κυβερνητική συμμαχία, με έναν κύριο στόχο: να μπορέσουν να επηρεάσουν την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Με τον τρόπο αυτό, ελπίζει να διατηρήσει την υποστήριξη των επιχειρηματιών του ιταλικού Βορρά, και να μη βρεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων. Αλλά οι υπόγειες και δημόσιες προστριβές, είναι σχεδόν καθημερινές.

Η Λέγκα δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να εγκριθεί νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο και ζητά, αντιθέτως, να περιφρουρηθούν τα θαλάσσια σύνορα «σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού».

Ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να ακροβατήσει σε τεντωμένο σκοινί: από τη μία, υπόσχεται ότι «στα ιταλικά χωρικά ύδατα δεν πρόκειται να χάσει τη ζωή του ούτε ένας άνθρωπος». Και, από την άλλη, επιμένει ότι η Ιταλία δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του μεταναστευτικού και του προσφυγικού στην κεντρική Μεσόγειο, και ζητά να ξεκινήσει μια πραγματική ανακατανομή των αφιχθέντων, σε όλες τις χώρες της Eνωσης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα έκτακτα μέτρα προστασίας, λόγω Covid-19. Ολα δείχνουν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου, σε όλη τη χώρα θα έχει καταργηθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και ότι το μόνο υποχρεωτικό μέτρο θα είναι η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και η χρήση μάσκας. Αλλά έως τώρα, ο Ντράγκι υπέστη την καθημερινή πίεση του Σαλβίνι, ο οποίος δεν έπαψε να ζητά «ταχύτερους ρυθμούς για να βγει, η χώρα από την κρίση, με λιγότερους περιορισμούς και προβλήματα». Hθελε, δηλαδή, να στείλει το μήνυμα ότι μόνο εκείνος, ενδιαφέρεται για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Το νέο, μεγάλο πολιτικό παιχνίδι, αφορά την εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας. Στις αρχές του επόμενου έτους, λήγει η επταετής θητεία του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Προς το παρόν, έκανε γνωστό ότι δεν τον ενδιαφέρει να επανεκλεγεί, αλλά στο παιχνίδι αυτό, τίποτα δεν είναι βέβαιο, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Σαλβίνι, φυσικά, άρχισε να ασκεί και πάλι πίεση. Δήλωσε δημόσια ότι για το ύπατο αξίωμα του δημοκρατικού πολιτεύματος, ο καταλληλότερος διάδοχος του Ματαρέλα θεωρεί πως είναι ο Μάριο Ντράγκι. Με προφανή στόχο να διαλυθεί η κυβέρνηση λόγω αποχώρησης του πρωθυπουργού, να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές και να αλλάξουν, ενδεχομένως, οι πολιτικοί συσχετισμοί. Ο απευθείας ενδιαφερόμενος, όμως, προς το παρόν, δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων.

ΕΥΡΩΠΗ
Το άστρο του Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να σβήσει σύντομα
Το ότι δεν ήταν λύση έκτακτης ανάγκης έγινε σαφές από την αρχή. Ο Μάριο Ντράγκι ηγείται της Ιταλίας με τεράστια άνεση, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του 80% του κοινοβουλίου.
Το άστρο του Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να σβήσει σύντομα
ΕΥΡΩΠΗ
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση
Παρά τις προσπάθειες του Σαλβίνι να προσεγγίσει επιχειρηματίες και συντηρητικό ακροατήριο καθυστερώντας τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού η ιταλική κυβέρνηση ακολουθεί το πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες πιέσεις για εμβόλια στην Ιταλία
Υποχρεωτική η επίδειξη του «πράσινου πάσου» και στη δημόσια διοίκηση, σε μια σκληρή προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι να κάμψει την ισχυρή αντίσταση των αντιεμβολιαστών.
Νέες πιέσεις για εμβόλια στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
«Οχι» Ντράγκι στο Βατικανό
Το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας εγκρίθηκε από την ιταλική Βουλή και απομένει το «ελεύθερο» από τη Γερουσία, αλλά το Βατικανό έχει ενστάσεις και ζητά την μερική αλλαγή των άρθρων του.
«Οχι» Ντράγκι στο Βατικανό
ΕΥΡΩΠΗ
«Ντόλτσε βίτα» με λεφτά από Βρυξέλλες
Σε τελετή στα στούντιο της Τσινετσιτά, η Φον ντερ Λάιεν πρόσφερε και επισήμως το πακέτο των 192,5 δισ. Ο Ντράγκι υποσχέθηκε ότι τα χρήματα θα διατεθούν με αποτελεσματικότητα και εντιμότητα
«Ντόλτσε βίτα» με λεφτά από Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλική «χαλάρωση» εν μέσω έντασης και φόβου
Ανοίγουν εστίαση, θέατρα, κινηματογράφοι και Λύκεια στη γειτονική μας χώρα, ενώ το «πράσινο πάσο» για την εσωτερική μετακίνηση των Ιταλών βρίσκεται προ των πυλών ● Στις 15 Μαΐου ανοίγουν οι παραλίες.
Ιταλική «χαλάρωση» εν μέσω έντασης και φόβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας