• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.9°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  84%

Καμία συμμετοχή στην ένταξη προσφύγων ζητά ο Μηταράκης

 • A-
 • A+

Να μην συμμετέχουν τα κράτη πρώτης υποδοχής στην υποχρέωση ένταξης των προσφύγων που φτάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα σε περίπτωση αυξημένης ροής πρότεινε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συζήτηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την Πέμπτη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη.

«Ο κ. Μηταράκης είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση. Την ένταξη λέει να την αναλάβουν άλλοι. Εμείς τί θα αναλάβουμε κύριε Μηταράκη; Την κράτηση; Η χώρα μετατρέπεται σε κρατητήριο;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής.

Ο κ. Μηταράκης πρότεινε να μεταφέρονται οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέσω ενός αποτελεσματικού και γρήγορου μηχανισμού μετεγκατάστασης και να εντάσσονται εκεί, καθώς ήδη τα κράτη πρώτης υποδοχής επιβαρύνονται με την προστασία των συνόρων, την υποδοχή των νέων αφίξεων και την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Στο θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού αλληλεγγύης σε περίπτωση κρίσης, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι πρέπει να αφορά όχι μόνο την αύξηση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας αλλά και την αύξηση της ροής των μεταναστών. Ζήτησε να υπάρξει διαφανής και προβλέψιμη μεθοδολογία αξιολόγησης της κρίσης και να είναι μόνιμος ο μηχανισμός αλληλεγγύης, ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα να ενεργοποιηθεί άμεσα όταν χρειαστεί.

Αμφισβήτησε επίσης τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού Επιστροφών και έθεσε ζήτημα επιπτώσεων στα σύνορα και ιδίως στα νησιά, όπου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να παρουσιαστεί ξανά το φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης όπως στη Μόρια.

Σημείωσε ότι η πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν αποδεσμεύει τα κράτη πρώτης υποδοχής από τις υποχρεώσεις τους, αλλά επιμηκύνει τι προθεσμίες. "Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις της αιφνίδιας μαζικής εισροής, αν δεν υπάρξει άμεση μετεγκατάσταση», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τη μετεγκατάσταση το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό μηχανισμό. .

Αποτελεί όμως ερώτημα αν οι άθλιες συνθήκες στη Μόρια των περίπου 20.000 φιλοξενούμενων το χειμώνα του 2020 οφείλεται σε έκτακτη μαζική αύξηση της ροής ή στην έλλειψη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αποσυμφόρησης των νησιών εξαιτίας των σχεδιασμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό το πρώτο εξάμηνο.

Ζήτησε επίσης να χαλαρώσουν τα εμπόδια στην μετακίνηση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο εσωτερικό της ΕΕ και να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση, όπως γίνεται στο εσωτερικό των κρατών. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μέσο διαχείρισης κρίσης αλλά πρόληψης της κρίσης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει αλληλεγγύη στα εξωτερικά σύνορα και στο εσωτερικό. Πρέπει να μιλήσουμε για τις πρωτογενείς ροές αντί για τις δευτερογενείς, που είναι το αποτέλεσμα των πρωτογενών ροών», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι τα ίδια δίκτυα διακίνησης πλήττουν τα εξωτερικά σύνορα όσο και τα εσωτερικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανίτης ζήτησε από την ευρωπαϊκή ηγεσία να μη ρίχνει «την ευθύνη για το προσφυγικό στον άγνωστο διακινητή, αλλά στις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς». «Εδώ μιλάμε για την βίαιη ανάγκη των ανθρώπων να φύγουν από τον τόπο τους λόγω πολέμου, κλιματικής αλλαγής, διακρίσεων και ούτω καθεξής. Κι όταν λέμε να αποτρέπουμε τις κρίσεις, τί ακριβώς εννοούμε; Τις κρίσεις ή τις αιτίες που δημιουργούν την κρίση που κάνουν έναν άνθρωπο να πάρει το παιδί του και να περάσει μέσα από ένα ναρκοπέδιο;», επισήμανε.

Και συμφώνησε με τον υπουργό στην ανάγκη να μην είναι η αλληλεγγύη αλά καρτ ή εθελοντική. «Πρέπει να γίνεται ίση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις κράτη μέλη της EE. Τι σημαίνει δηλαδή, μια χώρα που δεν θέλει να πάρει πρόσφυγες θα δίνει ένα μπαξίσι, ένα πουρμπουάρ σε μια άλλη χώρα που θα κρατήσει τους ανθρώπους αυτούς; Πού; Σε κλειστά κέντρα κράτησης; Να το πούμε αυτό, είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ελληνικά νησιά και στις χώρες πρώτης υποδοχής. 4 μέτρα τείχη έχουν φτιάξει σε νησιά. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής του κύριου Σχοινά;», υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Σταματήστε τους, κ. Ιλβα Γιόχανσον»
Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν από την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο να αναλάβει δράση για να δοθεί οριστικό τέλος στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.
«Σταματήστε τους, κ. Ιλβα Γιόχανσον»
ΕΥΡΩΠΗ
Frontex και επαναπροωθήσεις στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου
Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βάζει βαθιά το κεφάλι στην άμμο, η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Frontex θα φέρει μοιραία στην επιφάνεια τις ενέργειες των ελληνικών αρχών.
Frontex και επαναπροωθήσεις στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Ευρωκοινοβούλιο τα απάνθρωπα μέτρα κατά των προσφύγων
Τα όλο και πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα περιορισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ε.Ε., προκειμένου να κρατήσει με κάθε τρόπο μακριά από τις...
Στο Ευρωκοινοβούλιο τα απάνθρωπα μέτρα κατά των προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
42 ευρωβουλευτές συνιστούν... παύση πυρός
Πολύ σοβαρά ερωτήματα για τις μεθόδους αναχαίτισης σκαφών που έχουν χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις του ελληνικού Λιμενικού και της Frontex, όπως πυροβολισμοί που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πρόσφυγες, θέτουν...
42 ευρωβουλευτές συνιστούν... παύση πυρός
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον 69,6 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό
Τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές προς την Ε.Ε. και δύο ευρωπαϊκά ταμεία για το μεταναστευτικό θα λάβουν το ποσό για παραπάνω προσωπικό και άλλα έξοδα, σε συνέχεια της...
Επιπλέον 69,6 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Κ. Αρβανίτης: «Έρευνα και διάσωση υπάρχει στη FRONTEX;»
Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης. Στην ομιλία του μίλησε για «γενοκτονία στα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.» και ζήτησε απαντήσεις για...
Κ. Αρβανίτης: «Έρευνα και διάσωση υπάρχει στη FRONTEX;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας