• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.1°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.6°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.0°C / 18.6°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.0°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 19.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 20.3°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.6°C / 21.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.8°C / 22.7°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 17.7°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  49%
Stephanie Lecocq, Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι 27... ξανασυστήνονται

 • A-
 • A+
Απόψε και αύριο στις Βρυξέλλες, η πρώτη σύνοδος κορυφής με φυσική παρουσία μετά πέντε μήνες, με επίκεντρο την πανδημία, το πιστοποιητικό Covid, τα εμβόλια, αλλά και τις δύσκολες ευρωρωσικές σχέσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την έξοδο από την πανδημία, οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η κλιματική αλλαγή θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών στη σύνοδο κορυφής που ξεκινάει απόψε στις Βρυξέλλες. Είναι η πρώτη σύνοδος με φυσική παρουσία μετά τον περασμένο Δεκέμβριο και, εν όψει του σημαντικού -λόγω θεμάτων και αποφάσεων -Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, επιχειρείται η επαναπροσέγγιση των ηγετών, ένα πολιτικό «to know us better» που πάντα βοηθάει στη ζύμωση και στους συμβιβασμούς.

Ανήμερα αργίας στο Βέλγιο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (είναι Δευτέρα της Πεντηκοστής ή Αγίου Πνεύματος εδώ!), η σύνοδος θα ξεκινήσει με το θέμα της Ρωσίας, ένα ζήτημα που δεν είχε συζητηθεί εκτενώς μεταξύ ηγετών όταν υπήρξε ένταση πριν από περίπου έναν μήνα για λόγους ασφαλείας. Με την ένταση στις ευρωρωσικές σχέσεις να έχει μειωθεί, οι ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν «μια στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα κράτη-μέλη που πλήττονται από τη ρωσική δραστηριότητα και να καλέσουν τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ να συντάξει έκθεση για την κατάσταση», σύμφωνα με αξιωματούχο του Συμβουλίου. Και οπωσδήποτε το κλίμα θα επιβαρύνει και το πρωτοφανές περιστατικό «κρατικής αεροπειρατείας» από τη Λευκορωσία, του επιστήθιου συμμάχου του Πούτιν, Λουκασένκο.

Οι ηγέτες στο δείπνο θα συζητήσουν και την εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το θέμα της Μέσης Ανατολής, μετά την εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα εισαγάγει ένα θέμα για τη μετανάστευση, μετά τις αυξημένες αφίξεις στη Λαμπεντούζα αλλά και όσα συνέβησαν στη Θέουτα της Ισπανίας.

Το θέμα της πανδημίας θα απασχολήσει τους ηγέτες την Τρίτη. Στην Ε.Ε. υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στη χρήση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid που αναμένεται να διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. εν όψει καλοκαιριού. Θα συζητηθούν τα τεχνικά σημεία, το κόστος και άλλες παράμετροι, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς και η πιθανή επέκταση χρήσης του - κάτι που όμως παραμένει στη δικαιοδοσία των κρατών-μελών.

Υπάρχει ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για το πιστοποιητικό, ωστόσο κάποιες χώρες εκφράζουν επιφυλάξεις και θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα να επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η συζήτηση θα αφορά και τη διανομή εμβολίων σε διεθνές επίπεδο και συγκεκριμένα τη στήριξη του μηχανισμού COVAX. Η πρόταση της Επιτροπής είναι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να διαθέσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ώς το τέλος του χρόνου σε τρίτες χώρες που τις έχουν ανάγκη.

Τέλος, αναμένεται να συζητηθούν η Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Υγεία που διεξήχθη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στη Ρώμη, αλλά και η θέση της Ε.Ε. στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που ξεκινά σήμερα

Παραγωγή εμβολίων στην Αφρική προωθεί η Ε.Ε.

Πρόταση για εναλλακτική άρση της πατέντας των εμβολίων επεξεργάζεται η Κομισιόν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Επιτροπή αναμένεται να την υποβάλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Ε.Ε. προωθεί την αύξηση της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.

Η πρόταση της Επιτροπής που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής και της πρόσβασης εμβολίων αποτελείται από τρία μέρη. Εστιάζει στη διευκόλυνση του εμπορίου και την αντιμετώπιση των περιορισμών στις εξαγωγές. Επικεντρώνεται στην επέκταση της παραγωγής: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν έντονα τους κατασκευαστές και τους προγραμματιστές εμβολίων να επεκτείνουν την παραγωγή και να διασφαλίσουν επαρκή παροχή εμβολίων με κόστος παραγωγής σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κατά τη διάρκεια πανδημίας», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.

Το τρίτο στοιχείο αφορά την αποσαφήνιση και τη διευκόλυνση ζητημάτων σχετικών με τις υποχρεωτικές άδειες στο πλαίσιο της Συμφωνίας Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS). Η επιτάχυνση της παραγωγικής ικανότητας είναι το κύριο μέλημα της Ε.Ε. Σκοπός της Ε.Ε. είναι ο παγκόσμιος εμβολιασμός, λένε οι ειδικοί.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπάιντεν στην «τρύπα της κολάσεως»
Ο Τζο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει την ωμή πραγματικότητα, τόσο στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα όσο και στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ που θα γίνει αύριο.
Ο Μπάιντεν στην «τρύπα της κολάσεως»
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκτή η «συγγνώμη» των ΗΠΑ από τις Βρυξέλλες
Η κοινή σύνοδος Ε.Ε. - ΗΠΑ στο Πίτσμπουργκ στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά, καθώς αν δεν γίνει υπάρχει κίνδυνος να χαθεί πολύ σημαντικό έδαφος στις διατλαντικές διαπραγματεύσεις.
Δεκτή η «συγγνώμη» των ΗΠΑ από τις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Οι αυξήσεις στις τιμές στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, ένα ζήτημα που η...
Οι αυξήσεις στις τιμές στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Αποφάσεις-κόλαφος για την Τουρκία από ΕΔΑΔ και Συμβούλιο της Ευρώπης
90 εκατομμύρια ευρώ ζητεί από την Τουρκία το ΕΔΑΔ ως αποζημίωση στην κυβέρνηση της Κύπρου. Παράλληλα, το Συμβούλιο της Ευρώπης την καλεί να ενεργήσει σχετικά με τις καταγγελίες περί δολοφονιών, βασανιστηρίων...
Αποφάσεις-κόλαφος για την Τουρκία από ΕΔΑΔ και Συμβούλιο της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Τα μετέωρα βήματα της Ούρσουλα
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Κι αν δεν υπήρχαν και τα αναγκαστικά κενά στα έδρανα των ευρωβουλευτών, τίποτα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα θύμιζε την πανδημία του κορονοϊού.
Τα μετέωρα βήματα της Ούρσουλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας