• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 20.5°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.8°C / 21.6°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 21.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 21.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.0°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.8°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  5 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.8°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 19.8°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.7°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 21.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  36%
Alberto Lo Bianco/LaPresse via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκίνηση σεζόν με αισιοδοξία

 • A-
 • A+
Η Ιταλία θέλησε να φιλοξενήσει χθες τη διεθνή σύνοδο για την Υγεία, με τη συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κύριο στόχο να μη γίνουν στο μέλλον τα ίδια λάθη στη διαχείριση των πανδημιών και να μπορέσει η Ευρώπη να βοηθήσει την αφρικανική ήπειρο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μέχρι τώρα η Ιταλία δικαιούται να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Από τη Δευτέρα όλες οι περιφέρειες της χώρας θα γίνουν «κίτρινες», με περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας, ενώ σε τρεις τουλάχιστον περιοχές η κατάσταση παρουσιάζει ακόμη πιο αισθητή βελτίωση και είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί, σύντομα, κάθε απαγόρευση.

Στο Μιλάνο, στη Νάπολη και στη Ρώμη, άρχισαν να ξαναεμφανίζονται οι πρώτοι τουρίστες, σε καφετέριες, μουσεία, και στα ξενοδοχεία που σιγά σιγά ξανανοίγουν μετά από έναν χρόνο υποχρεωτικής διακοπής.

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης του τουριστικού τομέα, ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει να ανακάμψει ο τουρισμός είναι να ξαναλειτουργήσουν το συντομότερο όλες οι υπηρεσίες και οι υποδομές του.

Οι πολίτες, βαθμιαία, απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία: η απαγόρευση κυκλοφορίας μπαίνει σε ισχύ στις 11 και όχι πλέον στις 10 το βράδυ, ενώ στις 7 Ιουνίου το ωράριο θα μετατεθεί στις 12 και στις 21 του μήνα προβλέπεται οριστική κατάργηση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού: μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί 29 εκατομμύρια δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι έχει εμβολιαστεί, τουλάχιστο με την πρώτη δόση, το 33% του πληθυσμού, ενώ το 15% έχει πλήρη ασπίδα προστασίας κατά του Covid-19. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο καλοκαίρι, αν τηρηθεί ο συγκεκριμένος ρυθμός, μπορεί να εμβολιαστεί το σύνολο των κατοίκων.

Ορισμένες περιφέρειες, μάλιστα, όπως εκείνη της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο, της Μπολόνια και της Βενετίας, θα ήθελαν να εμβολιάσουν και τους τουρίστες που δεν έχουν λάβει τη δεύτερη δόση. Αλλά αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται νέα, μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, σε θέρετρα που δεν διαθέτουν μεγάλες υποδομές. Την ίδια ώρα, σε αρκετές επιχειρήσεις και βιομηχανίες της βορειοανατολικής Ιταλίας άρχισε ο εμβολιασμός των εργαζομένων –όπως είχε ήδη ανακοινωθεί– μέσα στους χώρους εργασίας.

Aυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα: ο ειδικός επίτροπος για την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, υπογράμμισε ότι 4,5 εκατομμύρια Ιταλών άνω των 65 ετών δεν έχουν λάβει, ακόμη, ούτε την πρώτη δόση των διαφόρων σκευασμάτων.

Στην κεντρική περιφέρεια της Ούμπρια, με πρωτεύουσα την Περούτζια, έχει καθυστερήσει σημαντικά ο εμβολιασμός των εξηντάρηδων και εβδομηντάρηδων. Αλλά την ίδια ώρα, η περιοχή αυτή κατέχει το ρεκόρ χορήγησης εμβολίων κατά του Covid-19 σε κατοίκους 30 με 40 ετών. Είναι σαφές ότι δεν λειτούργησε σωστά.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ιταλία θέλησε να φιλοξενήσει χθες τη διεθνή σύνοδο για την Υγεία, με τη συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κύριο στόχο να μη γίνουν στο μέλλον τα ίδια λάθη στη διαχείριση των πανδημιών και να μπορέσει η Ευρώπη να βοηθήσει την αφρικανική ήπειρο.

Αν οι φαρμακευτικές εταιρείες δώσουν την αναγκαία συναίνεσή σε ένα προσωρινό μορατόριουμ για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις χώρες της Αφρικής, με στόχο να παραχθούν τα αναγκαία εμβόλια και να προστατευτεί ο πληθυσμός τους.

Είναι σαφές ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια και ότι η επιτυχία της προσπάθειας αυτής είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη. Αλλά μπορεί να πει κανείς, τουλάχιστον, ότι η αποπροσανατολισμένη και αποδυναμωμένη Ευρώπη προσπαθεί, μάλλον, να ξαναβρεί την ψυχή της.

ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινο πάσο για όλους, πολιτική ήττα για Σαλβίνι
Η προσπάθεια του Σαλβίνι να δείξει ότι μετέχει στην κυβέρνηση, αλλά δεν εγκρίνει τη συνολική στρατηγική κατά της πανδημίας, έως τώρα απέτυχε. Και δεν οφείλεται μόνο στη σχεδόν απεριόριστη ισχύ του Ντράγκι.
Πράσινο πάσο για όλους, πολιτική ήττα για Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Χωρίς πράσινο πάσο δεν πας πουθενά!
Από τις 15 Οκτωβρίου το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι υποχρεωτικό τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στην Ιταλία.
Χωρίς πράσινο πάσο δεν πας πουθενά!
ΕΥΡΩΠΗ
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση
Παρά τις προσπάθειες του Σαλβίνι να προσεγγίσει επιχειρηματίες και συντηρητικό ακροατήριο καθυστερώντας τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού η ιταλική κυβέρνηση ακολουθεί το πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες πιέσεις για εμβόλια στην Ιταλία
Υποχρεωτική η επίδειξη του «πράσινου πάσου» και στη δημόσια διοίκηση, σε μια σκληρή προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι να κάμψει την ισχυρή αντίσταση των αντιεμβολιαστών.
Νέες πιέσεις για εμβόλια στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιδρούν στο «πράσινο πάσο»
Στην Ιταλία από σήμερα το πράσινο πάσο εμβολιασμένου απαιτείται για να μπορεί να μπει κάποιος σε τρένα, αεροπλάνα, πλοία και υπεραστικά λεωφορεία. Οι αρνητές οργανώνουν κινητοποιήσεις σε 54 σιδηροδρομικούς...
Αντιδρούν στο «πράσινο πάσο»
ΕΥΡΩΠΗ
Πώς να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες;
Από την αρχή του χρόνου, στην Ιταλία δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους σαράντα έξι γυναίκες. Femminicidio στα ιταλικά, γυναικοκτονία στα ελληνικά, μια λέξη την οποία, δυστυχώς, πλέον γνωρίζουμε όλοι.
Πώς να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας