• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.2°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.3°C / 17.3°C
  6 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 12.2°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  87%
AP Photo/Rick Bowmer, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δωρεάν πιστοποιητικό Covid-19 για μετακινήσεις πολιτών της Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για τυχόν απάτη ή πλαστογράφηση, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη-μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε.

Ανοίγει ο δρόμος για τον τουρισμό μετά τη συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό κορονοϊού στην οποία κατέληξαν οι τρεις θεσμοί, δηλαδή η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Το πιστοποιητικό θα είναι δωρεάν, διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα πιστοποιεί ότι ένας πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού (με ημερομηνία και ποιο εμβόλιο), είτε έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό τις τελευταίες 180 μέρες. Η επίσημη ημερομηνία για τη χρήση του είναι η 1η Ιουλίου.

Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά σε ένα «εργαλείο», που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ε.Ε. Το πιστοποιητικό θα έχει ισχύ 12 μηνών και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο. Αφορά τους εμβολιασμένους με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και, με βάση όσα συμφωνήθηκαν, τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, σε όσους το διαθέτουν, εκτός εάν είναι απολύτως ανάγκη λόγω επιδημιολογικών στοιχείων.

Στην περίπτωση αυτή, όπως εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, οι χώρες προορισμού θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως την Κομισιόν και τα άλλα κράτη-μέλη και να βασίζουν την απόφασή τους στα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να είναι «δικαιολογημένα και αναλογικά».

Η διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ενα από τα βασικά «αγκάθια» στη διαδικασία ήταν το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για δωρεάν τεστ κορονοϊού για όλους τους πολίτες, κάτι που τελικά δεν πέρασε. Συμβιβαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για να μειωθεί το κόστος των τεστ κορονοϊού σε πολίτες που πραγματοποιούν συχνά διασυνοριακές μετακινήσεις.

Ο αρμόδιος επίτροπος είπε ότι το ποσό αυτό μεταφράζεται σε πολύ μικρό αριθμό τεστ PCR και εξήγησε ότι θα δίνεται ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στα φτηνότερα τεστ αντιγόνου, η ποιότητα των οποίων συνεχώς βελτιώνεται. Οπως είπε, η Επιτροπή έχει ήδη αγοράσει 20 εκατομμύρια rapid tests αντιγόνου, διαθέτοντας 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι στη διαδικασία κοινής προμήθειας 550 εκατομμυρίων επιπλέον τεστ, με κόστος 2,6 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το αν τα κράτη-μέλη θα δέχονται ταξιδιώτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίων τα οποία όμως απαιτούν και δεύτερη για την πλήρη ανοσολογική απόκριση, ο επίτροπος είπε ότι είναι στην ευχέρεια των μελών. Αυτήν την τακτική ακολουθούν ήδη κάποιες χώρες όπως το Βέλγιο.

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για τυχόν απάτη ή πλαστογράφηση, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη-μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. Ο κατάλογος όσων θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία τους.

«Αν και η συμφωνία που πετύχαμε σήμερα δεν αντιστοιχεί πλήρως στα αιτήματα του Κοινοβουλίου, αναμφίβολα σηματοδοτεί τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ε/Κ και εισηγητής, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, ευρωβουλευτής των Ισπανών Σοσιαλιστών. «Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα για να ξαναμπεί η ζώνη Σένγκεν σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναι» στο πιστοποιητικό Covid από τους ευρωβουλευτές
Το κοινό πλαίσιο κανόνων θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης και ελέγχου της εγκυρότητας των πιστοποιητικών και θα προλαμβάνει περιπτώσεις απάτης και πλαστογράφησης.
«Ναι» στο πιστοποιητικό Covid από τους ευρωβουλευτές
ΕΥΡΩΠΗ
Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται από 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση των Βρυξελλών ενέκρινε την Πέμπτη το προκαταρκτικό σχέδιο διατάγματος που αποσκοπεί στην εφαρμογή της επέκτασης της χρήσης του Covid Pass στην περιφέρεια των Βρυξελλών.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται από 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Στραβό... ξεκίνημα για το ευρω-πιστοποιητικό
Δυσλειτουργίες καταγράφηκαν χθες κατά την πρώτη μέρα πανευρωπαϊκής εφαρμογής του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού με τη Γερμανία να χαράζει το δικό της μονοπάτι.
Στραβό... ξεκίνημα για το ευρω-πιστοποιητικό
ΕΥΡΩΠΗ
Ταξίδια χωρίς τεστ και καραντίνα για τους εμβολιασμένους
Την άρση όλων των περιορισμών για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και για όσους έχουν αποδεικτικό ανάρρωσης πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ταξίδια χωρίς τεστ και καραντίνα για τους εμβολιασμένους
ΕΥΡΩΠΗ
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το «πράσινο πιστοποιητικό» ενώ ο χρόνος πιέζει
Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν και Πορτογαλική Προεδρία δεν κατάφεραν αν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, στον τριμερή διάλογο που διήρκεσε μέχρι αργά το...
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το «πράσινο πιστοποιητικό» ενώ ο χρόνος πιέζει
ΕΥΡΩΠΗ
Ξεκινούν διαπραγματεύσεις Συμβουλίου-Ευρωβουλής για το πράσινο πιστοποιητικό
Εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες η εντολή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό, προκειμένου να υιοθετηθεί πριν από το καλοκαίρι. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες...
Ξεκινούν διαπραγματεύσεις Συμβουλίου-Ευρωβουλής για το πράσινο πιστοποιητικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας