• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.4°C / 6.3°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.5°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 5.7°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.2°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.5°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 13.2°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.7°C / 2.7°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 6.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  80%

Συμφωνία στην Ε.Ε. για το «πράσινο» πιστοποιητικό

 • A-
 • A+

Συμφώνησαν τελικά οι θεσμοί (ευρωπαΪκό Κοινοβούλιο, Κομισιόν και Συμβούλιο) στο περιεχόμενο, τη χρήση και το όνομα του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Θα λέγεται Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Κορονοϊού (EU Digital Covid Certificate) και αναμένεται να είναι έτοιμο τεχνικά την 1η Ιουνίου και για χρήση στις 21 Ιουνίου.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την πολιτική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας όπου το βασικό θέμα είναι η πανδημία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέσει 100 εκ. ευρώ για να μειώσει τα τεστ κορονοϊού για το πιστοποιητικό. 

Τη συμφωνία χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Γιόχανσον. 

Στην πράξη ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ των θεσμικών οργάνων ως προς τις προϋποθέσεις χρήσης και τα χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού, αφού προηγουμένως είχαν καθοριστεί οι επιμέρους θέσεις των κρατών μελών από την μία και των ευρωβουλευτών από την άλλη.

Όπως έγινε γνωστό θα ακολουθήσουν οι τυπικές διαδικασίες έγκρισης της πρότασης, δηλαδή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο και αντίστοιχα υιοθέτηση από τους πρέσβεις στο Συμβούλιο.

Οι ηγέτες τη Δευτέρα αναμένεται κατά τη Σύνοδο Κορυφής να χαιρετήσουν την συγκεκριμένη εξέλιξη. Το πιστοποιητικό ενδέχεται να είναι λειτουργικό μετά τις 20 Ιουνίου.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο και ο Γερούν Λέβερς, σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, δήλωσαν από κοινού τα εξής, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας:

«Χαιρετίζουμε το περιεχόμενο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η αρχική πρόταση ήρθε πολύ αργά και δεν παρείχε ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που είχαν οι διαπραγματεύσεις για να εκδώσει αυτή τη νομοθεσία εγκαίρως για τη καλοκαιρινή σεζόν, καταφέραμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη νομοθεσία. Τώρα χρειαζόμαστε τα κράτη μέλη να το εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατόν. »

«Η τρέχουσα πολυπλοκότητα των περιορισμών ταξιδιού στην Ευρώπη είναι απλώς μη βιώσιμη. Με κάθε κράτος μέλος να εισάγει τα δικά του κριτήρια δοκιμών και καραντίνας, θα είχαμε αποτύχει να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης από αυθαίρετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι. Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε με τα κράτη μέλη είναι μια σημαντική βελτίωση από το status quo.»

«Καταφέραμε να ενσωματώσουμε τη βασική προτεραιότητά μας στη νέα νομοθεσία ότι οι εμβολιασμένοι, δοκιμασμένοι ή όσοι έχουν ανοσία να ανακτούν την ελεύθερη κυκλοφορία τους στην Ευρώπη. Εάν εξετάσουμε την πολυπλοκότητα των σημερινών ταξιδιών στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και την εσωτερική αγορά κατά αυθαίρετων εθνικών δοκιμών ή περιορισμών καραντίνας κατά τη διέλευση των συνόρων στην Ευρώπη. »

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υπερβολικές τιμές των τεστ που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη, είναι σαφές ότι αυτό θα αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία για πολλούς ανθρώπους. Εάν οι δοκιμές γίνουν πιο ακριβές από τα εισιτήρια ταξιδιού, κάτι δεν πάει καλά. Γι `αυτό είμαστε ευτυχείς που το ΕΚ είναι έτοιμο να κινητοποιήσει κεφάλαια για να υποστηρίξει την προσιτότητα των δοκιμών στην ΕΕ. »

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αγώνας δρόμου στην Ε.Ε. για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid
Οι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν και πάλι σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα πιστοποιητικά Covid, που...
Αγώνας δρόμου στην Ε.Ε. για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid
ΕΥΡΩΠΗ
Ακόμα μία τριμερής για το ψηφιακό πιστοποιητικό
Μία ακόμα τριμερής συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής, των κυβερνήσεων των κρατών - μελών και των ευρωπαίων νομοθετών για το πιστοποιητικό με στόχο να επιτραπεί η επανέναρξη των ταξιδιών σε όλη την Ε.Ε.
Ακόμα μία τριμερής για το ψηφιακό πιστοποιητικό
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκτά στην Ε.Ε. τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Βρετανίας και Αρμενίας
Η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως από τις 29 Οκτωβρίου θα αποδέχεται τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται σε Βρετανία και Αρμενία ως ισοδύναμα με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.
Δεκτά στην Ε.Ε. τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Βρετανίας και Αρμενίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Ισοδυναμία για πιστοποιητικά COVID Τουρκίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ουκρανίας
Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε η Κομισιιόν η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν να αποδεχτούν το ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ για ταξίδια από την ΕΕ στις χώρες τους.
Ε.Ε.: Ισοδυναμία για πιστοποιητικά COVID Τουρκίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ουκρανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Habemus ευρωπαϊκό «πράσινο» πιστοποιητικό
Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Συμβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για ένα κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την COVID-19.
Habemus ευρωπαϊκό «πράσινο» πιστοποιητικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας