• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 16.7°C
  3 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.3°C / 16.4°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.2°C / 15.8°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.5°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 18.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.6°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  66%

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Φωτογραφία αρχείου

AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάγωμα διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

 • A-
 • A+

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. Και μάλιστα, η τροπολογία πέρασε κατά συντριπτική πλειοψηφία (με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές), με ψήφο και των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Αριστεράς – κόντρα στη «γραμμή» της πολιτικής ομάδας τους.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική», σημειώνεται στην κρίσιμη παράγραφο.

«Το Ε.Κ. τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις», τονίζεται.

Παρά την αιρεσιμότητα, η εντολή είναι σαφής: επανεξέταση της κατάστασης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πάνω σε μία στέρεη βάση. «Είναι η χειρότερη έκθεση για την Τουρκία που έχει συνταχθεί», δήλωσε το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος εισηγητής της έκθεσης και εισηγητής του φακέλου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεθ-Αμόρ. «Η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία κριτική, η κατάσταση στα δικαστήρια έχει επιδεινωθεί, η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες», είπε.

Mε όρους και προϋποθέσεις

Παρ’ όλα αυτά, ο Ισπανός ευρωβουλευτής πρότεινε η πόρτα της Ευρώπης να παραμείνει ανοιχτή για την Τουρκία. Με όρους και προϋποθέσεις. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία θετική ατζέντα για την Τουρκία αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», δήλωσε ο Αμόρ, διευκρινίζοντας το μοναδικό σημείο στο οποίο η έκθεση μπορεί να έχει αποτέλεσμα: στο μπλοκάρισμα του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης.

«Καμία θετική ατζέντα προς την Τουρκία δεν θα περάσει χωρίς προϋποθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Συμβούλιο προτείνει τελωνειακή ένωση, αλλά θα είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα εγκρίνουμε αν δεν υπάρχουν όροι δημοκρατίας. Ως υποψήφια χώρα η Τουρκία πρέπει να υποσχεθεί να έρθει κοντά στις αξίες μας. Το ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα είναι ο καλύτερος μοχλός για να σχολιάζουμε τι γίνεται στην Τουρκία. Εχουμε δικαίωμα να έχουμε άποψη για το τι γίνεται στη χώρα», τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις της «Εφ.Συν.».

Ο Σάντσεθ-Αμόρ σημείωσε ότι «συχνά η Τουρκία μάς λέει ότι δεν της δίνουμε αρκετά κίνητρα. Κι απορώ, χρειάζεται κίνητρα μια χώρα όπως η Τουρκία για να γίνει ώριμη Δημοκρατία; Στην Ισπανία ζήσαμε δικτατορία και γίναμε δημοκρατία - δεν χρειαστήκαμε κίνητρο γι’ αυτό. Ετσι θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία». Ο ίδιος τόνισε ότι «στην Τουρκία δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ελπίζουμε να αλλάξει αυτό. Το Κοινοβούλιο αφήνει ανοιχτή την πόρτα. Παρά την έντονη κριτική μας, η πόρτα παραμένει ανοιχτή. Αλλά δεν θα τους τραβήξουμε εμείς προς τη δημοκρατία, είναι δική τους απόφαση».

Ο Σάντσεθ-Αμόρ πάντως παραδέχτηκε, ξανά απαντώντας στην «Εφ.Συν.», ότι έχει συχνές επαφές με τις τουρκικές αρχές και «έχει ανοιχτή πρόσκληση για την Τουρκία όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν». Στην έκθεσή του στηρίζει μεν τη σύνδεση της όποιας θετικής ατζέντας με τη βελτίωση του κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, ωστόσο στις δηλώσεις αποσυνδέει τις ελληνοτουρκικές διαφορές από τις ευρωτουρκικές.

● Επιστολή έστειλαν χθες, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και στους προέδρους των πολιτικών ομάδων προκειμένου να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων. Είναι μια πρόταση που στηρίζει και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου. Για να μην παραμείνει ένα… πυροτέχνημα, θα πρέπει τώρα οι πολιτικές ομάδες να υιοθετήσουν την πρόταση ως επίσημη θέση τους και να συνταχθεί ένα σχετικό κείμενο. Για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία τελικά, θα χρειαστεί η ψήφος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία ως αποτέλεσμα της δημοκρατικής ολίσθησης που παρατηρείται στη χώρα.
Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Persona non grata και οι Τούρκοι πρέσβεις στην Ε.Ε.;
Ο πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια πρότεινε οι χώρες της Ε.Ε. να δρομολογήσουν κοινή δράση «κηρύσσοντας τους Τούρκους πρέσβεις στην Ε.Ε. persona non grata», εάν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης
Persona non grata και οι Τούρκοι πρέσβεις στην Ε.Ε.;
ΕΥΡΩΠΗ
Τα θέματα της διήμερης Συνόδου της Ε.Ε. και οι ελληνικές θέσεις
Σύμφωνα με διπλωμάτη των Βρυξελλών, το ότι η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει λαμβάνειν από τη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό είναι μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.
Τα θέματα της διήμερης Συνόδου της Ε.Ε. και οι ελληνικές θέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μια έντονη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου, όταν οι ηγέτες συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) αύριο Πέμπτη.
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Πώς φτάσαμε στο κείμενο επιλογών (option paper) για την Τουρκία
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον ΥΕ/ΑΕ Borrell και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας υπό το φως της απαράδεκτης συμπεριφοράς της...
Πώς φτάσαμε στο κείμενο επιλογών (option paper) για την Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας