• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.3°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%
AP Photo/Peter Dejong
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύνορα ανοιχτά για εμβολιασμένους

 • A-
 • A+
Μόνο η έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απομένει για να εφαρμοστεί η πρόταση της Ε.Ε. για άδεια εισόδου στα κράτη-μέλη με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρκεί να έχει γίνει με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΕΜΑ ● Επίμονες ματιές του Ην. Βασιλείου προς την Ελλάδα, πιθανή η αναθεώρηση της αξιολόγησης προς το καλύτερο για ορισμένα νησιά.

Ανοίγει η πόρτα για Αμερικανούς –και όχι μόνο– τουρίστες στην Ευρώπη, μετά την υιοθέτηση από τους πρέσβεις των κρατών-μελών της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσθήκη των εμβολιασμών στα κριτήρια εισόδου στην Ε.Ε. Η απόφαση, που μένει να «επισφραγιστεί» από το Συμβούλιο, θα οδηγήσει στη χαλάρωση της σύστασης για τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια, ανοίγοντας τον δρόμο για όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η ανανέωση της λίστας θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες.

Η νέα σύσταση προβλέπει είσοδο στην Ε.Ε. «για μη ουσιώδεις λόγους» όχι μόνο για όλα τα άτομα που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Ταυτόχρονα αυξάνεται το κατώτατο όριο κρουσμάτων Covid-19 για τον κατάλογο των τρίτων χωρών που περιλαμβάνονται στη λίστα των εξαιρέσεων του Συμβουλίου. Εισάγεται επίσης «φρένο έκτακτης ανάγκης» σε επίπεδο Ε.Ε. για άμεσους προσωρινούς περιορισμούς συγκεκριμένων περιοχών σε σχέση με τις μεταλλάξεις.

Αν η πρόταση γίνει δεκτή, όπως αναμένεται, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν το ταξίδι στην Ε.Ε. των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εγκεκριμένου εμβολίου. Θα μπορούσαν επίσης να επεκτείνουν τη διευκόλυνση σε όσους εμβολιάστηκαν με εμβόλιο που ολοκλήρωσε τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ (δηλαδή και το κινεζικό εμβόλιο).

Στο μεταξύ, οι θεσμοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν στο περιεχόμενο και τη χρήση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο έχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις: ενώ το Συμβούλιο θέλει πρώτα ένα έγγραφο πριν αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει με αυτό, το Κοινοβούλιο επιμένει ότι το πιστοποιητικό πρέπει να οριστεί στην πολιτική συμφωνία και οι χρήσεις του να είναι σαφείς.

Οι συζητήσεις επαναλαμβάνονται σήμερα. Ολες οι πλευρές θα ήθελαν να υπάρχει κάποια συμφωνία έως τη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα.

● Τέλος, πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι οι βρετανικές υπηρεσίες παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, που είναι ένας από τους βασικότερους προορισμούς των Βρετανών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ελλάδα είναι πιθανό να παραμείνει ως σύνολο στην πορτοκαλί ζώνη κατά την αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, κάποιες περιοχές και, συγκεκριμένα, κάποια ελληνικά νησιά που είναι επιδημιολογικά σε καλή κατάσταση να μπουν στην πράσινη λίστα της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μεταβαίνουν στα νησιά αυτά με απευθείας πτήσεις και μόνο, δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στη Βρετανία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο όρο για τα ταξίδια της πανδημίας στην Ε.Ε. αποφασίζουν στις Βρυξέλλες
Μια νέα προσέγγιση για τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. θα εγκρίνουν σήμερα οι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, εστιάζοντας στον ατομικό κίνδυνο υγείας του ταξιδιώτη και όχι στη χώρα αναχώρησης.
Νέο όρο για τα ταξίδια της πανδημίας στην Ε.Ε. αποφασίζουν στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Με μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού ξεκινά η γαλλική προεδρία στην Ε.Ε.
«Πολίτης σημαίνει καθήκοντα και δικαιώματα. Πρώτα έρχονται τα καθήκοντα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας στο πλάι του την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη έναρξη της γαλλικής...
Με μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού ξεκινά η γαλλική προεδρία στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Όμικρον «δαγκώνει»
Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι χώρες εξακολουθούν να παλεύουν με την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς το στέλεχος Όμικρον σαρώνει τον πληθυσμό.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Όμικρον «δαγκώνει»
ΕΥΡΩΠΗ
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον
Η Ελλάδα ενημέρωσε την Κομισιόν εντός του Σαββατοκύριακου, λιγότερες δηλαδή από τις προβλεπόμενες 48 που απαιτούν οι θεσμοί. Το ίδιο έκανε και η Ιταλία, η οποία ενημέρωσε την Κομισιόν στις 15 Δεκεμβρίου.
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ε.Ε. και ο αντίκτυπος της Ομικρον θα απασχολήσουν σήμερα τους 27 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Διαφωνούν για τη διάρκεια του πιστοποιητικού οι «27»
Η Κομισιόν είχε προτείνει περίοδο 9 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη τους έξι μήνες που εισηγείται το ECDC πριν από μια ενισχυτική δόση ωστόσο κάποιες χώρες είπαν ότι δεν προλαβαίνουν και θέλουν ισχύ 12 μηνών.
Διαφωνούν για τη διάρκεια του πιστοποιητικού οι «27»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας