• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.8°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.4°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.2°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  57%
© Oleksandra Naumenko | Dreamstime.com

«Ξεκλειδώνουν» τα ταξίδια για διακοπές υπό προϋποθέσεις

 • A-
 • A+

Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν τον τρόπο που θα κυλήσει η φετινή τουριστική περίοδος με τις δυσκολίες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας να παραμένουν στο τραπέζι.

Η μείωση των κρουσμάτων, η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η αύξηση των διαγνωστικών τεστ ανοίγουν το δρόμο για τις καλοκαιρινές διακοπές των ευρωπαίων χωρίς όμως να μπορεί κανείς να μιλά για την απόλυτη ελευθερία στις μετακινήσεις. 

Η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη χαλαρώσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια με τους τουρίστες να μπορούν να επιστρέψουν από συγκεκριμένες χώρες χωρίς καραντίνα, αρκεί να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορονοϊού. Όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung «ένα αρνητικό τεστ αρκεί για να επιστρέψεις στη Γερμανία από χώρες με λιγότερα από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ανάμεσά τους 18 από τις χώρες της ΕΕ, όπως Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Αυστρία. Δεκαήμερη καραντίνα εξακολουθεί να ισχύει για όσους επιστρέφουν από τη Τουρκία, τη Κύπρο, την Αίγυπτο και την Τυνησία διότι αυτές θεωρούνται ακόμα χώρες υψηλού ρίσκου.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για περισσότερες δυνατότητες για ταξίδια τους επόμενους μήνες ακόμα και σε όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Λόγω της βελτιωμένης κατάστασης του κορονοϊού στη Γερμανία, ο ομοσπονδιακός υπουργός αναμένει ότι οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι δυνατές και πάλι φέτος. «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ζωή θα ξαναγίνει κανονική, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται και η εκστρατεία εμβολιασμού σημειώνει πρόοδο», δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί την Πεντηκοστή (23 Μαϊου για Καθολικούς και Διαμαρτυρόμενους) ή τις επόμενες εβδομάδες. Εκτιμώ όμως ότι θα ζήσουμε ξανά σε κανονικές συνθήκες το καλοκαίρι - και αυτό περιλαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο στόχος είναι να καταστούν δυνατά τα ταξίδια», είπε ο Μάας, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε: «Μια ματιά στην Ινδία και τη Νότια Αμερική, για παράδειγμα, αποδεικνύει ότι απέχουμε πολύ από το να θεωρήσουμε ότι έχουμε νικήσει τον κορονοϊό».

Όσον αφορά την πιθανή χαλάρωση για τα ταξίδια, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «αυτό θα μπορούσε επίσης να ισχύσει και για άτομα που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού το καλοκαίρι. Εκτιμώ ότι τα εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ και η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής θα δώσουν επίσης την δυνατότητα και σε μη εμβολιασμένα άτομα να κάνουν διακοπές».

Η Ιταλία

Η γειτονική μας Ιταλία ανακοίνωσε, σήμερα, το τέλος της μίνι καραντίνας των πέντε ημερών που επέβαλλε μέχρι τώρα στους επιβάτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ανακάμψει ο τουριστικός τομέας της.

«Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτ Σπεράντσα υπέγραψε εντολή που προβλέπει την είσοδο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ζώνης Σένγκεν, τη Βρετανία και το Ισραήλ με αρνητικό τεστ, ακυρώνοντας έτσι το σύστημα της μίνι καραντίνας που ίσχυε μέχρι τώρα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή.

Η Ισπανία

Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και στην Ισπανία, μια χώρα που στηρίζει πολλά στην τουριστική βιομηχανία. Οι τουριστικές πόλεις, Μαδρίτη και Βαρκελώνη, έμειναν ανοιχτές καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας όχι όμως και όλοι οι δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί όπως η Μαγιόρκα. Η Ισπανική πόλη κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας και δείχνει πανέτοιμοι να υποδεχθεί τους τουρίστες καθώς αίρονται οι περιορισμοί που έθεταν χώρες-μέλη της ΕΕ για τον συγκεκριμένο προορισμό.

Το φετινό καλοκαίρι, παρά το γεγονός πως αναμένεται να κυλήσει ομαλότερα σε σχέση με πέρσι δεν θα είναι ίδιο με αυτό των προηγούμενων ετών.

«Η νυχτερινή ζωή θα ακολουθήσει αργότερα, πιθανώς όχι πλέον αυτό το καλοκαίρι. Μόνο με υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών μπορούμε να έχουμε και πάλι νυχτερινή ζωή. Με τυχόν γρήγορο άνοιγμα θα θέσουμε σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες που έχoυν κάνει οι πολίτες μας για την καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων νήσων, Φρανθίνα Αρμενγκόλ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στα φύλλα του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

Η Αρμενγκόλ περιέγραψε επίσης την πανδημία του κορονοϊού ως «ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας τον τουρισμό των ακροτήτων. Οι Βαλεαρίδες νήσοι έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ποιοτικό τουρισμό με μεγαλύτερο σεβασμό στη φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών τους. Ο κορονοϊός μάς έδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη για υπεύθυνο και αξιοπρεπή τουρισμό. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητά μας και είναι ευπρόσδεκτες oι οικογένειες και οι παραθεριστές οι οποίοι ενδιαφέρονται για αθλητικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό τουρισμό», τόνισε.

Η Πορτογαλία

Πανέτοιμοι να δεχθεί τουρίστες είναι και η Πορτογαλία. Η χώρα της ιβηρικής ποντάρει πολλά στους τουρίστες από τη Βρετανία που θα γίνουν δεκτοί από τις 17 Μαΐου. Οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να δείξουν κατά την άφιξη τους αρνητικό PCR που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες 72 ώρες.

Την επόμενη Δευτέρα είναι επίσης η ημέρα που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέψει στους Βρετανούς τουρίστες να ταξιδέψουν σε περιορισμένο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, χωρίς να πρέπει να καραντίνα κατά την επιστροφή τους.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 7 Μαΐου να διευκολύνει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να συμπεριλάβει την Πορτογαλία στη λεγόμενη πράσινη λίστα της, με 11 άλλες χώρες, προκάλεσε «κατακλυσμό» κρατήσεων ειδικά στη νότια ακτή του Αλγκάρβε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη τρέχει και δεν φτάνει
Συνεχή περιοριστικά μέτρα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η Ευρώπη τρέχει και δεν φτάνει
ΕΥΡΩΠΗ
Η ξηρασία αποκάλυψε αρχαία πετρώματα και ναυάγια πολεμικά
Η ξηρασία των τελευταίων βδομάδων στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή πτώση της στάθμης των υδάτων ποταμών και λιμνών σε διάφορες χώρες, φέρνοντας στο φως κρυμμένους θησαυρούς αλλά και κινδύνους.
Η ξηρασία αποκάλυψε αρχαία πετρώματα και ναυάγια πολεμικά
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «εφιάλτης» της φωτιάς σκεπάζει την Ευρώπη
Σε «θύμα» ενός επίμονου και πρωτοφανούς κύματος καύσωνα συνοδευόμενου από καταστροφικές πυρκαγιές έχει μετατραπεί τις τελευταίες μέρες η δυτική Ευρώπη με κοινό παρονομαστή την κλιματική αλλαγή.
Ο «εφιάλτης» της φωτιάς σκεπάζει την Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μεσόγειος φλέγεται, θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ισπανία
Οι Ισπανοί έζησαν την πιο ζεστή μέρα του 2021 το Σάββατο 14 Αυγούστου, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ το κύμα καύσωνα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες σε όλη τη Νότια Ευρώπη.
Η Μεσόγειος φλέγεται, θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
Η παραλλαγή «Δ» χαλάει τα σχέδια των Ευρωπαίων για διακοπές στο εξωτερικό
Στον αέρα η ευρωπαϊκή τουριστική περίοδος τουλάχιστον για την Ισπανία, καθώς η γερμανική κυβέρνηση έβαλε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας της Ιβηρικής στη «ζώνη κινδύνου για τον κορονοϊό», λόγω της αύξησης...
Η παραλλαγή «Δ» χαλάει τα σχέδια των Ευρωπαίων για διακοπές στο εξωτερικό
ΕΥΡΩΠΗ
Η Πορτογαλία βάζει πάλι όπισθεν
Νέο πισωγύρισμα τόσο στα περιοριστικά μέτρα όσο και στον τουρισμό από τον οποίο εξαρτάται οικονομικά η Πορτογαλία μετά την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα και την απειλή της ινδικής μετάλλαξης.
Η Πορτογαλία βάζει πάλι όπισθεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας