• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 27.2°C / 31.3°C
    3 BF
    46%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 27.5°C / 30.7°C
    2 BF
    43%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    25°C 24.4°C / 27.6°C
    3 BF
    71%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    2 BF
    44%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    3 BF
    53%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 24.6°C / 29.0°C
    1 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 22.9°C / 25.4°C
    2 BF
    38%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    29°C 29.1°C / 29.1°C
    2 BF
    46%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    26°C 24.8°C / 27.5°C
    2 BF
    67%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    28°C 27.9°C / 27.9°C
    3 BF
    47%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    27°C 26.8°C / 27.4°C
    3 BF
    41%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.7°C / 25.7°C
    2 BF
    65%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 24.9°C
    3 BF
    73%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    30°C 29.0°C / 29.9°C
    3 BF
    39%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    30°C 27.5°C / 29.9°C
    2 BF
    42%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 25.8°C / 26.0°C
    5 BF
    69%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 28.4°C / 31.5°C
    2 BF
    25%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 26.0°C / 26.3°C
    2 BF
    59%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    25°C 25.3°C / 27.7°C
    2 BF
    65%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.5°C / 25.5°C
    2 BF
    50%

Φωτογραφία αρχείου από το αεροδρόμιο του Χίθροου

AP Photo/Matt Dunham

Ευρωπαίοι πολίτες τέθηκαν υπό κράτηση και ακολούθως απελάθηκαν απ' τη Βρετανία

  • A-
  • A+

Την τραυματική και συνάμα ταπεινωτική εμπειρία που έζησαν πρόσφατα στο Λονδίνο, όταν και τέθηκαν υπό κράτηση και ακολούθως απελάθηκαν, ενώ είχαν ταξιδέψει ως εκεί προκειμένου να κάνουν κάποια συνέντευξη για ανεύρεση εργασίας, περιέγραψαν στον Guardian δύο νεαρές Ισπανίδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον δέκα Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως νεαρές γυναίκες, τέθηκαν υπό κράτηση για πάνω από 48 ώρες στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ και απελάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στους Ευρωπαίους χωρίς βίζα που βρέθηκαν σε κέντρα κράτησης και απέλασης μεταναστών ήταν και τουλάχιστον ένας Έλληνας, καθώς κι άλλα άτομα από Ιταλία, Γαλλία και Βουλγαρία. 

Μεταξύ άλλων ένας Γάλλος τέθηκε υπό κράτηση για 48 ώρες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, ενώ ο Βούλγαρος πρεσβευτής στο ΗΒ επιβεβαίωσε τον αριθμό των ομοεθνών του που βρέθηκαν σε κέντρα απέλασης μεταναστών.

Η 25χρονη Μαρία απ' τη Βαλένθια είπε ότι, όπως πολλοί απ' όσους τέθηκαν υπό κράτηση, νόμισε πως ήταν ελεύθερη να αναζητήσει δουλειά τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, ειδικά εφόσον είχε ζήσει και εργαστεί στο παρελθόν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κοπέλα είπε ότι σε έλεγχο στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ την ενημέρωσαν πως θα την απελάσουν, και τότε εκείνη προσφέρθηκε να πληρώσει για μια αυθημερόν πτήση επιστροφής στο σπίτι της. Αντιθέτως, όμως βρέθηκε σε ένα κέντρο κράτησης στο Yarl’s Wood, όπου παρέμεινε για τρεις ημέρες. «Είμαι ακόμα σε σοκ» περιέγραψε στον Guardian. Την περασμένη Παρασκευή την άφησαν τελικά ελεύθερη αλλά τη διέταξαν να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι της αδελφής της στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, μέχρι τις 17 Μαΐου. Στο μεταξύ όμως της κράτησαν το διαβατήριο υπάλληλοι της υπηρεσίας ελέγχου συνόρων.

«Μου πήραν την ελευθερία μου και δεν μπορούσα να λάβω νομική βοήθεια» καταγγέλλει η νεαρή Ισπανίδα.

Αντίστοιχα, η 24χρονη Ευγενία απ' την περιοχή των Βάσκων έφτασε στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ στις 2 Μαΐου. Όπως λέει σχεδίαζε να βρει δουλειά, να γυρίσει στο σπίτι της και να κάνει αίτηση για βίζα και έπειτα να επιστρέψει και να ζήσει μαζί με τον Ισπανό φίλο της, ο οποίος εργάζεται για το βρετανικό σύστημα υγείας NHS. «Είχα εισιτήριο επιστροφής και είχα συμπληρώσει ένα ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό έγγραφο, όπου τα εξηγούσα όλα αυτά», δήλωσε στον Guardian.

Η κοπέλα είπε ακόμα ότι στο αεροδρόμιο της απέσπασαν το κινητό της τηλέφωνο και ότι την κλείδωσαν για 24 ώρες σε ένα χώρο αναμονής, όπου κοιμήθηκε με άλλα έξι άτομα. Έπειτα την έβαλαν σε μια πτήση για Βαρκελώνη, μαζί με άλλη μια Ισπανίδα που είχε φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνέντευξη δουλειάς.

Τα ίδια περίπου έζησε και μια γυναίκα απ' την Τσεχία, που είχε φτάσει στο Λονδίνο με πτήση από το Μεξικό. Και αυτή προσφέρθηκε να πληρώσει για πτήση προς Τσεχία αλλά την απέλασαν στο Μεξικό.

Τα περιστατικά αυτά προκαλούν προφανώς σύγχυση για το κατά πόσο οι πολίτες χωρών της Ε.Ε. μπορούν πια να αναζητούν μια θέση στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου και κατόπιν να κάνουν αίτηση για βίζα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι νέοι κανόνες είναι ξεκάθαροι και μπορεί εύκολα κανείς να τους διαβάσει στο διαδίκτυο. «Απαιτούμε αποδείξεις για το δικαίωμα κάποιου να ζήσει και να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο» σχολίασε εκπρόσωπος του υπουργείου. Ωστόσο, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, προβλέπεται για τους επισκέπτες η δυνατότητα «να παρευρίσκονται σε συναντήσεις, συνέδρια, σεμινάρια, συνεντεύξεις» και «να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν συμφωνίες και συμβόλαια».

«Συνεργαζόμαστε αρκετά στο πνεύμα και στους όρους των συμφωνιών που έχουμε με την Ε.Ε.» δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος τοιυ πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αφότου οκτώ ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν και εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ανήσυχη για «τις συνθήκες και τη διάρκεια της κράτησης», αν και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως επηρεάστηκε μόνο «ένας μικρός αριθμός πολιτών της Ε.Ε.»

Η Ευγενία απ' την Ισπανία δήλωσε ότι της είπαν πως φταίει η αεροπορική εταιρεία Vueling για την ταλαιπωρία που υπέστη.  Απ' την πλευρά της η εταιρεία αρνήθηκε ότι ευθύνεται για αυτή την κατάσταση.

«Είναι αξιωματούχοι στη χώρα προορισμού που καθορίζουν και επιβάλλουν τις προϋποθέσεις εισόδου», δήλωσε η εκπρόσωπος Tania Galesi.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Κράτηση Ευρωπαίων πολιτών που προσγειώθηκαν στο ΗΒ δίχως βίζα εργασίας-Η περίπτωση Έλληνα πολίτη
Μία από τις πιο προβεβλημένες περιπτώσεις αφορά τον Σωτήρη Κωνσταντάκο, 26χρονο Έλληνα που κρατούνταν για επτά ημέρες στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών του Kolnbrook, τον Ιανουάριο.
Κράτηση Ευρωπαίων πολιτών που προσγειώθηκαν στο ΗΒ δίχως βίζα εργασίας-Η περίπτωση Έλληνα πολίτη
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
Νέα… τσαλίμια κάνει στους Ευρωπαίους η Βρετανία του Brexit, ρισκάροντας να υποστεί αντίποινα από την Ε.Ε., που ίσως φτάσουν μέχρι την κήρυξη εμπορικού πολέμου.
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Σε κίνδυνο η εύθραυστη συμφωνία για την αλιεία στη Μάγχη
Η Γαλλία καταγγέλλει το Λονδίνο για επιβολή νέων προϋποθέσεων, αποκλείοντας από το δικαίωμα της αλίευσης στη θαλάσσια περιοχή την συντριπτική πλειοψηφία των ψαράδων της. Κινητοποίηση στα ανοιχτά της νήσου...
Σε κίνδυνο η εύθραυστη συμφωνία για την αλιεία στη Μάγχη
ΕΥΡΩΠΗ
Επίσημη και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - ΗΒ
Στην ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, 660 βουλευτές ενέκριναν το κείμενο τη συμφωνίας, πέντε το καταψήφισαν και 32 απείχαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Επίσημη και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - ΗΒ
ΕΥΡΩΠΗ
Αργεί ακόμη ο «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου
Πληροφορίες και από τα δύο μέτωπα συντείνουν στην εκτίμηση ότι δεν αναμένεται απόφαση ούτε αύριο Παρασκευή, για μια νέα εμπορική συμφωνία, καθώς οι θέσεις Ε.Ε. - Βρετανίας απέχουν ακόμη στο κρίσιμο ζήτημα της...
Αργεί ακόμη ο «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου
ΕΥΡΩΠΗ
Να αποσύρει το «σοκαριστικό» της σχέδιο για το Brexit καλούν Μέιτζορ - Μπλερ την Ντάουνινγκ Στριτ
Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι σχεδιάζει να καταπατήσει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας ένα μέρος της συμφωνίας που υπέγραψε τον περασμένο Ιανουάριο.
Να αποσύρει το «σοκαριστικό» της σχέδιο για το Brexit καλούν Μέιτζορ - Μπλερ την Ντάουνινγκ Στριτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας