• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.6°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 21.9°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  5 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  66%
Stephanie Lecocq/Photo Pool via AP

Μετά τα εμβόλια, η Κομισιόν αναλαμβάνει εκ μέρους της ΕΕ και την αγορά φαρμάκων κατά του κορονοϊού

 • A-
 • A+
Αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού από τον Ιούλιο εμφανίστηκε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου κατά την παρουσίαση της νέας κοινής στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή θεραπευτικών μέσων κατά του Covid19. Όπως εξήγησε, η Κομισιόν θα αναλάβει ξανά την αγορά εκ μέρους των 27 κρατών μελών και των φαρμάκων κατά του κορονοϊού, όπως το έκανε για τα εμβόλια. Τρία εμβόλια ως τον Οκτώβριο και συνολικά 5 ως το τέλος του χρόνου θα είναι στη διάθεση της ΕΕ. 
 
 Συγκεκριμένα η Επίτροπος, παρουσιάζοντας την απόφαση του Κολεγίου, δήλωσε ότι, "τις τελευταίες εβδομάδες, ο εμβολιασμός αρχίζει πραγματικά να αυξάνει το ρυθμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε περισσότερες από 34 εκατομμύρια δόσεις - ένα ρεκόρ στις παραδόσεις μέχρι τώρα. Έχουμε περάσει το ορόσημο των 200 εκατομμυρίων παραδόσεων στην ΕΕ".
 
 "Πάνω από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έλαβε μια πρώτη δόση και για τη δεύτερη δόση φτάσαμε στο 12%.  Θα έλεγα ότι εντός της ΕΕ, μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι θα  μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ήδη τον Ιούλιο", ανέφερε η Επίτροπος.
 
 Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα ποσοστά κρουσμάτων εξακολουθούν να είναι υψηλά σε πολλά μέρη της Ευρώπης, "οι άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται και να αρρωσταίνουν και μεταξύ εκείνων που αναρρώνουν πολλοί αντιμετωπίζουν συμπτώματα, κόπωση, δυσκολίες στον ύπνο, προβλήματα συγκέντρωσης και αυτές τις εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μετά την εξάλειψη της λοίμωξης".
 
 "Οι επιστήμονες μας λένε ότι είναι πιθανό ότι ο COVID θα γίνει ενδημικός. Ένας ιός που κυκλοφορεί στις κοινότητές μας, με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όπως τη γρίπη, ή τους άλλους τρεις ανθρώπινους κορονοϊού, που γνωρίζουμε. Πρέπει να τον διαχειριστούμε, να τον ελέγξουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του. Για αυτό, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια - όχι μόνο να εμβολιάζουμε τους πολίτες μας για αυτήν", εξήγησε η Επίτροπος.
 
 Σημείωσε δε ότι ενώ έχουμε τώρα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ, υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο φάρμακο, το Remdesivir. "Η στρατηγική μας για τη θεραπεία COVID-19 θα αλλάξει αυτήν την κατάσταση", επεσήμανε. "Είναι πολύ σημαντικό ότι παράλληλα με τα εμβόλια, ενισχύουμε επίσης τη δουλειά μας για τις θεραπείες και φέρουμε μαζί τα διάφορα σκέλη της δουλειάς μας για να επιταχύνουμε την ανάρρωση, να μειώσουμε τη διαμονή στο νοσοκομείο και να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε όσους βιώνουν πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από αυτό νόσος", τόνισε.
 
 Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πολλά για εμβόλια και διαγνωστικά, αλλά αυτό είναι ίσως ένα σκέλος της δουλειάς μας στο COVID, το οποίο δεν είχε μέχρι τώρα στρατηγική, η μακροχρόνια θεραπεία", επεσήμανε.
 
 "Έχω θέσει έναν πολύ σαφή στόχο:  Θα επιδιώξουμε, έως τον Οκτώβριο, να αναπτύξουμε και να εγκρίνουμε τρία νέα αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα κατά του COVID-19 που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία του COVID-19, και άλλα δύο πιθανά έως το τέλος του έτους", ανακοίνωσε.
 
 "Αυτό είναι φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό - και είναι απαραίτητο. Εάν έχουμε μάθει κάτι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους: η συνεργασία μαζί σε όλη την ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε πραγματικά αποτελέσματα και να κάνουμε μια αλλαγή για τους πολίτες μας. Για να γίνει αυτό, η Στρατηγική Θεραπευτικών Μέσων θα ξεκινήσει μια σειρά ενεργειών που αφορούν ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός φαρμάκου, εξετάζοντας:
 -ενίσχυση της έρευνας και των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας στην  ΕΕ
 -σάρωση για τα πιο πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά
 -διευκόλυνση της έγκαιρης διαδικασίας έγκρισης
 -εξασφάλιση βιομηχανικής παραγωγής
 -εξασφάλιση δίκαιης ανάπτυξης και δίκαιης πρόσβαση
 
 Σημείωσε δε ότι η ΕΕ θα πραγματοποιήσει επίσης μια ολοκληρωμένη άσκηση σάρωσης, βασιζόμενη στις 57 πιθανές θεραπευτικές ουσίες των οποίων οι κατασκευαστές έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
 
 "Στο πλαίσιο αυτής της έντονης έρευνας και σάρωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει επτά νέες κυλιόμενες κριτικές έως το τέλος του έτους", ανέφερε.
 
 "Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία μας με τα εμβόλια, μόλις περάσουν τα δύσκολα στάδια της έρευνας και της κλινικής δοκιμής, η παραγωγική ικανότητα μπορεί ενδεχομένως να είναι εμπόδιο", επεσήμανε η Επίτροπος.
 
 "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα υποστηρίξουμε την ευέλικτη παραγωγή στην ΕΕ και την πρόσβαση σε πάντα έτοιμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που προορίζονται να παράγουν για εμάς, με μια πρώτη δόση χρηματοδότησης ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του έργου EU Fab, μέρος του HERA Incubator", ανακοίνωσε.
 
 "Τέλος, θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη μέλη έχουν ίση πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα. Μέχρι το τέλος του έτους, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε άλλες τρεις κοινές προμήθειες θεραπευτικών μέσων COVID-19. Εξετάζουμε επίσης την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς - όπως κάναμε και για τα εμβόλια - για να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας", σημείωσε.
 
 "Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημεία της Στρατηγικής μας, η οποία, πέρα ​​από τον COVID-19, είναι επίσης μέρος των θεμελίων για τη μελλοντική βιοϊατρική ετοιμότητά μας και προετοιμάζουμε το έδαφος για τη νέα μας αρχή - HERA", κατέληξε.
 
 
 

Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του κορονοϊού:

 

Μια στρατηγική για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της διαθεσιμότητας θεραπειών COVID-19, η οποία καλύπτει τον πλήρη κύκλο ζωής των φαρμάκων: από την έρευνα, την ανάπτυξη και την κατασκευή έως την προμήθεια και τη διανομή, ενέκρινε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, ως μέρος της

ισχυροποίησης της Ένωσης για την Υγεία. Η στρατηγική περιλαμβάνει σαφείς δράσεις και στόχους, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης τριών νέων θεραπευτικών μέσων για COVID-19 ως τον Οκτώβριο του 2021 και πιθανώς δύο ακόμη μέχρι το τέλος του έτους.

Η Κομισιόν θα καταρτίσει ένα χαρτοφυλάκιο 10 πιθανών θεραπειών COVID-19 και έως τον Ιούνιο του 2021 και θα εντοπίσει τις πέντε πιο πολλά υποσχόμενες. Θα διοργανώσει φέρει κοντά βιομηχανικούς παράγοντες για να εξασφαλίσει αρκετή παραγωγική ικανότητα και γρήγορη κατασκευή, θα παράσχει νέες εξουσιοδοτήσεις και κοινές συμβάσεις προμηθειών.

Όπως εξήγησε η Επίτροπος Κυριακίδου, "οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές, αλλά δεν μπορούν ακόμη να εξαλείψουν τον COVID-19. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση στις θεραπείες για να περιορίσουμε την ανάγκη για νοσηλεία, να επιταχύνουμε τους χρόνους αποκατάστασης και να μειώσουμε τη θνησιμότητα. Οι ασθενείς στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα COVID-19 παγκόσμιας κλάσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε θέσει έναν πολύ σαφή στόχο: έως τον Οκτώβριο, θα αναπτύξουμε και θα εγκρίνουμε τρία νέα αποτελεσματικά θεραπευτικά COVID-19 που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία της νόσου. Θα το πράξουμε επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, στον εντοπισμό νέων υποσχόμενων φαρμάκων, στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και στην υποστήριξη της δίκαιης πρόσβασης".

Ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι "η κατάσταση σε πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένει κρίσιμη. Πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο στα εμβόλια όσο και στη θεραπευτική, ως δύο ισχυροί και συμπληρωματικοί τρόποι για την καταπολέμηση του COVID-19. Ωστόσο, επί του παρόντος έχουμε μόνο ένα εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία του COVID-19. Ενεργώντας στην καλύτερη διαθεσιμότητα φαρμάκων σήμερα, διασφαλίζουμε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζονται ενώ προετοιμάζουν επίσης τη μελλοντική βιοϊατρική μας ετοιμότητα Μια συντονισμένη στρατηγική για γρήγορη πρόσβαση στη θεραπευτική θα ενισχύσει τη στρατηγική μας αυτονομία και θα συμβάλει σε μια ισχυρή Ένωση Υγείας".

Συγκεκριμένα, προβλέπει,

1- επένδυση 90 εκ. ευρώ σε μελέτες πληθυσμού και κλινικές δοκιμές σε σχέση με τον COVID και δημιουργία ενός ενισχυτικού μέσου θεραπευτικής καινοτομίας έως τον Ιούλιο του 2021 για να υποστήριξη στις πιο υποσχόμενες θεραπευτικές ουσίες, από την προκλινική έρευνα έως την άδεια κυκλοφορίας, με συντονισμό όλων των ερευνητικών έργων τονώνοντας την καινοτομία και ενισχύοντας τη θεραπευτική ανάπτυξη.

2- Πρόσβαση και ταχεία έγκριση κλινικών δοκιμών

• επένδυση 5 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health για τη δημιουργία καλύτερων, υψηλής ποιότητας δεδομένων ασφαλείας σε κλινικές δοκιμές, τα οποία θα βοηθήσουν στην επίτευξη έγκαιρων αποτελεσμάτων.

• παροχή στις χώρες της ΕΕ οικονομικής υποστήριξη 2 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας EU4Health 2021 για ταχείες και συντονισμένες αξιολογήσεις για τη διευκόλυνση της έγκρισης των κλινικών δοκιμών.

• έρευνα για υποστήριξη προγραμματιστών θεραπευτικών για ανάπτυξη ικανότητας παραγωγής υλικού υψηλής ποιότητας για κλινικές δοκιμές.

3- Αναζήτηση υποψήφιων θεραπευτικών μέσων:

• επένδυση 5 εκ. ευρώ για τη χαρτογράφηση θεραπευτικών και διαγνωστικών για ανάλυση των φάσεων ανάπτυξης, της παραγωγικής ικανότητας και των αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων πιθανών σημείων συμφόρησης.

• δημιουργία ένός ευρύτερου χαρτοφυλάκιο 10 πιθανών θεραπειών COVID-19 και εντοπισμών πέντε πολλά υποσχόμενων μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

4- Αλυσίδες εφοδιασμού και παράδοση φαρμάκων:

• χρηματοδότηση μιας προπαρασκευαστικής δράσης 40 εκ.ευρώ για την υποστήριξη της ευέλικτης παραγωγής και της πρόσβασης για θεραπευτικά μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος EU Fab, το οποίο με τη σειρά του θα καταστεί με την πάροδο του χρόνου σημαντικό πλεονέκτημα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Προετοιμασία και Ανταπόκριση σε Έκτακτες Καταστάσεις Υγείας (HERA)

5- Ρυθμιστική ευελιξία:

• εξουσιοδότηση για τουλάχιστον τρεις νέες θεραπευτικές ουσίες έως τον Οκτώβριο και πιθανώς δύο ακόμη έως το τέλος του έτους και ευέλικτες ρυθμιστικές προσεγγίσεις για  την αξιολόγηση των υποσχόμενων και ασφαλών θεραπευτικών μέσων.

•  επτά κυλιόμενες αξιολογήσεις για πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές ουσίες έως το τέλος του 2021, με την επιφύλαξη αποτελεσμάτων έρευνας και ανάπτυξης.

6- Κοινή προμήθεια και χρηματοδότηση:

• νέα συμβόλαια για την αγορά εξουσιοδοτημένων θεραπειών έως το τέλος του έτους.

• ταχύτερη πρόσβαση σε φάρμακα με μικρότερες προθεσμίες διαχείρισης.

7- Διεθνής συνεργασία για τη διάθεση φαρμάκων σε όλους:

• ενίσχυση της δέσμευσης για τον πυλώνα της θεραπευτικής εφαρμογής του Accelerator Tools - COVID-19.

• ενίσχυση της πρωτοβουλίας "OPEN" για διεθνή συνεργασία

https://twitter.com/SKyriakidesEU/status/1390272522181087234/photo/1

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Στο βαθύ κόκκινο όλη η Ευρώπη
Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στον χάρτη καταγράφονται τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας και όχι οι νοσηλείες και οι ανθρώπινες απώλειες.
Στο βαθύ κόκκινο όλη η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
«Κίτρινη κάρτα» EMA στη χορήγηση πολλαπλών αναμνηστικών δόσεων εμβολίου
Προειδοποιεί ότι θα φέρει μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων που μπορούν να παραχθούν. Στάση αναμονής για την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό.
«Κίτρινη κάρτα» EMA στη χορήγηση πολλαπλών αναμνηστικών δόσεων εμβολίου
ΕΥΡΩΠΗ
«Πάγος» ΕΜΑ σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό
Αποστάσεις του επικεφαλής γιατρού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού περί ενδημικής φάσης του κορονοϊού.
«Πάγος» ΕΜΑ σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό
ΕΥΡΩΠΗ
Ήττα Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το βλέμμα στην πανδημία
Οι χώρες της Ε.Ε. μπλόκαραν την Τετάρτη την υιοθέτηση νομικού κειμένου που δημιουργεί έκτακτες εξουσίες για την Κομισιόν μέσω της HERA.
Ήττα Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το βλέμμα στην πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
«Καλύτερα υπερβολική, παρά καθυστερημένη αντίδραση»
Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με επιστολή της ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και οι ενισχυτικές δόσεις και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα προσωπικής και δημόσιας υγιεινής ξανά.
«Καλύτερα υπερβολική, παρά καθυστερημένη αντίδραση»
ΕΥΡΩΠΗ
Πέντε φάρμακα κατά της Covid-19 σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης από τον ΕΜΑ
Τρία φάρμακα μπορεί να έχουν εγκριθεί έως το τέλος του χρόνου • Τον Δεκέμβριο η απόφαση για εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών • «Οι έγκυοι κινδυνεύουν από σοβαρό covid. Γι' αυτό πραγματικά πρέπει να...
Πέντε φάρμακα κατά της Covid-19 σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης από τον ΕΜΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας