• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  0 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 17.4°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 21.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 21.4°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  50%
AP Photo/Alessandra Tarantino
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

AstraZeneca και στα σχολεία της Ιταλίας;

 • A-
 • A+
Εχοντας ήδη πετύχει μια καλή εμβολιαστική επίδοση -με 500.000 δόσεις την ημέρα- η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μαζικού εμβολιασμού των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο. ● Νέα παραλαβή 2.000.000 δόσεων Pfizer, ίσως το AstraZeneca χορηγηθεί και σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Η Ιταλία σκέφτεται να διευρύνει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca. H διαδικασία εμβολιασμού στην Ιταλία συνεχίζεται: ο στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, υπεύθυνος της όλης εκστρατείας, ανακοίνωσε ότι έως τώρα χορηγήθηκαν πάνω από είκοσι εκατομμύρια δόσεις και πως έχει επιτευχθεί ο στόχος των 500.000 εμβολιασμών την ημέρα. Τώρα το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει να αυξηθεί ο αριθμός αυτός στις εξακόσιες χιλιάδες μέχρι τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά βέβαια την κάλυψη των δύο τρίτων του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19 υπάρχει κάποια αβεβαιότητα. Ο Φιλιουόλο θεωρεί ότι θα μπορούσε να καταστεί δυνατό μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ ο υφυπουργός Υγείας, Πιερπάολο Σιλέρι, φάνηκε πιο αισιόδοξος. Δήλωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και ότι «στις αρχές του καλοκαιριού να έχουμε κερδίσει και αυτή τη μάχη».

Μέσα σε όλα αυτά, ενώ στη χώρα μόλις έφτασαν πάνω από δύο εκατομμύρια νέες δόσεις του εμβολίου Pfizer, οι οργανωτές της εκστρατείας εμβολιασμού μπαίνουν σε έναν νέο πειρασμό. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επεκτείνουμε τη χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca και στους πολίτες κάτω των εξήντα ετών βάσει νέων επιστημονικών μελετών» τόνισε ο στρατηγός Φιλιουόλο.

Την ενδεχόμενη αυτή αλλαγή πορείας πλεύσης μελετούν το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων και η επιτροπή επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Η όλη λογική στην οποία βασίζεται είναι ότι για να μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτει η χώρα, άρα και εκείνα της AstraZeneca. Μέχρι τώρα έγιναν 20,7 εκατομμύρια εμβόλια, ενώ συνολικά παραδόθηκαν 24,7 εκατομμύρια δόσεις.

Oι ιταλικές αρχές ενδέχεται να αναφερθούν και πάλι στο παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου «εμβολιάστηκαν είκοσι ένα εκατομμύρια άνθρωποι με ελάχιστες παρενέργειες».

Το θέμα όμως είναι ότι μετά τα όσα διάβασαν και άκουσαν οι Ιταλοί, με αρκετά αντιφατικές γνωμοδοτήσεις των ειδικών, είναι αρκετά απίθανο οι σαραντάρηδες και οι πενηντάρηδες να δεχτούν να κάνουν μαζικά το εμβόλιο της AstraZeneca σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Προς το παρόν πάντως πρέπει να ολοκληρωθεί η κάλυψη του πληθυσμού που έχει ξεπεράσει το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας. Στην συνέχεια αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στους νέους και στους εργαζόμενους με εμβολιαστικά κέντρα τα οποία, όπως έγινε γνωστό, θα στηθούν και σε πολλά θέρετρα.

Μένει να εξακριβωθεί αν οι νεαρότερες ηλικίες θα ανταποκριθούν εξίσου θετικά, όπως οι γηραιότεροι και αν τελικά το ιταλικό υπουργείο Υγείας και ο Φιλιουόλο θα επεκτείνουν την εκστρατεία και στα Πανεπιστήμια και τα σχολεία της χώρας.

Mπορεί, δηλαδή, να υιοθετηθεί το μοντέλο της δεκαετίας του εβδομήντα, όταν τα κυριότερα εμβόλια γίνονταν μέσα στα σχολικά κτίρια. «Αν δοθεί η αναγκαία έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιούλιο» εξήγησε -με μια μεγάλη δόση αισιοδοξίας- ο Φράνκο Λοκατέλι, πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Βία κατά συνδικάτων από φασίστες αντιεμβολιαστές
Εκμεταλλευόμενες τις κινητοποιήσεις για το πράσινο πάσο των εμβολιασμένων, νεοφασιστικές οργανώσεις έκαναν γυαλιά-καρφιά το κέντρο της Ρώμης και κατέστρεψαν τα γραφεία του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil.
Βία κατά συνδικάτων από φασίστες αντιεμβολιαστές
ΕΥΡΩΠΗ
Χωρίς πράσινο πάσο δεν πας πουθενά!
Από τις 15 Οκτωβρίου το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι υποχρεωτικό τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στην Ιταλία.
Χωρίς πράσινο πάσο δεν πας πουθενά!
ΕΥΡΩΠΗ
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση
Παρά τις προσπάθειες του Σαλβίνι να προσεγγίσει επιχειρηματίες και συντηρητικό ακροατήριο καθυστερώντας τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού η ιταλική κυβέρνηση ακολουθεί το πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες πιέσεις για εμβόλια στην Ιταλία
Υποχρεωτική η επίδειξη του «πράσινου πάσου» και στη δημόσια διοίκηση, σε μια σκληρή προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι να κάμψει την ισχυρή αντίσταση των αντιεμβολιαστών.
Νέες πιέσεις για εμβόλια στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιδρούν στο «πράσινο πάσο»
Στην Ιταλία από σήμερα το πράσινο πάσο εμβολιασμένου απαιτείται για να μπορεί να μπει κάποιος σε τρένα, αεροπλάνα, πλοία και υπεραστικά λεωφορεία. Οι αρνητές οργανώνουν κινητοποιήσεις σε 54 σιδηροδρομικούς...
Αντιδρούν στο «πράσινο πάσο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας