• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.7°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 3.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 9.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.9°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 10.2°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  6 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 4.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 14.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 7.0°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.4°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 5.8°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  45%
Olivier Hoslet, Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«To SofaGate δεν είναι μόνο θέμα πρωτοκόλλου»

 • A-
 • A+
Η Ιράτσε Γκαρθία, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, βλέπει στο περιστατικό με τον Ερντογάν, που θα απασχολήσει την Ολομέλεια, τα προβλήματα στις αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., στην ισοτιμία των φύλων αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις

Ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα του φύλου στην Ε.Ε. αλλά και για τις αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων ζητά η ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με αφορμή το SofaGate, την αμήχανη στιγμή της όρθιας προέδρου της Κομισιόν να απορεί για το πού ακριβώς θα καθίσει κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, οι «Σοσιαλιστές και Δημοκράτες» διεκδίκησαν και πέτυχαν μια αναλυτική συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Πέρα από λάθος πρωτοκόλλου, είναι και θέμα φύλου», ξεκαθαρίζει η πρόεδρος της ομάδας. Μιλώντας σε περιορισμένο αριθμό Ευρωπαίων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, η Ιράτσε Γκαρθία, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικό το SofaGate. Επίσης, αποτιμά τη σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία.

«Είναι μια δύσκολη σχέση», θα πει η «αρχηγός» της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, διαχωρίζοντας πάντως την τουρκική κυβέρνηση από τον λαό.

Η Ιράτσε Γκαρθία περιγράφει και τι προσδοκά από την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής (Social Summit) που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

● Ζητήσατε συζήτηση στην Ολομέλεια της εβδομάδας που ξεκινάει για το SofaGate. Γιατί είναι τόσο σημαντικό για εσάς;

Είχαμε την πρώτη συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε ευρύτερα για τη διάσταση του φύλου.

Οπως επίσης για το τι συμβαίνει με τον ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Γι’ αυτό, ζήτησα από τη διάσκεψη των προέδρων να υποβάλει μια πρόταση για τις αρμοδιότητες των θεσμών.

Ξέρετε, είχαμε μια συζήτηση στην ομάδα μας (σ.σ. την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου) και 20 μέλη ζήτησαν να μιλήσουν. Αυτό αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία μας και στην πολιτική σκηνή. Η γυάλινη οροφή πρέπει να σπάσει. Πρέπει να γίνουν πράγματα, να κάνουμε κινήσεις.

Αν το θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να επιταχύνουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα σε θέματα που είναι σημαντικά για την Ευρώπη. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο ζήτημα του φύλου, το οποίο δεν αποτελεί προτεραιότητα για άλλες ομάδες.

Θέλουμε να δουλέψουμε με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις – έχουμε καλή συνεργασία με τους Πράσινους, αλλά και την Αριστερά. Είμαι αισιόδοξη, αλλά θα το δούμε.

● Ποιος τελικά φταίει για το SofaGate;

Σίγουρα ήταν και λάθος του πρωτοκόλλου. Κάποιοι είπαν ότι δεν έπρεπε να πάνε οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών στην Αγκυρα. Είπαν, τι δουλειά είχαν και πήγαν εκεί; Αλλοι πάλι επικέντρωσαν στο λάθος του πρωτοκόλλου.

Προσωπικά, μπορώ να καταλάβω κάποια λάθη. Και είμαι υπέρ του διαλόγου, οπότε καλά έκαναν και πήγαν στην Τουρκία. Αλλά, από την άλλη, πρέπει να είναι κανείς σε θέση να αντιδράσει διαφορετικά.

Δεν είναι φυσιολογικό να δεχτούμε ότι αν υπάρχουν τρία άτομα στο δωμάτιο και δυο καρέκλες θα είναι φυσιολογικό αυτό που έγινε. Γιατί αν υπήρχαν τρεις άνδρες στο δωμάτιο ή τρεις γυναίκες, κάτι τέτοιο δεν θα είχε συμβεί.

● Ενα άλλο ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας.

Δεν είναι εύκολη σχέση. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Αλλά ταυτόχρονα είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με αυτή την κυβέρνηση. Γιατί θέλω να κάνω τον διαχωρισμό μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού της Τουρκίας.

Θα έχουμε μια σημαντική συζήτηση στην ολομέλεια τον Μάιο, όπου το θέμα θα είναι αποκλειστικά η Τουρκία και οι σχέσεις μας. Και εκεί θα τα αναλύσουμε όλα. Η έκθεση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων που πέρασε την Πέμπτη είναι καταπέλτης. Τον Μάιο, θα την εγκρίνει και η Ολομέλεια.

● Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη. Επίσης, στην Ισπανία υπάρχει η πρόταση για 4ήμερη εργασία.

To θέμα της θέσπισης επαρκών κατώτατων μισθών στην Ε.Ε. είναι μια πολύ σημαντική πρόταση, η οποία θέλουμε να είναι φιλόδοξη. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο. Γνωρίζουμε ότι οι χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις.

Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες τις ομάδες. Τα ίδια τα ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν παρόμοια προβλήματα: τα συνδικάτα στις σκανδιναβικές χώρες δεν υποστηρίζουν την πρόταση για κατώτατο μισθό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την πρόταση.

● Ποιες είναι οι δικές σας κόκκινες γραμμές σε αυτή τη διαπραγμάτευση;

Δεν μου αρέσει να μιλάω για κόκκινες γραμμές, γιατί αν αρχίσουμε να μιλάμε για κόκκινες γραμμές, είναι πάντα δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία. Είναι καλύτερο να ξεκινάμε με τους τομείς στους οποίους συμφωνούμε και στη συνέχεια να συζητάμε τα προβλήματα.

Συζητάμε με πολλούς επιτρόπους. Βρίσκουμε κοινούς τόπους με τον επίτροπο Εργασίας, τον Νίκολας Σμιτ, ο οποίος είναι Σοσιαλιστής. Και με τον Τίμερμανς επίσης. Αλλά σκοπός μας είναι να «συμπαρασύρουμε» και άλλους επιτρόπους, από άλλες πολιτικές ομάδες.

● Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο; Μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική νομοθεσία;

Είναι ακόμα ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά ως πολιτική οικογένεια. Η πορτογαλική προεδρία κάνει καλή δουλειά στο κομμάτι του κοινωνικού πυλώνα. Το προσπαθεί.

Εχουμε θέσει υψηλές προσδοκίες για τη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης και ένα χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να είναι όλα σαφή, όπως και η μετάφρασή τους σε πρακτικά μέτρα.


Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 26/4

● Αποτελέσματα συνάντησης Ε.Ε.- Τουρκίας και «Sofagate»

● Ψηφοφορία επί της αίτησης άρσης ασυλίας του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Χρυσή Αυγή) Γιάννη Λαγού, βάσει της εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής (Juri).

Σημειωτέον ότι ψήφισμα κατά της άρσης ασυλίας Λαγού έχει καταθέσει Βούλγαρος ευρωβουλευτής (Αντζελ Τζαμπάτσκι) του εθνικιστικού κόμματος VMRO

ΤΡΙΤΗ 27/ 4

● Εγκριση απαλλαγής προϋπολογισμού Frontex για το 2019. Η επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού έχει προτείνει την αναβολή απόφασης μέχρι να λυθούν ζητήματα που εκκρεμούν με τη δράση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και την εμπλοκή της σε επαναπροωθήσεις προσφύγων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/4

● Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

● Διαπραγματεύσεις ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών. Η συζήτηση θα συνδυαστεί με το θέμα της αλλαγής των διεθνών φορολογικών κανόνων και με τη θέσπιση ελάχιστου πραγματικού ελάχιστου συντελεστή εταιρικής φορολόγησης (πρόταση Μπάιντεν)

● Ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά - Προφορική ερώτηση προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή

ΠΕΜΠΤΗ 29/4

● Η δολοφονία της Daphne Caruana Galizia και το κράτος δικαίου στη Μάλτα - Πρόταση ψηφίσματος


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Ευρωκοινοβούλιο το SofaGate
Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα που προκάλεσε στην Ευρώπη το SofaGate. Η ασέβεια του Τούρκου προέδρου σε βάρος της πρώτης γυναίκας προέδρου της Κομισιόν φαίνεται ότι έχει συσπειρώσει τους Ευρωπαίους τόσο όσο δεν...
Στο Ευρωκοινοβούλιο το SofaGate
ΕΥΡΩΠΗ
«Μανιφέστο» Μακρόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας
«Η πανδημία μάς δίδαξε ότι χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις και γι’ αυτές απαιτείται νέα δημοσιονομική πολιτική», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξάμηνης...
«Μανιφέστο» Μακρόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας
ΕΥΡΩΠΗ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη»
Σε βαριά ατμόσφαιρα, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μία δήλωση για τον φίλο της, όπως είπε, Νταβίντ Σασόλι. Θύμισε ότι το 1989, ήταν «στο Βερολίνο, ανάμεσα στους νέους Ευρωπαίους όταν γκρεμίστηκε το τείχος. Και...
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη»
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωβουλευτές: «Ελλιπείς και γεμάτες υπεκφυγές» οι απαντήσεις της Κομισιόν
Σχεδόν 200 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο των γραπτών απαντήσεων της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο. 
Ευρωβουλευτές: «Ελλιπείς και γεμάτες υπεκφυγές» οι απαντήσεις της Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Πολωνός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσουν στην ολομέλεια για το κράτος δικαίου. Πρόγευση για τις εξελίξεις έδωσε ο Μοραβιέτσκι που προειδοποίησε τους συναδέλφους του ηγέτες της Ε.Ε. για...
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο
Προτείνεται να συμπεριληφθεί στα αδικήματα του άρθρου 83 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. ώστε να ισχυροποιηθεί η νομική βάση για την αντιμετώπισή της με τη θέσπιση κοινών ορισμών και ελάχιστων κυρώσεων.
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας