• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 18.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 20.6°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.8°C
  0 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.3°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.6°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.2°C / 18.8°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  42%
Stephanie Lecocq, Pool via AP

«Τα οφέλη περισσότερα από τους κινδύνους από το AstraZeneca» επαναλαμβάνει η Κυριακίδου

 • A-
 • A+

«Ο ΕΜΑ συνιστά τη συνέχιση της χορήγησης της δεύτερης δόσης Vaxzevria (ΑΖ) 4 έως 12 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης» και επιμένει ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Όπως τόνισαν οι ειδικοί,"συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού αυξάνονται με την ηλικία και με την αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα".

Ο ΕΜΑ θα συνεχίσει να αξιολογεί περαιτέρω πληροφορίες που θα γίνονται διαθέσιμες από το ECDC, από τα κράτη μέλη και την εταιρεία για να αποφασίσει εάν τα τρέχοντα συμπεράσματά του θα πρέπει να τροποποιηθούν υπό το πρίσμα περαιτέρω επιστημονικών στοιχείων.

Το μήνυμα από τη σημερινή νέα γνωμάτευση του ΕΜΑ πως τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των σπάνιων κινδύνων παρενεργειών, επεσήμανε με δήλωσή της η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η Επίτροπος έστειλε στους Υπουργούς Υγείας νέα επιστολή που ζητά συντονισμό και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στη ΕΕ έχει ήδη εμβολιαστεί το 24,5% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με μία δόση και 9,1% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: "μετά από επίσημο αίτημα της Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέτασε τα δεδομένα από τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπέβαλαν τα κράτη μέλη σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca για να δώσει μια ακριβέστερη επιστημονική γνώμη σχετικά με το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου στο πλαίσιο των οφελών για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και διαφορετικά ποσοστά μόλυνσης".

"Αυτή η ενδιάμεση αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα υποστηρίξει τις εθνικές αρχές στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης αυτού του εμβολίου ως μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων. Χαιρετίζω ότι αρκετά από τα κράτη μέλη μας το αντικατοπτρίζουν στις αποφάσεις τους για τη χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες τους", αναφέρει η Επίτροπος.

"Είναι σαφές: τα συνολικά οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών. Το εμβόλιο AstraZeneca είναι ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων μας - είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, στην ΕΕ και παγκοσμίως."

Όπως ανακοίνωσε, η Επίτροπος έστειλε νέα επιστολή σήμερα σε όλους τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ για να τους ενημερώσει για το ενδιάμεσο αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης και "για τον μέγιστο δυνατό συντονισμό των προσεγγίσεων σε επίπεδο ΕΕ με βάση την επιστήμη, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες εθνικές καταστάσεις".

Η Επίτροπος τονίζει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία σε ολόκληρη την ΕΕ αυξάνεται με τη μέρα.

Όπως αναφέρει "κατά την τελευταία εβδομάδα, έχουμε δει κατά μέσο όρο 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Από σήμερα, 24,5% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με μία δόση και 9,1% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό είναι διπλάσιο από το προηγούμενο μήνα. Και όπως βλέπουμε από την κυκλοφορία εμβολίων στην ΕΕ - τα εμβόλια σώζουν ανθρώπους", τονίζει η Επίτροπος.

"Με τέσσερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες που διατίθενται σε ολόκληρη την ΕΕ, η ικανότητα παραγωγής αυξάνεται και ακόμη και υπερβαίνει τις προσδοκίες από ορισμένες εταιρείες, αυτό το τρίμηνο θα σημειώσει τετραπλάσια αύξηση στις παραδόσεις σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Είμαστε στο σωστό δρόμο", σημειώνει.

"Το ευρωπαϊκό πλαίσιο διασφαλίζει ότι εφαρμόζουμε τις πιο αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας και αυστηρή παρακολούθηση της ασφάλειας της χρήσης όλων των εμβολίων στην ΕΕ με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο κέντρο", σημειώνει η Επίτροπος.

"Η βάση για ασφαλείς εκστρατείες εμβολιασμού και τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια είναι η φαρμακοεπαγρύπνηση. Η βάση για επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών. Η εμπιστοσύνη απαιτεί επιστήμη, σαφήνεια και συνοχή - ας διασφαλίσουμε ότι την παρέχουμε στους πολίτες μας", καταλήγει η Επίτροπος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Δύο προσφυγές σε μία κατά της ΑstraZeneca
Σήμερα, σε πρωτοδικείο των Βρυξελλών, πραγματοποιείται η εισαγωγική ακρόαση...Η Κομισιόν δε θέτει ζήτημα ασφάλειας του εμβολίου της ΑΖ, αλλά θέμα συνέπειας της εταιρείας.
Δύο προσφυγές σε μία κατά της ΑstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. ζητά... τον ουρανό με τ’ AstraZeneca
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικεί 10 ευρώ ανά δόση και μέρα καθυστέρησης για τη μη τήρηση των όρων από τη φαρμακευτική εταιρεία.
Η Ε.Ε. ζητά... τον ουρανό με τ’ AstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Πόρτο, οι πατέντες... έριξαν άγκυρα
Τέλος στην προβληματική σχέση της με την AstraZeneca αναμένεται να βάλει η Ευρ. Επιτροπή, την ώρα που εδραιώνει την προνομιακή εταιρική σχέση της με την Pfizer, ενώ κάνει ό,τι μπορεί για να «γειώσει» την...
Στο Πόρτο, οι πατέντες... έριξαν άγκυρα
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. εθελοτυφλεί μπροστά στα λάθη της
Δύο νέες συμφωνίες της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Pfizer/BioNTech με στόχο να προλάβει τον εμβολιασμό του 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού.
Η Ε.Ε. εθελοτυφλεί μπροστά στα λάθη της
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
Διευκρινίζεται ότι δεν θα αποτελεί «εισιτήριο» για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Ε.Ε.
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας