• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.8°C / 36.7°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.4°C / 34.9°C
  0 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 32.6°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 28.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.0°C / 35.3°C
  3 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 31.7°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 31.2°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 31.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 33.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 35.5°C
  4 BF
  17%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.0°C / 36.9°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 35.2°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  26%
Szilard Koszticsak / MTI via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...

 • A-
 • A+
Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών να σταματήσουν τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και την εξαγωγή του στην Ευρώπη, δημιουργεί αναστάτωση στην Ε.Ε. που ψάχνει εναγωνίως ένα τρίτο αξιόπιστο, ασφαλές και μαζικά διαθέσιμο εμβόλιο πέραν των Pfizer και Moderna ● Συνεχίζονται οι έρευνες και για AstraZeneca
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά τις ανακοινώσεις των αμερικανικών Αρχών για περιστατικά θρομβώσεων που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, αλλά και τις αποστολές των εμβολίων στην Ευρώπη. Ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με τον FDA των ΗΠΑ και άλλους διεθνείς ρυθμιστικούς φορείς, αφού ο εμβολιασμός δεν έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη. Ωστόσο μέχρι να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, παραμένει της άποψης ότι «τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών». Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ, στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και τα περιστατικά θρομβώσεων είναι μόλις έξι.

Την ίδια στιγμή, παγωμάρα επικρατεί στις Βρυξέλλες από την απόφαση της Δανίας να διακόψει οριστικά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ο ΕΜΑ έχει επανειλημμένως αποφανθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη το παράδειγμα της Δανίας μπορεί να τινάξει τον προγραμματισμό στον αέρα. Πάντως, η εξέταση των περιστατικών θρόμβωσης και από το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται. Με επιστολή της η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να δίνουν στοιχεία για ύποπτα περιστατικά στον ΕΜΑ, προκειμένου να επαναξιολογηθεί το εμβόλιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Κομισιόν επιδιώκει να καταστρώσει νέα στρατηγική για τον εμβολιασμό στην Ε.Ε. Και αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βασιστεί στα δύο εμβόλια που μέχρι στιγμής φαίνονται τα πιο αξιόπιστα και σε επίπεδο υγείας και σε επίπεδο παραδόσεων: αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna. Γι’ αυτό η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε νέα συμφωνία με την Pfizer/BioNTech για επίσπευση των παραδόσεων 50 εκατ. δόσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο, που σημαίνει συνολικά 250 εκατ. δόσεις από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή ξεκινάει διαπραγμάτευση για τρίτο συμβόλαιο με τη συγκεκριμένη εταιρεία που προβλέπει την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου έως το 2023.

Υγεία και οικονομία

Επιδίωξη της Ε.Ε. είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, «όχι μόνο για τον στόχο του 70% έως το τέλος του καλοκαιριού, αλλά επειδή από αυτό εξαρτάται η ανοσία του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά και η οικονομία», όπως εξηγούν διπλωμάτες.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμα ότι η Ε.Ε. είχε λάβει συνολικά ώς προχθές 126 εκατ. δόσεις εμβολίων και έχουν γίνει 100 εκατ. εμβολιασμοί, το 25% με 2η δόση και άρα 27 εκατ. Ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η νέα συμφωνία για τα 1,8 δισ. της Pfizer το 2022 και το 2023 προβλέπει παραγωγή στην Ε.Ε.

Παρά τα θετικά νέα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «πολλοί παράγοντες μπορεί να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα», αλλά η Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα, ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την J&J.

Τέλος, χθες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες ενέκριναν τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου για το θέμα του πράσινου πιστοποιητικού. Με αυτήν την κοινή θέση, οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί το πιστοποιητικό πριν από τον Ιούνιο. Θα έχει προηγηθεί η συζήτηση για τον καθορισμό της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26-29/4, στην προσεχή δηλαδή Ολομέλεια. Τη συμφωνία στο Συμβούλιο χαιρέτισε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

LIVE
ΕΥΡΩΠΗ
Αλματώδης αύξηση των νεκρών στην Ιταλία – Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα
Βαρύς φόρος αίματος από την επέλαση του κορονοϊού. Θρηνεί όλη η Ευρώπη, ανησυχία στις ΗΠΑ. Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Αλματώδης αύξηση των νεκρών στην Ιταλία – Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Εμβολιάστηκε το 70% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε σήμερα το στόχο που είχε θέσει η Κομισιόν για πλήρη εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού πριν το τέλος του καλοκαιριού, ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας...
Εμβολιάστηκε το 70% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΕΥΡΩΠΗ
Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων τους για τον κορονοϊό
Τα καινούργια συμβόλαια που υπέγραψαν οι εταιρείες Pfizer και Moderna με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση εμβολίων κατά της ασθένειας Covid-19 θα κοστίσουν ακριβότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial...
Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων τους για τον κορονοϊό
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίξτε και για τους δικούς μας τουρίστες, Αμερικάνοι!
Σημείο όξυνσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε. το γεγονός ότι τα αμερικανικά σύνορα δεν είναι ανοιχτά για τους Ευρωπαίους τουρίστες, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους Αμερικανούς, που μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
Ανοίξτε και για τους δικούς μας τουρίστες, Αμερικάνοι!
ΕΥΡΩΠΗ
Κυρίαρχη η Δέλτα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στην ήπειρο
Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και έχει γίνει πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη. Ο ΕΜΑ συνιστά πλήρη εμβολιασμό -αφού η πρώτη δόση δεν φτάνει για τα εμβόλια που απαιτούν 2 δόσεις.
Κυρίαρχη η Δέλτα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στην ήπειρο
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίγει και για τις ΗΠΑ η Ευρώπη
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν σήμερα επισήμως έναν διευρυμένο "λευκό κατάλογο" χωρών από τις οποίες θα επιτρέπονται ταξίδια αναψυχής στο μπλοκ χωρίς καραντίνα.
Ανοίγει και για τις ΗΠΑ η Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας