• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 29.7°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 27.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.1°C
  0 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.4°C
  0 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  80%
AP Photo/Lisa Leutner
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρώπη: πρόσω ολοταχώς για τους εμβολιασμούς

 • A-
 • A+
Μόλις το 6,7% των πολιτών της Ε.Ε. έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ το εξίσου χαμηλό 16% μόνο τη μία. ● Ετσι τα κράτη-μέλη επιθυμούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανοσοποίησης, κάτι που προσκρούει στην ασυνέπεια των φαρμακευτικών σχετικά με τις προσυμφωνημένες παραδόσεις.

Tο χαμένο έδαφος στις τραγικά αργές εκστρατείες εμβολιασμού τρέχουν πλέον να καλύψουν οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., πασχίζοντας να αντιστρέψουν το έως τώρα φιάσκο που έχει καθηλώσει στο 16% κατά μέσον όρο το ποσοστό των εμβολιασθέντων με την πρώτη δόση στην Ευρώπη (μόλις 6,7% και με τις δύο), όταν τουλάχιστον την πρώτη ζωτική ένεση στο μπράτσο έχει κάνει το 62% των πολιτών στο Ισραήλ, το 47% στη Βρετανία και το 34% στις ΗΠΑ.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας ανοσοποίησης εξαρτάται βέβαια και από τις διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων, με την AstraZeneca να εμφανίζεται για πολλοστή φορά ασυνεπής, έχοντας αναγγείλει πως θα παραδώσει αυτή τη βδομάδα μόνο τις μισές από τις 2,6 εκατομμύρια υποσχεθείσες δόσεις, επικαλούμενη προβλήματα παραγωγής.

Τα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ ποντάρουν πια και στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson (οι πρώτες παρτίδες του οποίου αναμένονται κατά τόπους ακόμα και σήμερα), επιδιώκοντας να επισπεύσουν επειγόντως τον ρυθμό εμβολιασμών, από τον οποίο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και φυσικά ο μετριασμός κρουσμάτων και θανάτων από Covid.

Ειδικά στην Ιταλία αυτό γίνεται μακάβρια πασιφανές, καθώς η γειτονική χώρα εξακολουθεί να θρηνεί εκατόμβες νεκρών καθημερινά -331 χθες- επειδή, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κράτη, δεν δόθηκε άμεση προτεραιότητα εμβολιασμού στους ηλικιωμένους μαζί με τους υγειονομικούς, με αποτέλεσμα πολλοί ευπαθείς άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών να έχουν μείνει εξωφρενικά απροστάτευτοι και να πεθαίνουν ακόμη μαζικά από τον κορονοϊό και τις παραλλαγές του.

Η εγκληματική αποτυχία εκτιμάται πως έχει στοιχίσει χιλιάδες επιπλέον ζωές και οφείλεται πρωτίστως στην αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να επιβάλει μια ενιαία στρατηγική εμβολιασμού στις είκοσι περιφέρειες της Ιταλίας, αφού η καθεμιά έχει δικαίωμα να καταστρώνει τη δική της και άρα να προτεραιοποιεί, αν κρίνει σκόπιμο, άλλες κατηγορίες πληθυσμού, συχνά με βάση το επάγγελμα και όχι απαραίτητα την ηλικία.

Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση στη Ρώμη επέμενε να εμβολιαστούν αρχικά οι πολίτες άνω των 80 ετών, σε κάποιες περιφέρειες πρώτοι στη λίστα αναμονής βρέθηκαν μεταξύ άλλων δικηγόροι, δικαστικοί, καθηγητές πανεπιστημίου ή νεότατοι υγειονομικοί, προκαλώντας όχι μόνο το κοινό αίσθημα αλλά και την οργισμένη αντίδραση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

«Με τι συνείδηση πηδάει κάποιος τη σειρά, γνωρίζοντας ότι αφήνει ένα άτομο, άνω των 75 ή ευάλωτο, εκτεθειμένο σε πραγματικό κίνδυνο θανάτου;», αναρωτήθηκε δημόσια στα τέλη της περασμένης βδομάδας και, υψώνοντας τον τόνο της φωνής, αξίωσε χωρίς περιστροφές: «Σταματήστε να εμβολιάζετε ανθρώπους κάτω των 60». Ολες οι προσπάθειες λοιπόν επικεντρώνονται τώρα στον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 70 ετών, ενώ σταματά η ανοσοποίηση επιμέρους επαγγελματικών κλάδων, όπως των εκπαιδευτικών.

Δηλωτικό της τραγωδίας -σε μια χώρα μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό γηραιού πληθυσμού- το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας στους 110.000 και πλέον νεκρούς από Covid στην Ιταλία κυμαίνεται στα 81 έτη, με το 86% εξ αυτών να αφορά ανθρώπους άνω των 70 χρόνων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ινστιτούτου δημόσιας υγείας ISS. Οπως επισημαίνει δε το Reuters, ο εμβολιασμός όσων είναι πάνω από 80 ξεκίνησε μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν Γαλλία και Γερμανία είχαν ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση στο 20% των δικών τους 80χρονων και άνω.

Βάσει του ιταλικού υπουργείου Υγείας, έως την περασμένη βδομάδα μόνο το 38,7% των πολιτών άνω των 80 ετών είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, το 68,2% έχει λάβει την πρώτη και το 31,8% δεν έχει καν κληθεί σε ραντεβού! Οι περιφερειάρχες πάντως από την πλευρά τους επιρρίπτουν εν πολλοίς την ευθύνη στις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων και τις αλλεπάλληλες χαοτικές αλλαγές στις ηλικίες που συστήνεται να χρησιμοποιείται το σκεύασμα της AstraZeneca.

Τη ραγδαία επιτάχυνση της διαδικασίας ανοσοποίησης, όπως συνέβη την προηγούμενη βδομάδα, ευελπιστεί να συνεχίσει η Γερμανία, έχοντας βάλει πια στο «παιχνίδι» πάνω από 35.000 οικογενειακούς γιατρούς που έχουν δυνατότητα να εμβολιάζουν στα ιδιωτικά τους γραφεία.

Παρά το πολιτικό μπάχαλο και την πρωτόγνωρη νομοθετική παρέμβαση για την επιβολή, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλέον, σκληρότερων περιορισμών στα κρατίδια, όταν ξεπερνιέται ένα συγκεκριμένο όριο νέων κρουσμάτων, την περασμένη Πέμπτη καταγράφτηκε διπλασιασμός εμβολιασμών και ρεκόρ χορήγησης 720.000 δόσεων σε μία μέρα.

Παραμένει αμφίβολο ωστόσο αν ο ρυθμός αυτός θα μπορέσει να διατηρηθεί και να αυξηθεί αφού, παρά την αναμενόμενη άφιξη του εμβολίου της Johnson & Johnson, οι ελλείψεις δόσεων από άλλα σκευάσματα, κυρίως της AstraZeneca, δεν προβλέπεται να αντισταθμιστούν πριν από τα τέλη Απριλίου.

100.000 νεκροί

Σε επίσπευση των εμβολιασμών, όσο και σε αναγκαστική αλλαγή στρατηγικής προχωράει η Γαλλία, με το βλέμμα στραμμένο στη χαλάρωση του τρίτου εθνικού λοκντάουν κι ενώ η χώρα πλησιάζει το θλιβερό ορόσημο των 100.000 νεκρών.

Ακολουθώντας ουσιαστικά το βρετανικό μοντέλο, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να προωθήσουν τη χορήγηση πρώτης δόσης και να διευρύνουν έτσι από τις τέσσερις στις έξι βδομάδες το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο.

Νωρίτερα από όσο ήταν προγραμματισμένο, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εντάσσονται τώρα οι πολίτες άνω των 55 ετών, ενώ συστήνεται πλέον σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να χρησιμοποιήσουν διαφορετικό σκεύασμα στη δεύτερη λόγω κινδύνου σπάνιων θρομβωτικών διαταραχών.

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν και οι αρχές στη Γερμανία, με τον ΠΟΥ ωστόσο να επιφυλάσσεται προσώρας και να μην συστήνει -ελλείψει δεδομένων- την εναλλαξιμότητα εμβολίων στη χορήγηση των δύο δόσεων. Ο δε Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά, εκτός των άλλων, την ύπαρξη τεσσάρων σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων -εκ των οποίων ένα θανατηφόρο- και σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

Η Αγγλία πάντως προχωρά σήμερα στη δεύτερη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας, με άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Με βάση χθεσινά στοιχεία, σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί συνολικά στη Βρετανία - 32,12 εκατ. με την πρώτη δόση και 7,47 εκατ. με τη δεύτερη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μερική αναστολή χρήσης AstraZeneca στη Γερμανία
Ανεστάλη ξανά προληπτικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών από ορισμένα γερμανικά κρατίδια μετά τα νέα περιστατικά θρομβώσεων.
Μερική αναστολή χρήσης AstraZeneca στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Οτάβα της... Ευρώπης
Κατά το πρότυπο των Καναδών φορτηγατζήδων, οργανώθηκαν στη Γαλλία «κονβόι ελευθερίας» ενάντια στο εμβολιαστικό πάσο.
Η Οτάβα της... Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Φοβού τους... Δανούς και μάσκα μη φέροντας
Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που ήρε κάθε περιοριστικό μέτρο απέναντι στον κορονοϊό, αγνοώντας τις επίμονες προειδοποιήσεις του ΠΟΥ πως ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει με την έλευση της Ομικρον.
Φοβού τους... Δανούς και μάσκα μη φέροντας
ΕΥΡΩΠΗ
Το τέλος της πανδημίας; Οχι τόσο γρήγορα...
Διχογνωμία εκφράζεται στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς αλλά και εντός του ΠΟΥ για το κατά πόσον η παραλλαγή Ομικρον μπορεί να φέρει πράγματι το τέλος της πανδημίας.
Το τέλος της πανδημίας; Οχι τόσο γρήγορα...
ΕΥΡΩΠΗ
Ονειρο απατηλό η ενδημική Covid
Εκτός πραγματικότητας βρίσκονται όσα κράτη εξαγγέλλουν την... ειρηνική συμβίωση με τον κορονοϊό παρομοιάζοντάς τον με τον ιό της γρίπης, καθώς -όπως αποσαφήνισε ο ΠΟΥ- αυτό αργεί πολύ ακόμα.
Ονειρο απατηλό η ενδημική Covid
ΕΥΡΩΠΗ
Κορονοϊός, ο επικίνδυνος συγκάτοικος
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε ο κορονοϊός να επιτηρείται πλέον διαφορετικά, όπως η γρίπη, και να αντιμετωπίζεται πρακτικά ως «ενδημική νόσος» αντί ως πανδημία.
Κορονοϊός, ο επικίνδυνος συγκάτοικος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας