• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.2°C
  0 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 3.8°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 2.3°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -1.5°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 2.6°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 10.7°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.5°C / -2.3°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.5°C / 2.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.3°C / 3.9°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  75%

Sofagate: Μπάχαλο πρωτοκόλλων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας

 • A-
 • A+
Πώς η ντερ Λάιεν υποβαθμίστηκε σε επίπεδο βοηθού στη συνάντηση της Άγκυρας ● Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για την πρόεδρο της Κομισιόν ● Δεν φταίει μόνο η Άγκυρα.

Το γνωστό διεθνώς ως «Sofagate» τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή η αμήχανη στιγμή που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε να κοιτάζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σαρλ Μισέλ να κάθονται στις επίσημες καρέκλες, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για εκείνη, θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί και χειρότερα.

Αυτό περιγράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico, φέρνοντας στο φως λεπτομέρειες για το γεύμα εργασίας στην Άγκυρα. Το ρεπορτάζ, λοιπόν, αναφέρει ότι η Τουρκία σχεδόν υποβάθμισε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε απλή βοηθό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου γεύματος εργασίας σε αυτού του επιπέδου τις συναντήσεις, προτού μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής απ' την πλευρά των Βρυξελλών. αποτρέψει άλλη μια υποτιμητική μεταχείριση για την πρόεδρο της Κομισιόν. 

Οι νέες λεπτομέρειες ανέκυψαν εν μέσω μιας γενικευμένης αντίδρασης για αυτό που πολλοί χαρακτήρισαν «καψώνι» στην ντερ Λάιεν, η οποία βρέθηκε να κάθεται τελικά σε ένα καναπέ, σε απόσταση απ' τους δύο συνομιλητές της.

Σύμφωνα με μέλη των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών το γεύμα εργασίας των ηγετών της Ε.Ε. με τον Τούρκο πρόεδρο θα μπορούσε επίσης να εξελιχθεί σε διπλωματικό «μπάχαλο». Πριν από το γεύμα οι Τούρκοι οικοδεσπότες έστησαν δύο ψηλές καρέκλες -μία σε κάθε πλευρά- με πλάτες «περίπου διπλάσιες από αυτές των άλλων», όπως είπε άτομο με γνώση των γεγονότων.

Παράλληλα με αυτές, υπήρχαν άλλες οκτώ καρέκλες κανονικού μεγέθους. Η ψηλή καρέκλα στην πλευρά της Ε.Ε. προοριζόταν για τον Σαρλ Μισέλ, τον αρχηγό της αντιπροσωπείας, ενώ οι άλλες τέσσερις για τους βοηθούς του. Σε αυτές είχαν συμπεριλάβει και την πρόεδρο της Κομισιόν. Από την πλευρά του Ερντογάν, υπήρχαν τέσσερις σύμβουλοι, αλλά όχι ομόλογός του για την πρόεδρο της Επιτροπής, ούτε καν ο υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή ήταν η πρόβλεψη για το σκηνικό μέχρι που ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. παρενέβη - λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν υποβιβαστεί στο καθεστώς του βοηθού για σημειώσεις.

Ήταν ο νέος διπλωματικός σύμβουλος της φον ντερ Λάιεν, ο Φερνάρντο Άντρεσεν Γκιμάρες, που τους ζήτησε να τοποθετήσουν άλλη μια ψηλή καρέκλα για την πρόεδρο της Επιτροπής και μια κανονική για τον ίδιο, ώστε και εκείνη να μπορεί να έχει στο πλευρό της ένα βοηθό. Και τα δύο αιτήματα ικανοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΕΕ, χωρίς αντιρρήσεις. Στη συνέχεια, ο σύμβουλος της ντερ Λάιεν έβαλε τη σημαία ανάμεσα στις δύο θέσεις των ηγετών της Ε.Ε.

Πάντως απ 'την πλευρά του Μισέλ λένε ότι με δική τους παρέμβαση «σώθηκε» η εικόνα στο γεύμα.

Η σύγχυση με τους βοηθούς

Το πρωτόκολλο της Κομισιόν «που γενικά είναι υπεύθυνο για τις αποστολές της προέδρου της Κομισιόν απουσίαζε» σημειώνεται σε εσωτερικό σημείωμα του επικεφαλής της υπηρεσίας πρωτοκόλλου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτό αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία ερμήνευσε το διπλωματικό πρωτόκολλο πολύ αυστηρά.  Τεχνικά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ανώτερος της προέδρου της Κομισιόν, αλλά στην διπλωματική πρακτική συνήθως τους μεταχειρίζονται ισότιμα.

«Το πρωτόκολλο τρίτων χωρών, γενικά, κάνει σαφή διάκριση μεταξύ του καθεστώτος αρχηγού κράτους, αναγνωρισμένου στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του πρωθυπουργού, το οποίο αναγνωρίζεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής», το οποίο θα μπορούσε να ευθύνεται αρχικά για το θέμα, ανέφερε το σημείωμα του Συμβουλίου, κατηγορώντας ξανά τους οικοδεσπότες για την κατάσταση, όπως έκανε και ο ίδιος ο Μισέλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατέληξε σε ένα καναπέ απέναντι απ' την ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε άδικες τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι δεν ήταν φταίξιμο της Άγκυρας η άκομψη και υποτιμητική μεταχείριση της προέδρου της Κομισιόν.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «ένας τέτοιος διακανονισμός θέσεων είχε διευθετηθεί βάσει των προτάσεων της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι του πρωτοκόλλου «συναντιούνται και συζητούν τη διευθέτηση πριν από κάθε επίσκεψη».

Η Alas, η ευρωπαϊκή ομάδα πρωτοκόλλου στην οποία αναφέρθηκε ο Τσαβούσογλου ήταν η ομάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της υπηρεσίας πρωτοκόλλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μόνο απ' την ομάδα του υπήρχε εκπρόσωπος και ότι η Κομισιόν λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό δεν έστειλε ομάδα πρωτοκόλλου, υποθέτοντας ότι θα γινόταν σεβαστή η θέση της κ. ντερ Λάιεν.

Η σύγχυση έγινε ακόμα μεγαλύτερη, ανάμεσα στην ομάδα του συμβουλίου και στην τοπική αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Τουρκία. Όπως δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, η μόνιμη αντιπροσωπεία «παραγκωνίστηκε στις προετοιμασίες» μετά την άφιξη των ανθρώπων του Σαρλ Μισέλ. 

Στο μεταξύ, παρότι συνήθως κάθε Δευτέρα ντερ Λάιεν και ο Μισέλ συζητούν τετ α τετ, το Συμβούλιο ανέβαλε τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας χωρίς να εξηγήσουν γιατί, σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο... καναπές του Ερντογάν
Μπορεί η συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να είχε ατζέντα τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ωστόσο...
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο... καναπές του Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Στο δρόμο των διευκρινίσεων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προσβολή στην Άγκυρα
Διευκρινίσεις για το παρασκήνιο του ατοπήματος της Τουρκίας να τοποθετήσει την Πρόεδρο της Κομισιόν σε χαμηλότερο και απομακρυσμένο καναπέ ενώ ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Πρόεδρος Ερντογάν κάθισαν κοντά και σε...
Στο δρόμο των διευκρινίσεων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προσβολή στην Άγκυρα
ΕΥΡΩΠΗ
Το «πρωτόκολλο» επικαλείται η Άγκυρα για να δικαιολογήσει το SofaGate
Στην Ε.Ε. ρίχνει το «μπαλάκι» ο Μ. Τσαβούσογλου για το «σκάνδαλο του καναπέ», το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς, με τη θέση της γυναίκας στο επίκεντρο.
Το «πρωτόκολλο» επικαλείται η Άγκυρα για να δικαιολογήσει το SofaGate
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «sofagate» της Αγκυρας και το μπρα ντε φερ Κομισιόν-Συμβουλίου
To «sofagate» επισκίασε την ουσία της επίσκεψης των Ευρωπαίων προέδρων στην Αγκυρα για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Το «sofagate» της Αγκυρας και το μπρα ντε φερ Κομισιόν-Συμβουλίου
ΕΥΡΩΠΗ
Μισή απολογία Μισέλ για την προσβολή κατά φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα
Σε απολογητική ανάρτηση στο facebook προχώρησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το Sofagate. O Πρόεδρος Μισέλ ρίχνει το φταίξιμο στο «αυστηρό τουρκικό πρωτόκολλο» που δημιούργησε μια...
Μισή απολογία Μισέλ για την προσβολή κατά φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ιταλίας μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για Ερντογάν
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκάλεσε «δικτάτορα» του Τούρκο πρόεδρο. Εξηγήσεις ζητά η Άγκυρα από τον Ιταλό πρέσβη. Οργισμένη απάντηση Τσαβούσογλου.
Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ιταλίας μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας