• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
EPA / ROB ENGELAAR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπαρκτός αλλά πολύ μικρός ο κίνδυνος για θρομβώσεις

 • A-
 • A+
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραδέχθηκε τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τη δημιουργία θρόμβων αίματος, όμως κρίνει την παρενέργεια αυτή εξαιρετικά σπάνια και, ζυγίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους, συμβουλεύει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Τα ακραία περιστατικά θρομβώσεων αποτελούν τελικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Αυτό αποφάνθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά την ενδελεχή ανάλυση των περιστατικών που καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν σύνδεση μεταξύ των θρομβώσεων και της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους και συστήνει τη συνέχιση των εμβολιασμών. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της ΑΖ κατέληξε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάνθηκε ότι θα δίνει το δικαίωμα επιλογής εμβολίου για τους νέους έως 30 ετών.

Τις ανακοινώσεις των οργανισμών υγείας συζήτησαν χθες οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. που συνεδρίασαν εκτάκτως. Σύμφωνα με τους υπουργούς, «οι αποφάσεις για τη διάθεση των εμβολίων πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη, με επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών». Οι υπουργοί επιχείρησαν να βρουν κοινό βηματισμό στο θέμα των εμβολίων.

«Είναι σημαντικό να ακολουθείται μια συντονισμένη προσέγγιση», ανέφερε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να μιλούν με ενιαία φωνή στην Ε.Ε. για να βελτιωθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και να μην μπερδεύεται ο κόσμος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ανέφερε ότι μέχρι χθες «το 15,4% των ενήλικων Ευρωπαίων έχει λάβει την πρώτη δόση και το 6,4% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Περισσότερες από 108 εκατομμύρια δόσεις σας έχουν παραδοθεί συνολικά και πάνω από 11 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πάνω από ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς κάθε μέρα».

Περιστατικά που εξετάστηκαν

Μέχρι τις 4 Απριλίου, υπήρξαν συνολικά 222 περιπτώσεις θρομβώσεων μεταξύ των 34 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί με το AstraZeneca, σύμφωνα με όσα ανέφερε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Εμερ Κουκ. Η επιτροπή του ΕΜΑ πραγματοποίησε ενδελεχή ανάλυση των 62 ακραίων περιπτώσεων θρόμβωσης με επιπτώσεις στον εγκέφαλο και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης στις φλέβες της σπλήνας που είχαν καταγραφεί ώς τις 22 Μαρτίου στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Τα 18 από αυτά ήταν θανατηφόρα.

Ο ΕΜΑ ξεκαθαρίζει ότι «μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών σε διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό», χωρίς ωστόσο να συμπεράνει ότι η ηλικία ή το φύλο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες στο εμβόλιο.

Γι' αυτό συνιστά στους λειτουργούς υγείας και στους εμβολιασμένους, για δύο εβδομάδες από κάθε δόση του εμβολίου να προσέχουν για τα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν θρόμβωση. Και αυτά μπορεί να είναι η δυσκολία στην αναπνοή, ο πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, επίμονος κοιλιακός πόνος και νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση.

Η αρμόδια Επιτροπή του ΕΜΑ θα συνεχίσει τις μελέτες για να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες αν χρειαστεί. «Οταν εκατομμύρια άνθρωποι λάβουν αυτά τα εμβόλια, πολύ σπάνια περιστατικά μπορούν να συμβούν, τα οποία δεν είχαν διαγνωστεί κατά τις κλινικές δοκιμές», δήλωσε η Εμερ Κουκ.

Επί συνόλου 34 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί στον ΕΟΧ έως τις 4 Απριλίου, ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις. Παρατηρήθηκε ότι οι θρομβώσεις συμβαίνουν στις αρτηρίες του εγκεφάλου, στην κοιλιακή χώρα και στις αρτηρίες. Μία πιθανή εξήγηση για τον συνδυασμό θρομβώσεων-χαμηλών αιμοπεταλίων είναι η ανοσολογική απόκριση.

Ο ΕΜΑ συνιστά λοιπόν την απρόσκοπτη συνέχιση του εμβολιασμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μέχρι τέλος Ιουνίου 10.940.401 δόσεις εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων 6.030.988 από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Ο αριθμός αυτός επαρκεί για τον πλήρη εμβολιασμό 6.119.712 ενηλίκων, που αποτελεί το 57,14% του συνολικού πληθυσμού.

Βάσει των στοιχείων του ECDC, μέχρι την 1η Απριλίου, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει περισσότερους από 1,69 εκατ. πολίτες, με το 67% να έχουν λάβει το εμβόλιο των BioNtech/Pfizer, το 22% της AstraZeneca και το 11%, αυτό της Moderna. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στον στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού ώς το τέλος του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες συστάσεις του ΕΜΑ για παρενέργειες από τα εμβόλια της J&J και AstraZeneca
Νέες συστάσεις σε σχέση με ανεπιθύμητες παρενέργειες και την ασφάλεια των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποίησε μέσω ανάρτησης του στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Νέες συστάσεις του ΕΜΑ για παρενέργειες από τα εμβόλια της J&J και AstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΜΑ για AstraZeneca: Σύνδεση με σπάνιες παρενέργειες-Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων
Τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων από τις παρενέργειες, συμπεραίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάνοντας λόγο για πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
ΕΜΑ για AstraZeneca: Σύνδεση με σπάνιες παρενέργειες-Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΜΑ: Καμία απόδειξη υπέρ της διακοπής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca
Ο ΕΜΑ δήλωσε ότι μόλις 62 ακραία περιστατικά έχουν αναφερθεί στα 9,2 εκ. εμβολιασμούς στην Ευρώπη. Όμως, και πάλι κρατά επιφυλάξεις, αφού η έρευνα συνεχίζεται.
ΕΜΑ: Καμία απόδειξη υπέρ της διακοπής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε το εμβόλιο J&J, «παγώνει» της AstraZeneca σε 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε
Μπαράζ «παγώματος» του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη καταγράφηκε χθες. Υψηλές προσδοκίες από το αμερικανικό εμβόλιο που εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Εγκρίθηκε το εμβόλιο J&J, «παγώνει» της AstraZeneca σε 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και για ηλικιωμένους
Αν και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την AstraZeneca παραμένουν πολεμικές, ο ΕΜΑ έδωσε την πολυπόθητη έγκριση στο εμβόλιο για πολίτες όλων των ηλικιών.
Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και για ηλικιωμένους
ΕΥΡΩΠΗ
«Πράσινο» φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο εμβόλιο της Astrazeneca
Μετά τη σύσταση της ΕΜΑ, η Κομισιόν θα εκδόσει με συνοπτικές διαδικασίες τη σχετική άδεια υπό όρους, με συμφωνία των κρατών μελών.
«Πράσινο» φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο εμβόλιο της Astrazeneca

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας