• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.9°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.6°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
Εβαλαν σε τρίμηνη ευρωπαϊκή επιτήρηση την Τουρκία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. Στο πάνω μέρος της οθόνης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Yves Herman, Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εβαλαν σε τρίμηνη ευρωπαϊκή επιτήρηση την Τουρκία

 • A-
 • A+
Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου παρέπεμψαν οι «27» τις αποφάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ● Μέχρι τότε θα παρακολουθείται η συμπεριφορά της Αγκυρας σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αστερίσκους «κλείδωσε» το τελικό κείμενο συμπερασμάτων των 27 ηγετών για την Τουρκία. Υστερα από την απόρριψη των πρώτων δύο κειμένων, αλλά και έναν… χαρτοπόλεμο με επίκεντρο το τρίτο κείμενο, με αλλαγές λέξεων και προσθήκες, οι διπλωμάτες κατέληξαν σε ένα κείμενο ισορροπημένο ως προς τα «καρότα» και τα «μαστίγια». Τόσο που η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών κράτησε μόλις μισή ώρα, μέχρι που να εγκρίνουν το κείμενο και να δώσουν ξανά ραντεβού τον Ιούνιο για το θέμα της Τουρκίας.

Θετική ήταν η αντίδραση της Αθήνας. «Η Ε.Ε. δεν δίνει “λευκή επιταγή” στην Τουρκία. (…) Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», σημείωναν αργά χθες πηγές από το μέγαρο Μαξίμου.

Τρεις ήταν οι βασικές αλλαγές που έκαναν τους 27 να συμφωνήσουν στις συγκεκριμένες διατυπώσεις. Η βασικότερη αφορά τη σταδιακή, αναλογική και αντιστρέψιμη προσέγγιση της επανέναρξης των σχέσεων με την Τουρκία. Δηλαδή, με βάση τη συμπεριφορά της Τουρκίας στα ορόσημα που επισήμανε ο ύπατος εκπρόσωπος Μπορέλ (διερευνητικές, Κυπριακό, Λιβύη, ανθρώπινα δικαιώματα), αλλά και την ανταπόκριση της Αγκυρας στις δεσμεύσεις της. Τα δε βήματα της θετικής ατζέντας θα μπορούν να αντιστραφούν αν η Τουρκία αθετήσει τον λόγο της και ξαναρχίσει τις μονομερείς ενέργειες και τις παράνομες συμπεριφορές.

Στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, προστέθηκε ότι πριν αναβαθμιστεί, όπως θέλει η Αγκυρα, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «τρέχουσες δυσκολίες» στην υλοποίησή της, αυτές δηλαδή που την έχουν κάνει να υπολειτουργεί. Σημειώνεται δε ότι θα πρέπει «η αποτελεσματική εφαρμογή της να αφορά όλα τα κράτη-μέλη», εννοώντας την Κύπρο, στην οποία η Τουρκία δεν την εφαρμόζει και σήμερα.

Κυρώσεις στο τραπέζι

Τέλος, η παράγραφος για το θέμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι αναλυτική και ενισχυμένη. «Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν βασική ανησυχία» για την Ε.Ε., αναφέροντας συγκεκριμένα τη στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης και άλλες οπισθοδρομήσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι: «Καλούμε την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ε.Ε., σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Στη θετική ατζέντα, και πέρα από την τελωνειακή ένωση όπου προτείνεται η έναρξη των συζητήσεων για την αναβάθμισή της, οι ηγέτες δήλωσαν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν ξανά διάλογοι υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η αντιτρομοκρατία, καθώς και περιφερειακά θέματα. Επίσης, καλούν την Κομισιόν «να διερευνήσει πώς να ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα». Αν και στο… βάθος αναφέρεται στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η ασαφής διατύπωση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

Επίσης, στο μεταναστευτικό, «πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, σύμφωνα με τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, που εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις».

Στα θετικά είναι και η εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο «να προχωρήσει στις εργασίες της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», κάτι που θέλει διακαώς η Τουρκία.

Το Κυπριακό

Ειδική αναφορά γίνεται για το Κυπριακό - η Λευκωσία άλλωστε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κειμένου. «Υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ (ιδίως 550, 789, 1251). Προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής και θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας έναν εκπρόσωπο στην αποστολή καλής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών».

ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: Εύθραυστη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να διατηρηθούν όλες οι επιλογές στο τραπέζι της Ε.Ε., ενώ πολύ ήπια είναι η αναφορά της έκθεση Μπορέλ στο ζήτημα των πολιτικών διώξεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Μπορέλ: Εύθραυστη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Μέσω Άγκυρας κάνει αντιπολίτευση στην Ε.Ε. η Βουδαπέστη
Επαναβεβαίωσαν Τουρκία - Ουγγαρία τους μεταξύ τους φιλικούς δεσμούς, με τη Βουδαπέστη να δηλώνει ξεκάθαρα τη στήριξή της στην Άγκυρα στις διαφορές της με την Ε.Ε, ασκώντας κι η ίδια αντιπολίτευση στις...
Μέσω Άγκυρας κάνει αντιπολίτευση στην Ε.Ε. η Βουδαπέστη
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής με τους προβολείς στο παρασκήνιο
Κανείς δεν αναμένει να παρθούν αποφάσεις και έτσι το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο για την πλήρωση των κενών θέσεων στα όργανα της Ε.Ε. και ειδικά γι’ αυτήν του προέδρου της...
Σύνοδος κορυφής με τους προβολείς στο παρασκήνιο
ΕΥΡΩΠΗ
Αξιωματούχος Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση του ψευδοκράτους
Κανένα θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους δεν υπάρχει, ούτε η συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου Μπορέλ στο συνέδριο της Αττάλειας σημαίνει ότι αναγνωρίζει τον Τατάρ με την ιδιότητα που του απέδωσαν οι διοργανωτές...
Αξιωματούχος Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση του ψευδοκράτους
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ερντογάν βάζει «χοντρά» στην εξίσωση τη Λιβύη
Το πρόσφατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης επιβεβαιώνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και δίνει «φτερά» στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δηλώνει πως «η Ελλάδα...
Ο Ερντογάν βάζει «χοντρά» στην εξίσωση τη Λιβύη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας