• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 10.2°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.4°C
  4 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.3°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 6.5°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.4°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.3°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  74%
© Wirestock | Dreamstime.com

O γρίφος με την AstraZeneca, οι υποψίες της Κομισιόν και το πρόβλημα του Μπόρις

 • A-
 • A+
Τα μυστηριώδη αποθέματα εκατομμυρίων εμβολίων στην Ιταλία, η προέλευσή τους και ο προορισμός τους. Η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπόνοιες για πιθανές «σκόπιμες» καθυστερήσεις της AstraZeneca και η κόντρα της Ε.Ε. με τη Βρετανία

Λίγο πριν η Κομισιον ανακοινώσει την πρότασή της για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων που παρασκευάζονται στην Ε.Ε, προέκυψε η είδηση από την Ιταλία: βρέθηκε τεράστια ποσότητα εμβολίων σε εγκαταστάσεις στην Ιταλία- 29 εκατομμύρια, από την εταιρεία που συστηματικά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, την AstraZeneca.

Η Κομισιόν γνώριζε για τις εγκαταστάσεις της Catalent στο Ανάνι, μια πόλη μεταξύ Ρώμης και Νάπολης, από τα τέλη της περασμένης βδομάδας. Το περασμένο Σάββατο ζήτησε από τις Ιταλικές αρχές να γίνει επιθεώρηση του χώρου, πράγμα που έγινε από καραμπινιέρους, με εντολή του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. 

Οι ποσότητες εμβολίων που βρέθηκαν ήταν τεράστιες- σχεδόν οι μισές όλων των δόσεων που έχουν χορηγηθεί και στις 27 χώρες - μέλη. Επόμενο ήταν να προκύψουν ερωτήματα: Γιατί η AstraZeneca φυλάει σε αποθήκες εκατομμύρια δόσεις και μάλιστα στην καρδιά της ΕΕ, ενώ έχει μείνει δραματικά πίσω στις παραδόσεις που οφείλει να κάνει με βάση το συμβόλαιο με τις Βρυξέλλες; Από που προέρχονται τα εμβόλια; Και για πού προορίζονται;

Υποψίες και σενάρια

AP Photo/Bruna Prado

Οι πρώτες απαντήσεις ήταν αντιφατικές: ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι οι ποσότητες προέρχονταν τουλάχιστον εν μέρει, από φαρμακοβιομηχανία στην Ολλανδία, την Halix, που συνεργάζεται με την AstraZeneca και προορίζονταν για τη Βρετανία. Οι Ιταλικές αρχές είπαν κάτι άλλο: ότι τα εμβόλια είχαν προορισμό το Βέλγιο, αλλά ήταν ασαφές πού θα πήγαιναν στη συνέχεια. 

Τέλος διαφορετική εκδοχή έδωσε η ίδια η AstraZeneca. Η εταιρεία υποστήριξε ότι από τα 29 εκατομμύρια δόσεις, τα 13 εκατομμύρια είχαν παρασκευαστεί εκτός Ε.Ε. και προορίζονταν για τις φτωχές χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Covax. Και τα υπόλοιπα 16 εκατομμύρια, μετά τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο, θα αποστέλλονταν στις χώρες της Ε.Ε. - 10 εκατομμύρια την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και τα υπόλοιπα τον Απρίλιο. 

Στην Κομισιόν, όμως, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Η AstraZeneca, σύμφωνα με το συμβόλαιο, έπρεπε να παραδώσει 120 εκατομμύρια εμβόλια το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι ποσότητες μειώθηκαν από την ίδια την εταιρεία στα 80 εκατομμύρια, μετά στα 40 και τέλος στα 30 εκατ. που πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας.

«Οι υποσχέσεις της AstraZeneca αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα» είπαν χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες, «και κανείς δεν τους πιστεύει πια».

Και τώρα;; Εκατομμύρια εμβόλια να κάθονται σε αποθήκες, αχρησιμοποίητα, επί μήνες; Η AstraZeneca υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για «απόθεμα», ότι η διαδικασία παρασκευής είναι περίπλοκη και χρονοβόρα και αφού ολοκληρωθεί, πρέπει κανείς να περιμένει και τον ποιοτικό έλεγχο. Η Κομισιόν από την άλλη, θεωρεί ότι είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστο» έτοιμα, συσκευασμένα εμβόλια να κάθονται σε αποθήκες, σε τόσο μεγάλες ποσότητες. 

Αμφιβολίες υπάρχουν και για τον ισχυρισμό της φαρμακοβιομηχανίας ότι 16 εκατ. δόσεις προορίζονται για την Ε.Ε., δεδομένου ότι δεν έχει ενημερώσει την Κομισιόν για τέτοια παράδοση. Για την Κομισιόν «είναι πιθανόν» τουλάχιστον μεγάλο μέρος των αποθηκευμένων εμβολίων να προορίζονται για τη Βρετανία, δεδόμενου ότι και το Λονδίνο περιμένει επειγόντως παραδόσεις εμβολίων AstraZeneca από την Ευρώπη. 

Οι... βολικές εγκαταστάσεις στην Ολλανδία

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία δεν περιμένει εμβόλια από τις εγκαταστάσεις της Catalent στην Ιταλία, αλλά παραδέχθηκε ότι η χώρα περιμένει εμβόλια από την Ολλανδική- συνεργαζόμενη με την Astrazeneca- εταιρεία Halix. Η Κομισιόν πιστεύει ότι μεγάλο μέρος των δόσεων που βρέθηκαν στην Ιταλία, εάν όχι όλες, προέρχονται από τη Halix. Εάν αυτό αληθεύει τότε μπορεί να υπάρχουν επί μήνες διαθέσιμες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φυλαγμένες σε αποθήκη, την ώρα που οι χώρες μέλη της Ε.Ε., αντιμέτωπες με το τρίτο κύμα της πανδημίας, περιμένουν τις δικές τους παραγγελίες. Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για το εργοστάσιο στην Ολλανδία;;;

Οι εγκαταστάσεις της Halix στο Λέιντεν μπορούν να παρασκευάζουν 5 εκατομμύρια φιαλίδια τον μήνα. Ωστόσο ούτε ένα εξ αυτών μέχρι τώρα έχει παραδοθεί στην Ε.Ε. και είναι τουλάχιστον περίεργη η ιστορία: Οι εγκαταστάσεις της Halix δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και μέχρι να γίνει αυτό, δεν μπορεί να παραδίδει εμβόλια στις 27 χώρες μέλη, αλλά προφανώς μπορεί να παραδίδει σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία. Έως εδώ καλά. Το περίεργο είναι ότι η AstraZeneca είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι αναμένει την έγκριση αυτής της πιστοποίησης μέχρι σήμερα, 25 Μαρτίου, αλλά από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες και ο ΕΜΑ υποστηρίζουν ότι δεν είχαν παραλάβει το σχετικό αίτημα.

Τα χαρτιά φαίνεται ότι κάπου «χάθηκαν» στη διαδρομή, όπως χαρακτηριστικά γράφει το γερμανικό Spiegel, αλλά εν τω μεταξύ η βιομηχανία παρασκεύαζε εμβόλια. Κανείς δεν ξέρει πόσα και κανείς δεν ξέρει πόσα παραμένουν αποθηκευμένα . 

Αργά χθες, έγινε γνωστό ότι επιτέλους, η AstraZeneca υπέβαλε το αίτημα πιστοποίησης των εγκαταστάσεων Covid της Halix, μια βιομηχανία που αναφέρεται από τον Αύγουστο στο συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ και δεν είναι σαφές εάν έχει επιδοτηθεί και για την παρασκευή των εμβολίων.  Οι Βρυξέλλες υποψιάζονται- αναφέρει το Spiegel- ότι η AstraZeneca σκοπίμως καθυστέρησε να υποβάλει το αίτημα στον ΕΜΑ, έτσι ώστε να μπορεί να εξάγει- και στη Βρετανία-  τα εμβόλια που παρασκευάζονται από την Halix, αφού... δεν μπορούσαν χωρίς έγκριση να διατεθούν στην ΕΕ.

Ένα από τα σενάρια, λοιπόν, είναι ότι η AstraZeneca μπορεί να μη συγκεντρώνει εμβόλια μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην Ολλανδία, με προορισμό πιθανότατα τη Βρετανία, που ζει τη δική της αγωνία. 

Πώς το σχέδιο του Τζόνσον μπορεί να καταρρεύσει

Ο Μπόρις Τζόνσον στη μονάδα παραγωγής εμοβολίων της Valneva στη Σκοτία

Wattie Cheung/Pool via AP

Φαίνεται ότι παρά τις επιτυχίες της στη μάχη κατά της πανδημίας, η κυβέρνηση στο Λονδίνο είναι στριμωγμένη. Η στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον έκρυβε κινδύνους: όλα τα παραδοτέα εμβόλια χρησιμοποιούνταν άμεσα και επομένως δεν υπάρχει απόθεμα για τις δεύτερες δόσεις. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το 42% των Βρετανών να έχει πάρει ήδη την πρώτη δόση, την ώρα που στην ΕΕ το ποσοστό είναι κατά μέσο όρο μόνο 9%. 

Ωστόσο, μόνο το 3,5% των Βρετανών έχει εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση, ποσοστό ακόμα χαμηλότερο κι από αυτό της ΕΕ, που είναι 4,1%. Ο κίνδυνος είναι ότι θα περάσει περισσότερος χρόνος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης από ό,τι πρέπει προκειμένου να υπάρξει πλήρης ανοσία- διάστημα που σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρέπει να είναι 8 έως 12 εβδομάδες. 

Εάν λοιπόν, οι παραδόσεις που περιμένει το Λονδίνο δεν γίνουν εγκαίρως, εκατομμύρια Βρετανοί δυνητικά μπορούν να χάσουν την προστασία που προσφέρουν οι δυο δόσεις.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ παραδέχεται μεν ότι η AstraZeneca επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση για τη Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη γι αυτό στο συμβόλαιό τους. 

H Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτει, δεν πρέπει να προσπαθήσει να εμποδίσει εξαγωγές από τις εγκαταστάσεις στην Ολλανδία, λόγω της νομικής συμφωνίας που έχει συνάψει το Λονδίνο με την φαρμακευτική. «Πιστεύω ότι οι χώρες του ελεύθερου εμπορίου ακολουθούν το νόμο των συμβολαίων» είπε ο Χάνκοκ. «Και το δικό μας συμβόλαιο υπερτερεί του δικού τους [της Ε.Ε.] και αυτό είναι σαφές. Αυτοί [η Ε.Ε.] έχουν ένα συμβόλαιο που αναφέρει "καλύτερη δυνατόν προσπάθεια και εμείς έχουν μια συμφωνία αποκλειστικότητας. Είναι απολύτως σαφές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρετόν: Η Κομισιόν δεν ανανέωσε τις παραγγελίες προς την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο
Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca για μετά τον Ιούνιο.
Μπρετόν: Η Κομισιόν δεν ανανέωσε τις παραγγελίες προς την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. κατηγορεί την AstraZeneca που χάνει τον στόχο των εμβολιασμών
Η βρετανοσουηδική εταιρεία είναι «η μόνη» που πρέπει να κατηγορήσουμε λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, καθώς η Ε.Ε. χάνει τον στόχο του Απριλίου για τους εμβολιασμούς.
Η Ε.Ε. κατηγορεί την AstraZeneca που χάνει τον στόχο των εμβολιασμών
ΕΥΡΩΠΗ
FAZ: Δίνουν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο AstraZeneca - Ε.Ε.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της FAZ, η AstraZeneca και η Ε.Ε. συμφώνησαν να δημοσιοποιηθεί το μεταξύ τους συμβόλαιο. Πιθανόν αύριο η δημιοσιοποίηση, αλλά λογοκριμένο το κείμενο.
FAZ: Δίνουν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο AstraZeneca - Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Και η AstraZeneca θα πουλάει πια τα εμβόλια της κατά του Covid με σκοπό το κέρδος
Η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία δεν θα διαθέτει πλέον σε τιμή κόστους το εμβόλιο της κατά της Covid-19, με εξαίρεση τις φτωχότερες χώρες, ώστε να είναι και εκεί προσιτό.
Και η AstraZeneca θα πουλάει πια τα εμβόλια της κατά του Covid με σκοπό το κέρδος
ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ αναμένει από ΗΠΑ διευκρινίσεις για το αν θα δέχεται εμβολιασμένους με ΑΖ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πως για την Ευρώπη είναι προφανές ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με αυτό θα πρέπει να μπορούν να ταξιδέψουν.
Η ΕΕ αναμένει από ΗΠΑ διευκρινίσεις για το αν θα δέχεται εμβολιασμένους με ΑΖ
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία Κομισιόν με AstraZeneca για τις δόσεις εμβολίων που απομένουν
Έκπτωση από 10% μέχρι και το 40% της αρχικής τιμής θα μπορεί να επιβληθεί στις πληρωμές των εμβολίων της AstraZeneca σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων στην παράδοση των δόσεων, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που...
Συμφωνία Κομισιόν με AstraZeneca για τις δόσεις εμβολίων που απομένουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας