Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι θα σκληρύνει τους κανόνες μετανάστευσης, καθιστώντας πιο δύσκολη την παροχή ασύλου σε άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μη εξουσιοδοτημένων μεθόδων, όπως βάρκες και κρύπτες φορτηγών.
Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, για τους αιτούντες άσυλο που έρχονται στη Βρετανία μέσω οργανωμένων, εγκεκριμένων διαδρομών, θα εξετάζονται άμεσα οι ισχυρισμοί τους ότι πρόκειται για πρόσφυγες. Όσοι εισχωρούν παράτυπα στη χώρα θα λαμβάνουν προσωρινή άδεια παραμονής, περιορισμένα οφέλη και θα «επανεξετάζεται με συνοπτικές διαδικασίες η απέλασή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Οργανώσεις προσφύγων και νομικοί που ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης αντιδρούν, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που προκρίνει αθέμιτες διακρίσεις εις βάρος των προσφύγων με βάση τον τρόπο που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι προτάσεις αυτές οδηγούν σε ένα άδικο σύστημα δύο επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο η υπόθεση κάποιου και η υποστήριξη που λαμβάνει κρίνεται από το πώς εισήλθε στη χώρα και όχι από την ανάγκη προστασίας του», δήλωσε ο Μάικ Άνταμσον, διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι απάνθρωπο».
Ωστόσο, η Πατέλ επιμένει ότι οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για να σταματήσει το λαθρεμπόριο ανθρώπων και θα κάνουν το σύστημα πιο δίκαιο επειδή δεν θα έχουν πλεονέκτημα όσοι μπορούν να πληρώσουν για να έρθουν στη χώρα.
«Αυτό που είναι απάνθρωπο είναι να επιτρέπεται άνθρωποι να γίνονται θύματα λαθρεμπορίου μέσω της λαθρομετανάστευσης και αυτό θέλουμε να σταματήσουμε», τόνισε η Βρετανίδα υπουργός στο BBC. «Θα δημιουργήσουμε ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με ασφαλή τρόπο, ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν νόμιμα εδώ και αυτή είναι μια θεμελιώδης αλλαγή που θέλουμε να επιφέρουμε».
Επί σειρά ετών, οι βρετανικές κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη εισροή προσφύγων - μεταναστών, που χρησιμοποιούν τη βόρεια Γαλλία ως σημείο εκκίνησης, με φορτηγά, φέριμποτ ή βάρκες διακινητών. Το 2020, περίπου 8.500 άτομα έφτασαν στη Βρετανία διασχίζοντας τη θάλασσα της Μάγχης με τέτοια σκάφη, ενώ πολλά πέθαναν προσπαθώντας να τη διασχίσουν.
Βρετανικές και γαλλικές κυβερνήσεις συνεργάζοναι εδώ και χρόνια για να σταματήσουν αυτά τα ταξίδια, χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Τα νέα μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου - τα οποία δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί ούτε εγκριθεί από το Κοινοβούλιο - περιλαμβάνουν επίσης μεγαλύτερες ποινές για τους λαθρεμπόρους και αυστηρότερους ελέγχους στους ενήλικες που ισχυρίζονται ότι είναι ανήλικοι. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης να επιταχύνει τις αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου και να απομακρύνει γρήγορα εκείνους για τους οποίους δεν εγκρίθηκαν - δεσμεύσεις που απέτυχαν να τηρήσουν οι βρετανικές κυβερνήσεις για χρόνια.
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, 35.099 άτομα υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου στη Βρετανία έως τον Μάρτιο του 2020. Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο του αριθμού των αιτούντων στη Γερμανία και λιγότερο από το μισό του συνόλου για την Ισπανία και τη Γαλλία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας