• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.1°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.6°C / 21.9°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.3°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 21.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 22.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.1°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.5°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 22.2°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 24.3°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.4°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.4°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  53%
© Rimidolove | Dreamstime.com

Συνεδριάζουν για «πράσινο πιστοποιητικό» εν μέσω της διαμάχης με τη Μ. Βρετανία

 • A-
 • A+

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα επιδιώξουν σήμερα συμφωνία σχετικά με το ανακοινωθέν που οι ηγέτες της Ε.Ε. θα υιοθετήσουν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, το οποίο θα είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένο στον ιό.

Το τελευταίο προσχέδιο περιλαμβάνει το πράσινο πιστοποιητικό για να διευκολύνει τα ταξίδια για όσους εμβολιάστηκαν, κάνοντας την Ελλάδα και άλλες οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό ευχαριστημένες. Οι ηγέτες θα δείξουν επίσης για πρώτη φορά την προθυμία να ξεκινήσουν προετοιμασίες για να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους.

Τα κακά νέα είναι ότι η διαμάχη με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την προμήθεια εμβολίων συνεχίζεται, αν και βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για φιλικό διακανονισμό. Και αύριο πριν από την κλήση των ηγετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να υποβάλει πρόταση για αυστηρότερες συγκρατήσεις.

Ο Μπόρις Τζόνσον, για μια φορά, επέλεξε διπλωματικό τόνο όταν μιλούσε χθες για την Ε.Ε., καθώς προσπάθησε να αποφύγει τυχόν νέα περιοριστικά μέτρα στην εξαγωγή εμβολίων από την Ένωσης. Αυτό προκύπτει μετά από ενημέρωση ανώτερων αξιωματούχων ότι οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν τα βρετανικά αιτήματα για λήψη εμβολίων AstraZeneca που παράγονται σε εργοστάσιο της Ολλανδίας.

«Μιλώντας με τους εταίρους της Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες, με καθησύχασαν ότι δεν θέλουν να δουν αποκλεισμούς», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Και καθώς σημαντικά πρόσωπα στο κόμμα του δήλωσαν ότι η Βρετανία δεν πρέπει να εμπλακεί σε μια διαφωνία για τα εμβόλια, έγινε σαφές ότι ανεξάρτητα από το τι ειπώθηκε τους τελευταίους μήνες ή ακόμα και μέρες, αυτό που θα είναι πιο σημαντικό είναι οι συνομιλίες που έρχονται.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Κομισιόν

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Επιτροπής για μια συμφωνία συνεχίζονται, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ, και η πλευρά της ΕΕ είναι λιγότερο σίγουρη για το εάν μπορεί να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση: Οι Κάτω Χώρες είναι έτοιμες να μπλοκάρουν τις αποστολές εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προχωρήσει σε μια συμφωνία για να μοιραστούν τα εμβόλια πιο δίκαια με την ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ολλανδικής κυβέρνησης στο POLITICO.

«Εάν μια τέτοια συμφωνία [ σ.σ. μεταξύ Βρυξελλών και Ηνωμένου Βασιλείου] για την κατανομή της καθυστέρησης αποδειχθεί αδύνατη και η Επιτροπή αποφασίσει να αποκλείσει ένα αίτημα εξαγωγής, αναμένεται από την ολλανδική κυβέρνηση να ακολουθήσει την Επιτροπή στην ετυμηγορία της», δήλωσε ένας ολλανδός διπλωμάτης.

Η βρετανική πλευρά επιμένει ότι έχει το καλύτερο συμβόλαιο με την AstraZeneca - δεδομένου ότι η σύμβαση προβλέπει εισαγωγές από την ΕΕ, οι οποίες μπορούν να τις εμποδίσουν σύμφωνα με τους δικούς της νόμους. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η σύμβασή του εγγυάται την προτιμησιακή μεταχείριση, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις ρήτρες άλλων ανθρώπων: «Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζουμε τη δική μας σύμβαση.

Ένας διπλωμάτης μίλησε για το θέμα λέγοντας πως δεν αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι της ΕΕ, αλλά μάλλον είναι πρόβλημα για τους δικηγόρους της AstraZeneca. 

«Τόσο η Ε.Ε. όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν έγκυρες αλλά αντιφατικές συμβάσεις με την AstraZeneca, οι οποίες και οι δύο δεν μπορούν να εκπληρωθούν ταυτόχρονα χρόνος. Η εκπλήρωση ενός συμβολαίου σημαίνει την κατάργηση της άλλης », δήλωσε ο διπλωμάτης, διευκρινίζοντας ποιος έχει σήμερα καλύτερη μόχλευση, κατά την άποψη της ΕΕ: «Μέχρι τώρα, η Ε.Ε. έχει φέρει όλο το βάρος. Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρεται για τις εισαγωγές της AstraZeneca από την ΕΕ, για τις οποίες χρειάζεται άδεια εξαγωγής».

Σήμερα στις 11.30, η αρμόδια επιτροπή προϋπολογισμού στο Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία αγοράς εμβολίων κατά του κορονοϊού της Ε.Ε. με την Σάντρα Γκαλίνα, γενική διευθύντρια για την υγεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωπό της στα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Μάθηση, εργασία, επικοινωνία μπροστά σε μια οθόνη
Με εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου και εργαζομένους που αναγκαστικά μετέφεραν το γραφείο στο σαλόνι τους, με αναγκαστική απόσταση από όλους και με κάθε δραστηριότητα κλειστή, η χρήση του Διαδικτύου...
Μάθηση, εργασία, επικοινωνία μπροστά σε μια οθόνη
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ζώντας με τον μαύρο κύκνο
Η πανδημία άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας ανατρέποντας όλες τις βεβαιότητες. Ειδικά στην Ελλάδα ήταν το χειρότερο τέλος μιας εξαιρετικά οδυνηρής δεκαετίας. Μόλις πιστέψαμε ότι η ζωή θα επιστρέψει...
Ζώντας με τον μαύρο κύκνο
ΕΥΡΩΠΗ
Εμβολιάστηκε το 70% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε σήμερα το στόχο που είχε θέσει η Κομισιόν για πλήρη εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού πριν το τέλος του καλοκαιριού, ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας...
Εμβολιάστηκε το 70% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας