Αντί για βαθμιαίο άνοιγμα εν όψει καθολικού και προτεσταντικού Πάσχα στις 4 του Απρίλη, σε πισωγύρισμα και σκληρό λοκντάουν οδεύει πάλι η Γερμανία λόγω νέας «εκθετικής αύξησης» μολύνσεων, αυτή τη φορά από τη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού (Β117).
«Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων ίσως σημάνει πως δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα ανοίγματος τις επόμενες βδομάδες. Αντίθετα, ενδέχεται να χρειαστεί να κάνουμε ακόμη και βήματα προς τα πίσω», έριξε χθες την κρυάδα ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται τη Δευτέρα στον νέο γύρο επαφών της Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων (εν μέσω συνεχιζόμενης δημοσκοπικής πτώσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτέμβρη).
Ηδη οι αρχές στο Αμβούργο αποφάσισαν χθες να αντιστρέψουν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και να τα επαναφέρουν. «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε το Πάσχα μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη πριν από τα Χριστούγεννα, με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πολλά βαριά περιστατικά και θανάτους, και με τα νοσοκομεία να έχουν υπερβεί τις δυνατότητές τους», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λαρς Σάαντε. Ο υπουργός Υγείας μάλιστα διαμήνυσε χωρίς περιστροφές πως «δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές δόσεις εμβολίων στην Ευρώπη για να σταματήσει το τρίτο πανδημικό κύμα μόνο από τους εμβολιασμούς», καθώς η ζωτική διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού -και στη Γερμανία ειδικά και στην Ε.Ε. γενικά- εξακολουθεί να καρκινοβατεί επικίνδυνα, στον απόηχο και του θυελλώδους πλην μερικού… παγώματος και ξεπαγώματος των εμβολιασμών με το σκεύασμα των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης.
Υπέρ Sputnik V
Κόντρα στην άκρως επιφυλακτική στάση των Βρυξελλών, ο Σπαν τάχθηκε αναφανδόν υπέρ μιας διμερούς συμφωνίας Βερολίνου-Μόσχας για αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V «αν η Ε.Ε. δεν κάνει κάτι», επιβεβαιώνοντας πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε στενή επαφή για το θέμα.
Η επείγουσα επιτάχυνση του γερμανικού εμβολιαστικού προγράμματος και ιδιαίτερα η έναρξη χορήγησης εμβολίων και από οικογενειακούς γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία θα βρισκόταν στο επίκεντρο των χθεσινών διαβουλεύσεων της Ανγκελα Μέρκελ με τους τοπικούς πρωθυπουργούς. Κι ενώ Γερμανία και Γαλλία συγκαταλέγονται στις χώρες της Ε.Ε. που έλυσαν από χθες το χειρόφρενο στους εμβολιασμούς με το σκεύασμα των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης -κατόπιν του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) πως είναι ασφαλές, χωρίς πάντως να αποκλείεται κατηγορηματικά η σύνδεσή του με σπάνια και ενίοτε θανατηφόρα περιστατικά θρομβώσεων στον εγκέφαλο-, το αλαλούμ και η ζημιά στην αξιοπιστία του επιτείνονται.
Παρότι ο ΕΜΑ δεν εισηγήθηκε ηλικιακά όρια στη χρήση του, οι μεν γερμανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση προς τις γυναίκες κάτω των 55 ετών για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών φλεβικών θρομβώσεων (με το σκεπτικό ότι αυτές παρατηρήθηκαν ιδίως σε γυναίκες και σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, που κινδυνεύουν λιγότερο να προσβληθούν από Covid-19). Οι δε γαλλικές αρχές συστήνουν τώρα τη χορήγησή του μόνο σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, επειδή και οι τρεις που υπέστησαν θρομβοεμβολικά επεισόδια στη χώρα είναι μικρότερης ηλικίας.
Κι ενώ είναι εύλογο πως απαιτείται διαφάνεια, αυξημένη προσοχή και διαρκής επαγρύπνηση για τέτοια λιγοστά πλην σοβαρά περιστατικά, ενδεικτικό του εμβολιαστικού χάους είναι το γεγονός πως πρόκειται για την τρίτη φορά που η Γαλλία αλλάζει τις οδηγίες χορήγησης του εν λόγω εμβολίου, συνιστώντας μέχρι τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη τη χρήση του μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών - το αντίστροφο δηλαδή από αυτό που εφαρμόζει από χθες!
Υπήρξαν όμως και άλλες αποκλίσεις, με Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία να επιφυλάσσονται για το πότε θα ξεκινήσουν πάλι τους εμβολιασμούς και την Ισπανία να ετοιμάζεται να τους ξαναρχίσει από Τετάρτη, αφού όμως οι υγειονομικές αρχές αποφασίσουν ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα εξαιρέσουν.
Ο χθεσινός εμβολιασμός του 55χρονου Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ με αυτό το σκεύασμα προκειμένου «να αποκατασταθεί η δημόσια εμπιστοσύνη» έναντί του δεν είναι διόλου βέβαιο πως θα πείσει, ιδίως σε μια χώρα με προϋπάρχον και ισχυρό αντι-εμβολιαστικό αίσθημα. Χαρακτηριστική του έντονου σκεπτικισμού η δημοσκόπηση της Odoxa για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro, που εμφανίζει πάνω από τους μισούς Γάλλους να μη θέλουν να κάνουν το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης.
Και στη Γαλλία βέβαια είναι επιτακτική η εντατικοποίηση της αργόσυρτης διαδικασίας ανοσοποίησης, καθώς η χώρα σαρώνεται επίσης από τη βρετανική παραλλαγή του ιού, με αποτέλεσμα σχεδόν 21 εκατομμύρια άνθρωποι στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού και σε 15 άλλες περιοχές να ξανατίθενται τουλάχιστον για έναν μήνα σε νέο λοκντάουν, αν και όχι τόσο αυστηρό όσο το πρώτο πέρσι τέτοια εποχή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας