• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.8°C / 36.7°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.4°C / 34.9°C
  0 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 32.6°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 28.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.0°C / 35.3°C
  3 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 31.7°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 31.2°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 31.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 33.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 35.5°C
  4 BF
  17%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.0°C / 36.9°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 35.2°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  26%
© Valerio Rosati | Dreamstime.com

Στα σκαριά το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρουσιάζεται η πρόταση της Κομισιόν για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» που θα επιτρέπει τη διευκόλυνση της κινητικότητας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για πρόταση Κανονισμού και όχι για Σύσταση της Επιτροπής. Δηλαδή, όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν την υποχρέωση της έκδοσης του πιστοποιητικού, ενώ η περίπτωση άρνησης αποδοχής του θα πρέπει να διατυπώνεται με αιτιολογημένη ένσταση προς την Επιτροπή και να εγκρίνεται από αυτήν.

Το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» θα έχει τρεις επιλογές δήλωσης της υγειονομικής κατάστασης όσων ταξιδεύουν: 1. Αν ο φέρων είναι εμβολιασμένος, 2. Αν ο φέρων έχει κάνει PCR test, 3. Αν ο φέρων έχει ιαθεί από την ασθένεια COVID-19.

Η πρόταση της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη (17/03) θα κάνει λόγο για ένα διαλειτουργικό ψηφιακό πιστοποιητικό, που θα εμφανίζεται στην οθόνη κινητού τηλεφώνου μετά την καταχώριση στοιχείων σε μια «πύλη εμπιστοσύνης» που προετοιμάζει η DG-Connect υπό την επίβλεψη του Επιτρόπου Τιερρύ Μπρετόν. Βασική και πρωτεύουσα χρήση του Πιστοποιητικού θα είναι η κινητικότητα, με κοινό παρονομαστή την ίση μεταχείριση στα πιστοποιητικά από όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να καλύπτονται όλοι οι πολίτες της Ένωσης αλλά και πολίτες τρίτων χωρών που απογράφονται στην Ένωση.

Ως προς τα εμβόλια, η βάση δεδομένων θα καταγράφει τον τύπο του εμβολίου με την υποχρέωση αναγνώρισής του σε όλα τα κράτη-μέλη εφόσον ανήκει στην κατηγορία των εγκεκριμένων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Για εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον EMA η αναγνώρισή τους θα εναπόκειται στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ΕΦ.ΣΥΝ., η εφαρμογή αυτή θα περιλαμβάνει και τις πληροφορίες της φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) και εκτός από τα βασικά δεδομένα του ταξιδιώτη - πολίτη θα περιέχει και ένα κωδικό QR για ανάγνωση από μηχανήματα.

Το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» δεν θα είναι διαβατήριο. Θα είναι πιστοποιητικό υγειονομικής κατάστασης σε σχέση με την πανδημία. Η χρήση που θα του αποδίδεται όμως μπορεί να το κάνει ως ένα de facto εργαλείο διευκόλυνσης της διασυνοριακής κινητικότητας. Στόχος είναι η ταχεία αποδοχή και νομοθέτησή του από όλα τα κράτη μέλη.

Προσώρας διαφαίνονται επιφυλάξεις μόνον από τις χώρες της Benelux και τη Γαλλία, αλλά κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι και αυτές οι χώρες θα πειστούν γρήγορα να άρουν τις επιφυλάξεις τους. Αντίθετα, ενώ στην αρχή κανείς δεν ήταν φίλος της ιδέας, μετά προσχώρησαν οι λεγόμενοι του «club med», οι Σκανδιναβοί, και τέλος σταδιακά και η Γερμανία όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν

Επισημαίνεται ότι η πρόταση για το πιστοποιητικό θα πρέπει να διαμορφωθεί τελικώς από το Συμβούλιο και να γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό, όπως μαθαίνουμε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς είχε ζήτησε από την Ευρωβουλή η νομοθετική διαδικασία να είναι ταχεία (fast track) ώστε να μη χαθεί το καλοκαίρι. Είναι εντυπωσιακό ότι ήδη οι τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Renew-Φιλελεύθεροι) συμφώνησαν και αναμένεται να προχωρήσουν με ταχύτατη διαδικασία τη σχετική έκθεση και ψήφισή της.

Ωστόσο, η χρήση του πιστοποιητικού εναπόκειται πρωτίστως στην πολιτική συμφωνία μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα συζητήσουν σχετικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου και δευτερευόντως στις διοικήσεις των κρατών μελών που θα αποφασίζουν τυχόν εσωτερικές χρήσεις (πχ. συμμετοχή σε συναυλίες κλπ). Αυτό το θέμα παραμένει «ανοιχτό», αν όχι και ασαφές, καθώς αρμόδια θα είναι μόνο τα δικαστήρια για να αποφανθούν αν ακολουθούνται πρακτικές διακριτικής μεταχείρισης.

ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
Διευκρινίζεται ότι δεν θα αποτελεί «εισιτήριο» για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Ε.Ε.
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
ΕΥΡΩΠΗ
Χαλαρώνουν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους επισκέπτες της Βρετανίας
Από τις 4 Οκτωβρίου, δε θα χρειάζεται να υποβάλλονται πλέον σε διαγνωστικό έλεγχο, εφόσον δεν προέρχονται από χώρα υψηλού κινδύνου, ενώ από τα τέλη του μήνα, το μοριακό τεστ θα αντικατασταθεί από ένα φθηνό...
Χαλαρώνουν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους επισκέπτες της Βρετανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Αν έχεις... τείχος, διάβαινε
Πενταπλάσια αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 15 έως 24 ετών κατά τον τελευταίο μήνα ● Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός διχάζει την Ευρώπη
Αν έχεις... τείχος, διάβαινε
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: Προς χαλάρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου
O υφυπουργός Οικονομικών Τζέσι Νόρμαν δήλωσε πως τίποτε δεν έχει αποκλεισθεί σχετικά με το πώς θα αρχίσουν και πάλι τα ταξίδια, όμως οι αρχές θα είναι προσεκτικές όσον αφορά την κατάρτιση σχεδίων για τα...
Βρετανία: Προς χαλάρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίγει κι άλλο η Ευρώπη
Η Κομισιόν χαιρετίζει τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ της επικαιροποίησης της σύστασης για το συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Ανοίγει κι άλλο η Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας