• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.4°C
  0 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 12.8°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 14.8°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.1°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 16.5°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  92%
© Valerio Rosati | Dreamstime.com

Στα σκαριά το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»

 • A-
 • A+

Παρουσιάζεται η πρόταση της Κομισιόν για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» που θα επιτρέπει τη διευκόλυνση της κινητικότητας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για πρόταση Κανονισμού και όχι για Σύσταση της Επιτροπής. Δηλαδή, όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν την υποχρέωση της έκδοσης του πιστοποιητικού, ενώ η περίπτωση άρνησης αποδοχής του θα πρέπει να διατυπώνεται με αιτιολογημένη ένσταση προς την Επιτροπή και να εγκρίνεται από αυτήν.

Το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» θα έχει τρεις επιλογές δήλωσης της υγειονομικής κατάστασης όσων ταξιδεύουν: 1. Αν ο φέρων είναι εμβολιασμένος, 2. Αν ο φέρων έχει κάνει PCR test, 3. Αν ο φέρων έχει ιαθεί από την ασθένεια COVID-19.

Η πρόταση της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη (17/03) θα κάνει λόγο για ένα διαλειτουργικό ψηφιακό πιστοποιητικό, που θα εμφανίζεται στην οθόνη κινητού τηλεφώνου μετά την καταχώριση στοιχείων σε μια «πύλη εμπιστοσύνης» που προετοιμάζει η DG-Connect υπό την επίβλεψη του Επιτρόπου Τιερρύ Μπρετόν. Βασική και πρωτεύουσα χρήση του Πιστοποιητικού θα είναι η κινητικότητα, με κοινό παρονομαστή την ίση μεταχείριση στα πιστοποιητικά από όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να καλύπτονται όλοι οι πολίτες της Ένωσης αλλά και πολίτες τρίτων χωρών που απογράφονται στην Ένωση.

Ως προς τα εμβόλια, η βάση δεδομένων θα καταγράφει τον τύπο του εμβολίου με την υποχρέωση αναγνώρισής του σε όλα τα κράτη-μέλη εφόσον ανήκει στην κατηγορία των εγκεκριμένων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Για εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον EMA η αναγνώρισή τους θα εναπόκειται στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ΕΦ.ΣΥΝ., η εφαρμογή αυτή θα περιλαμβάνει και τις πληροφορίες της φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) και εκτός από τα βασικά δεδομένα του ταξιδιώτη - πολίτη θα περιέχει και ένα κωδικό QR για ανάγνωση από μηχανήματα.

Το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» δεν θα είναι διαβατήριο. Θα είναι πιστοποιητικό υγειονομικής κατάστασης σε σχέση με την πανδημία. Η χρήση που θα του αποδίδεται όμως μπορεί να το κάνει ως ένα de facto εργαλείο διευκόλυνσης της διασυνοριακής κινητικότητας. Στόχος είναι η ταχεία αποδοχή και νομοθέτησή του από όλα τα κράτη μέλη.

Προσώρας διαφαίνονται επιφυλάξεις μόνον από τις χώρες της Benelux και τη Γαλλία, αλλά κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι και αυτές οι χώρες θα πειστούν γρήγορα να άρουν τις επιφυλάξεις τους. Αντίθετα, ενώ στην αρχή κανείς δεν ήταν φίλος της ιδέας, μετά προσχώρησαν οι λεγόμενοι του «club med», οι Σκανδιναβοί, και τέλος σταδιακά και η Γερμανία όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν

Επισημαίνεται ότι η πρόταση για το πιστοποιητικό θα πρέπει να διαμορφωθεί τελικώς από το Συμβούλιο και να γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό, όπως μαθαίνουμε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς είχε ζήτησε από την Ευρωβουλή η νομοθετική διαδικασία να είναι ταχεία (fast track) ώστε να μη χαθεί το καλοκαίρι. Είναι εντυπωσιακό ότι ήδη οι τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Renew-Φιλελεύθεροι) συμφώνησαν και αναμένεται να προχωρήσουν με ταχύτατη διαδικασία τη σχετική έκθεση και ψήφισή της.

Ωστόσο, η χρήση του πιστοποιητικού εναπόκειται πρωτίστως στην πολιτική συμφωνία μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα συζητήσουν σχετικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου και δευτερευόντως στις διοικήσεις των κρατών μελών που θα αποφασίζουν τυχόν εσωτερικές χρήσεις (πχ. συμμετοχή σε συναυλίες κλπ). Αυτό το θέμα παραμένει «ανοιχτό», αν όχι και ασαφές, καθώς αρμόδια θα είναι μόνο τα δικαστήρια για να αποφανθούν αν ακολουθούνται πρακτικές διακριτικής μεταχείρισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο όρο για τα ταξίδια της πανδημίας στην Ε.Ε. αποφασίζουν στις Βρυξέλλες
Μια νέα προσέγγιση για τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. θα εγκρίνουν σήμερα οι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, εστιάζοντας στον ατομικό κίνδυνο υγείας του ταξιδιώτη και όχι στη χώρα αναχώρησης.
Νέο όρο για τα ταξίδια της πανδημίας στην Ε.Ε. αποφασίζουν στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
Διευκρινίζεται ότι δεν θα αποτελεί «εισιτήριο» για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Ε.Ε.
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
ΕΥΡΩΠΗ
Τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών αποφάσισαν και στο Βέλγιο
Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και με την έγκριση των γονέων, ενώ τα παιδιά δεν θα υπόκεινται σε υγειονομικό πάσο για να αποφευχθούν διακρίσεις.
Τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών αποφάσισαν και στο Βέλγιο
ΕΥΡΩΠΗ
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον
Η Ελλάδα ενημέρωσε την Κομισιόν εντός του Σαββατοκύριακου, λιγότερες δηλαδή από τις προβλεπόμενες 48 που απαιτούν οι θεσμοί. Το ίδιο έκανε και η Ιταλία, η οποία ενημέρωσε την Κομισιόν στις 15 Δεκεμβρίου.
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ε.Ε. και ο αντίκτυπος της Ομικρον θα απασχολήσουν σήμερα τους 27 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας