• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 11.0°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.0°C
  4 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.1°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 5.1°C
  5 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 9.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.6°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 16.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 9.3°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 11.1°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  83%

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαρί Τουσέ

Αποκλειστική δήλωση Μ. Ομπρί: Δεν μετανιώνω για όσα είπα για τον Γ. Λαγό

 • A-
 • A+
Νέα εισηγήτρια στην υπόθεση Λαγού, νέες απειλές από τον καταδικασμένο πρώην χρυσαυγίτη. Aποκλειστική δήλωση στην «Εφ.Συν.» από την μάχιμη και αντιφασίστρια Μανόν Ομπρί, η οποία επέλεξε να παραδώσει το φάκελο

«Αποφάσισα να εγκαταλείψω τη θέση μου ως εισηγήτρια, προκειμένου η υπόθεση να προχωρήσει γρήγορα και να μην διευκολύνει νομικά εμπόδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες καθυστερήσεις».

Στην αποκλειστική δήλωσή της στην «Εφ.Συν.», η Μανόν Ομπρί, Γαλλίδα ευρωβουλευτής, συν-πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, εξηγεί γιατί ενώ μέχρι χθες ήταν εισηγήτρια του φακέλου για την άρση της ασυλίας του πρώην χρυσαυγίτη Γ. Λαγού, επέλεξε να παραδώσει το φάκελο σε άλλον ευρωβουλευτή. Η Ομπρί, μάχιμη ευρωβουλευτής και αντιφασίστρια, υπήρξε εισηγήτρια για την ασυλία Λαγού, που αφορά την πρωτόδικη καταδίκη του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Φυσικά, ο εκλεγμένος με τη Χ.Α. έσπευσε να πανηγυρίσει για την αποχώρηση Ομπρί, αυτό όμως που δε λέει είναι ότι ο επόμενος ευρωβουλευτής που -σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (JURI)- θα ήταν ο ευρωβουλευτής του κόμματος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο αυτός αρνήθηκε να αναλάβει, θέλοντας και ο ίδιος να διαχωρίσει τη θέση του από το τον -έστω πρώην – χρυσαυγίτη Λαγό. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ακραία συντηρητική Λεπέν είχε αρνηθεί να εντάξει τη Χρυσή Αυγή στην πολιτική της ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για να μην ταυτιστεί με ναζί.

Τελικά, ορίστηκε νέα εισηγήτρια με βάση τη σειρά των ευρωβουλευτών της JURI, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Μαρί Τουσέ.

Αναφέρει λοιπόν η Μανόν Ομπρί στη δήλωσή της: «Ο ευρωβουλευτής Λάγος αμφισβήτησε την αμεροληψία μου βάσει προηγούμενων δηλώσεών μου που αντικατοπτρίζουν την ακλόνητη δέσμευσή μου ενάντια στην ακροδεξιά και τις νεοναζιστικές αναβιώσεις της στην Ελλάδα. Δεν μετανιώνω για αυτές τις δηλώσεις: μαρτυρούν τη μακρά πάλη μου ενάντια στην ακροδεξιά. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής Λάγος θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αμφισβητήσει, σε διαδικαστικό επίπεδο, την τελική απόφαση του Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία του».

Και συνεχίζει: «Αυτή η πιθανότηταδεν μπορεί να γίνει ανεκτή από μένα. Πρώτον, γιατί θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δεοντολογία μου ως μέλος του Κοινοβουλίου. Αλλά πάνω απ' όλα, γιατί θα παρενέβαινε σε μια νομική διαδικασία τεράστιας σημασίας για τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να εγκαταλείψω τη θέση μου ως εισηγήτρια, προκειμένου η υπόθεση να προχωρήσει γρήγορα και να μην διευκολύνει νομικά εμπόδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες καθυστερήσεις. Είμαι βέβαιη ότι αυτή η απόφαση θα επιτρέψει τη δικαιοσύνη να υπηρετηθεί σταθερά και αδιατάραχτα».

Τι είχε προηγηθεί

Αυτό που είχε προηγηθεί είναι ότι η Μανόν Ομπρί είχε συνυπογράψει στις 27 Οκτωβρίου 2020 επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σχετικά με την Χρυσή Αυγή. Ήταν λίγες μέρες μετά την ιστορική απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου και ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης «βομβάρδιζε» την προεδρία με επιστολές, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις της εγκληματικής οργάνωσης πια Χρυσή Αυγή και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον καταδικασμένο Γ. Λαγό.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λάγος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 8 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή» ως ένας από το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. «Σήμερα ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λάγος είναι ο μόνος, μαζί με έναν άλλο φυγά επίσης του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής, που δεν είναι στη φυλακή, χρησιμοποιώντας την ασυλία που του παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσθέτει η επιστολή.

«Είναι επείγουσα ανάγκη, ακολουθώντας όλα τα κατάλληλα νομικά βήματα και διαδικασίες, να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν για την άρση της ασυλίας του εγκληματία νεοναζί ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού».

Αυτή η αναφορά έκανε τον Λαγό να αναφερθεί σε μη αντικειμενικότητα από την πλευρά της Ομπρί. Σε συνεννόηση με τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου και προκειμένου να μην καθυστερήσει περαιτέρω η... πορεία του πρώην χρυσαυγίτη προς τη φυλακή, όπως οι ομοϊδεάτες του της ΧΑ, η Ομπρί αποφάσισε να παραδώσει το φάκελο. Προκύπτει ότι όλα έγιναν σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Σασόλι και τον Αντιπρόεδρο Παπαδημούλη.

Την υπόθεση ανέλαβε η επίσης Γαλλίδα, επίσης γυναίκα ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Πρόκειται για μια 33χρονη δικηγόρο που εκλέγεται για πρώτη φορά για να εκπροσωπήσει το κόμμα της στο Ευρωκοινοβούλιο. Όσοι την ξέρουν, μιλούν για μια έντονη προσωπικότητα, με ευαισθησία στο κλίμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Αύριο η ακρόαση

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη ατζέντα της JURI, της αρμόδιας επιτροπής νομικών υποθέσεων, η ακρόαση θα πραγματοιηθεί αύριο Τετάρτη στις 3.30 ώρα Ελλάδας. Ο Γ. Λαγός, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, αναμένεται να παρουσιαστεί με το νομικό του εκπρόσωπο.

Την επόμενη μέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή απόψεων των ευρωβουλευτών. Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα ακόμα μια διαδικασία άρσης της ασυλίας του πρώην χρυσαυγίτη, για προσβολή εθνικού συμβόλου εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Όλες οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, καθώς όλη η διαδικασία είναι εμπιστευτική. Κι έτσι πρέπει να μείνει, προκειμένου ο πρώην χρυσαυγίτης να μην προσβάλει τη διαδικασία, καθυστερώντας περαιτέρω την άρση της ασυλίας του.

Μετά την ακρόαση, θα ακολουθήσει γνωμάτευση της επιτροπής που θα προτείνει άρση ή μη της ασυλίας του ευρωβουλευτή και τελικά, θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία στην ολομέλεια επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας. Υπολογίζεται ότι στην Ολομέλεια θα φτάσει τον Μάιο.

Αν τελικά αρθεί η ασυλία του Γ. Λαγού, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα, αν φυσικά δεν τηρήσει την υπόσχεση που έχει δώσει για επιστροφή στην Αθήνα από μόνος του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτελεστέο έκρινε το βελγικό δικαστήριο το ένταλμα σύλληψης Λαγού
Ο Λαγός έχει έως τη Δευτέρα προθεσμία για έφεση. Μέχρι στιγμής όμως συναινεί. Αν δεν εφεσιβάλει την απόφαση θα φτάσει στην Ελλάδα σε 7-10 μέρες. 
Εκτελεστέο έκρινε το βελγικό δικαστήριο το ένταλμα σύλληψης Λαγού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας