• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  4 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.2°C / 1.2°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -1.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -5.5°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.2°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.0°C / 3.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.7°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  66%

Ο επίτροπος Απασχόλησης Νικολά Σμιτ

European Union, 2021
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ευρωπαϊκή δεκαετία απασχόλησης»

 • A-
 • A+

Ενα φιλόδοξο σχέδιο για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που εστιάζει στην απασχόληση και στις δεξιότητες για το μέλλον παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η διεκδίκηση μιας δίκαιης και ανθεκτικής κοινωνικο-οικονομικής ανάκαμψης, χωρίς αποκλεισμούς. Ακούγεται πολύ θεωρητικό, αλλά συμπεριλαμβάνει και πράξεις.

Ως το 2030, η Κομισιόν θέλει τουλάχιστον το 78% των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών να εργάζεται και τουλάχιστον το 60% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να παρακολουθεί κατάρτιση κάθε χρόνο. Επίσης, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 15 εκατομμύρια.

Ως συγκεκριμένη δράση, η Επιτροπή παρουσίασε επίσης και τη σύσταση για την αποτελεσματική ενεργό στήριξη της απασχόλησης μετά την κρίση του κορονοϊού. Η σύσταση προωθεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μετάβαση από παρακμάζοντες σε αναπτυσσόμενους τομείς απασχόλησης, ιδίως στον ψηφιακό και τον πράσινο τομέα.

Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρία στοιχεία: κίνητρα για προσλήψεις και στήριξη για τις επιχειρήσεις, ευκαιρίες αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης και ενισχυμένη στήριξη από τις υπηρεσίες απασχόλησης. Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από την Ε.Ε., μεταξύ άλλων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα.

«Η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν ενεργά την απασχόληση κατά τη φάση της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Με τον τρόπο αυτόν θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία της σταδιακής μετάβασης από πολιτικές έκτακτης ανάγκης σε πολιτικές ανάκαμψης για τις αγορές εργασίας, τις οποίες θα υποστηρίξει η Ε.Ε. μέσω των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης», είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Προσβλέπω σε μια ανανεωμένη δέσμευση στα κοινωνικά δικαιώματα κατά τη σύνοδο κορυφής για κοινωνικά θέματα, τον Μάιο», συμπλήρωσε ο επίτροπος Απασχόλησης Νικολά Σμιτ.

Ανεργία στην ευρωζώνη

Σταθερή στο 8,1% έμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, στο ίδιο επίπεδο με τον Δεκέμβριο, ενώ και σε επίπεδο των 27 της Ε.Ε. καταγράφτηκε επίσης στο ποσοστό του Δεκεμβρίου (7,4%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη ήταν 13,2 εκατ., ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. ήταν 15,6 εκατομμύρια. Για την Ελλάδα η Eurostat δεν έχει ακόμη τα οριστικά στοιχεία (σταθερή η χρονική υστέρηση στους περισσότερους δείκτες), ενώ για την Ισπανία που είναι με την Ελλάδα συμπρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ε.Ε., το ποσοστό της ανεργίας ήταν τον πρώτο μήνα του έτους 16% (από 16,2% τον Δεκέμβριο) που αντιστοιχεί σε 3,7 εκατ. άτομα. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας είχε η Πολωνία (3,1%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (4,4%) και τη Γερμανία (4,6%). Στους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν τον Ιανουάριο 17,1% και στην Ισπανία 39,9%!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον 900 εκατ. από το πρόγραμμα SURE για την Ελλάδα ενέκρινε η Κομισιόν
Το δάνειο θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και σχετίζονται με τη συνέχιση ενός καθεστώτος βραχυχρόνιας εργασίας και κάλυψης εισφορών για τη διατήρηση της απασχόλησης.
Επιπλέον 900 εκατ. από το πρόγραμμα SURE για την Ελλάδα ενέκρινε η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα αποκλείσουν τα δύο τρίτα των εργαζομένων από τα μέτρα για τη διαφάνεια των αμοιβών στα δύο φύλα, αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων (ETUC).
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο πλαίσιο για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες εξετάζει το Ευρωκοινοβούλιο
Οι νέοι κανόνες θα ρυθμίζουν το πώς θα ορίζεται το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, δηλαδή αν θα πρέπει να θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθο προσωπικό.
Νέο πλαίσιο για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες εξετάζει το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ένα βιβλίο (σαν) για το QatarGate
Το βιβλίο της Annemie Turtelboom, του βελγικού μέλους στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, έρχεται την ώρα που οι Βρυξέλλες συγκλονίζονται από το σκάνδαλο διαφθοράς και αγοράς επιρροής του Qatargate. 
Ένα βιβλίο (σαν) για το QatarGate
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Συμπεριλαμβάνονται πλήγματα για το στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, όπως και ανθρώπους και ομάδες που επιτίθενται εναντίον Ουκρανών αμάχων ή απάγουν παιδιά.
Ε.Ε.: Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Ειδικό δικαστήριο και αποζημιώσεις προωθεί η Ε.Ε.
Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η πρόεδρός της πρότεινε τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου με την υποστήριξη των...
Ειδικό δικαστήριο και αποζημιώσεις προωθεί η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας