Ενα φιλόδοξο σχέδιο για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που εστιάζει στην απασχόληση και στις δεξιότητες για το μέλλον παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η διεκδίκηση μιας δίκαιης και ανθεκτικής κοινωνικο-οικονομικής ανάκαμψης, χωρίς αποκλεισμούς. Ακούγεται πολύ θεωρητικό, αλλά συμπεριλαμβάνει και πράξεις.
Ως το 2030, η Κομισιόν θέλει τουλάχιστον το 78% των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών να εργάζεται και τουλάχιστον το 60% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να παρακολουθεί κατάρτιση κάθε χρόνο. Επίσης, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 15 εκατομμύρια.
Ως συγκεκριμένη δράση, η Επιτροπή παρουσίασε επίσης και τη σύσταση για την αποτελεσματική ενεργό στήριξη της απασχόλησης μετά την κρίση του κορονοϊού. Η σύσταση προωθεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μετάβαση από παρακμάζοντες σε αναπτυσσόμενους τομείς απασχόλησης, ιδίως στον ψηφιακό και τον πράσινο τομέα.
Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρία στοιχεία: κίνητρα για προσλήψεις και στήριξη για τις επιχειρήσεις, ευκαιρίες αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης και ενισχυμένη στήριξη από τις υπηρεσίες απασχόλησης. Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από την Ε.Ε., μεταξύ άλλων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα.
«Η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν ενεργά την απασχόληση κατά τη φάση της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Με τον τρόπο αυτόν θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία της σταδιακής μετάβασης από πολιτικές έκτακτης ανάγκης σε πολιτικές ανάκαμψης για τις αγορές εργασίας, τις οποίες θα υποστηρίξει η Ε.Ε. μέσω των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης», είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Προσβλέπω σε μια ανανεωμένη δέσμευση στα κοινωνικά δικαιώματα κατά τη σύνοδο κορυφής για κοινωνικά θέματα, τον Μάιο», συμπλήρωσε ο επίτροπος Απασχόλησης Νικολά Σμιτ.
Σταθερή στο 8,1% έμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, στο ίδιο επίπεδο με τον Δεκέμβριο, ενώ και σε επίπεδο των 27 της Ε.Ε. καταγράφτηκε επίσης στο ποσοστό του Δεκεμβρίου (7,4%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη ήταν 13,2 εκατ., ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. ήταν 15,6 εκατομμύρια. Για την Ελλάδα η Eurostat δεν έχει ακόμη τα οριστικά στοιχεία (σταθερή η χρονική υστέρηση στους περισσότερους δείκτες), ενώ για την Ισπανία που είναι με την Ελλάδα συμπρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ε.Ε., το ποσοστό της ανεργίας ήταν τον πρώτο μήνα του έτους 16% (από 16,2% τον Δεκέμβριο) που αντιστοιχεί σε 3,7 εκατ. άτομα. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας είχε η Πολωνία (3,1%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (4,4%) και τη Γερμανία (4,6%). Στους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν τον Ιανουάριο 17,1% και στην Ισπανία 39,9%!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας