• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 32.4°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 33.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 31.2°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 15.9°C / 27.3°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 29.3°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 31.2°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.0°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.8°C / 32.0°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  93%

H ενάγουσα Sabrina Deliry, η οποία κινητοποίησε οικογένειες σε όλη τη χώρα, μετά το lockdown που επεβλήθη για πρώτη φορά στο δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων όπου διέμενε η μητέρα της, στο Παρίσι, πριν από έναν χρόνο

AP Photo/Lewis Joly

Κατά του γαλλικού ΕΣΥ και γηροκομείων συγγενείς ηλικιωμένων στη Γαλλία

 • A-
 • A+

Σε δικαστήριο στο Παρίσι διεξάγεται ακροαματική διαδικασία σήμερα Τετάρτη, για την προσφυγή με το αίτημα να αποδοθούν κατηγορίες στις γαλλικές υγειονομικές αρχές και διοικήσεις δομών, μετά τους χιλιάδες τροφίμους γηροκομείων που μολύνθηκαν με τον νέο κορονοϊό και πέθαναν στους οίκους ευγηρίας με τις οικογένειές τους αποκλεισμένες και στο σκοτάδι για το τι συνέβαινε στους απομονωμένους αγαπημένους τους.

Η ακρόαση αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για έναν νομικό μαραθώνιο διάρκειας πολλών ετών. Οι οικογένειες ελπίζουν ότι θα ρίξει φως στο τι πήγε στραβά πέρυσι, καθώς η Covid-19 αποδεκάτισε την τρίτη γενιά της Γαλλίας, στερώντας από τα παιδιά και τα εγγόνια τους την ευκαιρία να βοηθήσουν ή έστω να τους αποχαιρετήσουν.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα λάθη δεν θα επαναληφθούν, ότι κάποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος», δήλωσε η ενάγουσα Sabrina Deliry, η οποία κινητοποίησε οικογένειες σε όλη τη χώρα, μετά το lockdown που επεβλήθη για πρώτη φορά στο δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων όπου διέμενε η μητέρα της, στο Παρίσι, πριν από έναν χρόνο.

Η σημερινή ακρόαση αφορά στην απαίτηση πρόσβασης σε έγγραφα ή άλλο υλικό που περιλαμβάνει αποφάσεις σε γηροκομεία. Οι νομικές προσπάθειες εστιάζουν στην κακή διαχείριση της πανδημίας και περιλαμβάνουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας, στοχοποιώντας ανώτερους αξιωματούχους, ακόμη και υπουργούς, σε ένα πιο τραβηγμένο σενάριο. 

Οι κατηγορίες απευθύνονται σε πολλά γηροκομεία, στην εθνική υπηρεσία υγείας DGS, στη δημόσια νοσοκομειακή αρχή του Παρισιού και αλλού, με τους ενάγοντες να περιλαμβάνουν μέλη της οικογενειών τροφίμων γηροκομείων, γιατρούς και ενώσεις.

Οι καταγγελίες τους επικεντρώνεται σε πολλές ελλείψεις στα γαλλικά γηροκομεία και στις δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Μεταξύ αυτών, η έλλειψη μάσκας για τρόφιμους και προσωπικό, η απουσία τεστ, η χρήση ενός ισχυρού ηρεμιστικού που ονομάζεται Rivotril σε ορισμένους φιλοξενούμενους ενώ οι δομές είχαν τεθεί σε καραντίνα, αδιαφανείς αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι τρόφιμοι έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη για τον νέο κορονοϊό ή αφέθηκαν να υποφέρουν ή να πεθάνουν.

Η εθνική υπηρεσία υγείας, η νοσοκομειακή αρχή στο Παρίσι και δύο από τους οίκους ευγηρίας που κατηγορούνται, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό πριν από την ακρόαση.

Αφού η Γαλλία κατέγραψε τις πρώτες μολύνσεις και θανάτους από Covid-19 στην Ευρώπη πριν από ένα χρόνο, Γάλλοι αξιωματούχοι απέκλεισαν τα γηροκομεία σε τρίτους και κράτησαν τους φιλοξενούμενους μέσα. Η κυβέρνηση είπε ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας. Αλλά πολλές οικογένειες λένε ότι το lockdown σε αυτές τις δομές, τους στέρηση τη δυνατότητα να λάβουν εκείνοι αποφάσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αναγκαστική απομόνωση επιδείνωσε γνωστά προβλήματα υγείας και προκάλεσε κι άλλα.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις ανησυχίες, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν απέσυρε πριν από οτιδήποτε άλλο, κατά την χαλάρωση του πρώτου lockdown, ορισμένα μέτρα στα γηροκομεία. Αλλά για πολλούς, η ζημιά είχε ήδη γίνει, ενώ νέα κύματα λοιμώξεων το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και το χειμώνα ανάγκασαν πολλές τέτοιες δομές σε προσωρινές, επαναλαμβανόμενες διακοπές λειτουργίας.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 25.000 άτομα - σε σύνολο άνω των 87.000 σε εθνικό επίπεδο - μολύνθηκαν και πέθαναν σε γαλλικά γηροκομεία, με τον αριθμό των θανάτων αυξάνεται ακόμη και κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Ωστόσο, χιλιάδες άλλοι Γάλλοι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας, που προσβλήθηκαν από COVID-19, πέθαναν μετά από νοσηλεία και μελέτες δείχνουν ότι αποτελούν το ήμισυ των συνολικών θυμάτων του νέου κορονοϊού στη Γαλλία και πρόκειται για ποσοστά από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ελλείψεις μάσκας στην αρχή της πανδημίας ήταν πέρα ​​από τον έλεγχό τους και ένα παγκόσμιο πρόβλημα, και σημειώνουν ότι οι μάσκες έγιναν υποχρεωτικές και ευρέως διαθέσιμες από το περασμένο καλοκαίρι. Οι διευθυντές γηροκομείων υπερασπίστηκαν τις αποφάσεις τους για τον αποκλεισμό των επισκεπτών λόγω του ευπαθούς χαρακτήρα των τροφίμων τους.

Ο Δρ Alain Masclet, επικεφαλής της ομάδας AR2S, εκ των εναγόντων, δήλωσε ότι η δικαστική διαδικασία «θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τι ξεχάστηκε, τις ελλείψεις, τις αποτυχίες». Ο στόχος, είπε, που πρέπει να διασφαλιστεί είναι «ποτέ ξανά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: Καταδίκη της κυβέρνησης για κακομεταχείριση ηλικιωμένων σε γηροκομεία στην πανδημία
Καταδικαστική απόφαση για «εγκληματική αμέλεια» της βρετανικής κυβέρνησης εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με τους θανάτους χιλιάδων ηλικιωμένων από κορονοϊό σε οίκους ευγηρίας στη διάρκεια της διετίας...
Βρετανία: Καταδίκη της κυβέρνησης για κακομεταχείριση ηλικιωμένων σε γηροκομεία στην πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρ ομαδόν κατά Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Partygate
Εννέα φωτογραφίες και 37 σελίδες κείμενο περιλαμβάνει η έκθεση της ανώτερης αξιωματούχου που δίνεται οσονούπω στη δημοσιότητα. Πρωθυπουργός: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, πήρα το μάθημά μου».
Πυρ ομαδόν κατά Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Partygate
ΕΥΡΩΠΗ
Ζητάει συγγνώμη, αλλά δεν παραιτείται
Μπορεί να είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που τιμωρείται για παραβάσεις του νόμου, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον δεν πτοείται κι επιμένει πως δε γνώριζε ότι παρευρίσκετο σε πάρτι.
Ζητάει συγγνώμη, αλλά δεν παραιτείται
ΕΥΡΩΠΗ
«Πρωτοπορεί» και πάλι η Αυστρία: Σχεδιάζει πολύ βαριά πρόστιμα για ανεμβολίαστους
Μέχρι και 7.200 ευρώ πρόστιμο θα καλούνται να πληρώσουν όσοι εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό τους, όπως προβλέπει προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης που διέρρευσε σε αυστριακή εφημερίδα.
«Πρωτοπορεί» και πάλι η Αυστρία: Σχεδιάζει πολύ βαριά πρόστιμα για ανεμβολίαστους
ΕΥΡΩΠΗ
Ξανά στο τραπέζι το καθολικό lockdown στη Γερμανία
Δυσαρεστημένη λόγω των καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων προστασίας κατά του νέου κορονοϊού από τις τοπικές κυβερνήσεις, εμφανίζουν δημοσιεύματα τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Ξανά στο τραπέζι το καθολικό lockdown στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γαλλία μπροστά στο «τρίτο κύμα» και την απειλή των νέων παραλλαγών
Ακριβώς ένα χρόνο μετά την αναγγελία του πρώτου lockdown στη Γαλλία και ενώ η πανδημία έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 91.000 πολίτες, η κυβέρνηση Μακρόν αναμένεται να πάρει «νέες αποφάσεις» μέσα στην εβδομάδα.
Η Γαλλία μπροστά στο «τρίτο κύμα» και την απειλή των νέων παραλλαγών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας