• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  7 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.8°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.1°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%
Cecilia Fabiano/LaPresse via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εν αναμονή του νέου εμβολίου η Ε.Ε.

 • A-
 • A+
400 εκατ. δόσεις του σκευάσματος Johnson & Johnson, που αναμένεται να εγκριθεί οσονούπω από τον ΕΜΑ, έχουν ήδη αγοραστεί από τις Βρυξέλλες, οι οποίες ελπίζουν ότι η χρήση του θα επιταχύνει τα χρονοδιαγράμματα ανοσοποίησης.

Θέμα χρόνου είναι η έγκριση και του εμβολίου των Johnson & Johnson/Janssen στην Ε.Ε., μετά το πράσινο φως που πήρε το Σάββατο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Το πρωταρχικό του πλεονέκτημα συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια κατά της λοίμωξης Covid-19 είναι, ως γνωστόν, η μία δόση του και δευτερευόντως η ευκολία στη μεταφορά του, αφού μπορεί να αποθηκεύεται σε απλή ψύξη για τρεις μήνες.

Η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ προέβλεψε πως το σκεύασμα θα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις αρχές Μαρτίου, πιθανολογώντας πως οι πρώτες παρτίδες του θα διατεθούν στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Απριλίου.

Το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων «αποτελεί ακόμη αντικείμενο συνομιλιών με την εταιρεία», δήλωσε πάντως ανησυχητικά η υπουργός. Η Ε.Ε. έχει αγοράσει 400 εκατομμύρια δόσεις.

Η παγκόσμια κλινική δοκιμή του σε 44.000 εθελοντές έδειξε πως το εμβόλιο των Johnson & Johnson/Janssen εμφανίζει αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη μόλυνσης από νέες παραλλαγές του κορονοϊού, 85% στην προστασία από σοβαρή ασθένεια και 100% στην προστασία από θάνατο.

Είναι, μάλιστα, από τα λίγα που έχουν δοκιμαστεί στη Νότια Αφρική, όπου έχει επικρατήσει ένα από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού (Β1351) που θεωρείται πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Ειδικά σε αυτή τη χώρα, το συγκεκριμένο σκεύασμα δείχνει να είναι αποτελεσματικό κατά 64% στην πρόληψη μέτριας προς σοβαρής ασθένειας 28 μέρες μετά τη χορήγησή του.

Στο πλαίσιο της δοκιμής του και στη Βραζιλία όπου εξαπλώνεται διαφορετική παραλλαγή του ιού (Ρ1), δείχνει να είναι αποτελεσματικό κατά 68% αντίστοιχα. Κι ενώ αναμένεται να βοηθήσει να επιταχυνθούν επιτέλους οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε., η διαδικασία ανοσοποίησης σε κάμποσα κράτη-μέλη της, όπως Γερμανία, Γαλλία κ.ά., εξακολουθεί να γίνεται μετ’ εμποδίων, έχοντας σκαλώσει και λόγω δυσπιστίας έναντι του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης.

Ιδιαίτερα στη Γερμανία το πρόβλημα έχει οξυνθεί πολύ, με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας να αναφέρει χαρακτηριστικά πως έχει χορηγηθεί ώς τώρα μόνο το 15% των διαθέσιμων δόσεων του εν λόγω σκευάσματος, αφού πολλοί –ανάμεσά τους και υγειονομικοί– αρνούνται να το λάβουν προτιμώντας κάποιο άλλο στη θέση του.

Εκτός από τις συχνές, αν και παροδικές, παρενέργειές του (π.χ. πυρετός και μυϊκός πόνος), αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του έσπειρε πρακτικά η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή για τους εμβολιασμούς (Stiko).

Μπέρδεψαν τους πολίτες

Η επιτροπή συνέστησε να μη χρησιμοποιείται σε άτομα άνω των 65 ετών – όχι επειδή είναι επικίνδυνο ή αναποτελεσματικό, αλλά εξαιτίας ελλιπών δεδομένων για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες στις κλινικές του δοκιμές. Ο ΕΜΑ, ωστόσο, το είχε ήδη εγκρίνει για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών, με συνέπεια η σύσταση των γερμανικών αρχών να προκαλέσει μπέρδεμα στους πολίτες αλλά και φαινόμενο ντόμινο σε άλλες χώρες της Ε.Ε., με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους να ακολουθούν λίγο-πολύ το γερμανικό παράδειγμα.

Πλέον τουλάχιστον τρεις πρωθυπουργοί ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας ζητούν να αλλάξει η προτεραιοποίηση των ομάδων χορήγησής του και να διατεθεί σε νεότερους ανθρώπους, αφού μεγάλες ποσότητες κάθονται αχρησιμοποίητες.

«Κάπως το όλο πράγμα πήγε λίγο στραβά» παραδέχτηκε ακόμα κι ο επικεφαλής της Stiko Τόμας Μέρτενς, προαναγγέλλοντας όχι μόνο άμεση αναθεώρηση της επιζήμιας σύστασης της επιτροπής, αλλά και πιθανή υιοθέτηση στη Γερμανία της βρετανικής στρατηγικής εμβολιασμών και δη την επείγουσα χορήγηση πρώτης δόσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους, μέσω επέκτασης του μεσοδιαστήματος από τη δεύτερη.

Η Βρετανία πανηγύρισε χθες πως ξεπέρασε τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς με την πρώτη δόση, καθώς το πρόγραμμα εξακολουθεί να πηγαίνει ρολόι. Ενόψει, μάλιστα, του ανοίγματος των σχολείων στην Αγγλία στις 8 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να παράσχει δωρεάν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ την εβδομάδα σε όλες τις οικογένειες μαθητών, κάνοντας πάλι τη Μέρκελ να… σκάει από ζήλια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει να βασίσει τη στρατηγική εξόδου από τα λοκντάουν και στη μαζική διάθεση γρήγορων διαγνωστικών τεστ, με τα σχετικά σχέδια του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν να έχουν παγώσει απογοητευτικά.

Θα συζητηθούν στον νέο γύρο επαφών της με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων την Τετάρτη, που έχει στην κορυφή της ατζέντας τη βαθμιαία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Μετά τα δημοτικά σχολεία, σήμερα ανοίγουν άλλωστε και τα κομμωτήρια στη Γερμανία. Η αδημονία πάντως για άμεση επιτάχυνση των εμβολιασμών δεν κρύβεται ούτε στην Ουγγαρία ούτε στην Τσεχία.

Στην πρώτη –που έχει εγκρίνει μονομερώς και χορηγεί ήδη το ρωσικό Sputnik V και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm– ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ανοσοποιήθηκε χθες επιδεικτικά με το κινεζικό σκεύασμα, καυτηριάζοντας αδιάλειπτα την τραγική καθυστέρηση στις προμήθειες –αποκλειστικά δυτικών– εμβολίων της Ε.Ε. Στη δεύτερη, τόσο ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις όσο κι ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν άφησαν χθες ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο Sputnik V ή σε κινεζικά εμβόλια χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ζοφερή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίτη δόση σε Γαλλία και Γερμανία, παρά τις ενστάσεις
Παρά την κοινή δήλωση του EMA και του ECDCπως «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων» η Γαλλία ξεκίνησε από χθες εκστρατεία, όπως και κάποια κρατίδια στη Γερμανία.
Τρίτη δόση σε Γαλλία και Γερμανία, παρά τις ενστάσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Αντι-εμβολιαστικές κραυγές στην Ευρώπη
Ενα ετερόκλητο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού φουντώνει σε όλα τα κράτη της ηπείρου με αφορμή τα -λιγότερο ή περισσότερο- περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις.
Αντι-εμβολιαστικές κραυγές στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Κλεισμένοι στα σπίτια το Πάσχα οι Γερμανοί
Αναγκαστική επιστροφή σε σκληρό λοκντάουν σημαίνει η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να μη μένουν περιθώρια χαλάρωσης ενόψει της μεγάλης γιορτής καθολικών και προτεσταντών στις 4/4.
Κλεισμένοι στα σπίτια το Πάσχα οι Γερμανοί
ΕΥΡΩΠΗ
Lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία
Αυστηρότερα μέτρα τύπου lockdown είναι πιθανό να εφαρμοστούν σύντομα στη Γερμανία, καθώς οι ειδικοί εισηγούνται πιο δυναμική αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να γίνει το...
Lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Σε ισχύ το λοκντάουν για μη εμβολιασμένους στην Αυστρία, αντίστοιχα μέτρα στο Βερολίνο
Σε ισχύ τέθηκε σήμερα το λοκντάουν για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη αυστηρότεροι...
Σε ισχύ το λοκντάουν για μη εμβολιασμένους στην Αυστρία, αντίστοιχα μέτρα στο Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από τους μισούς πολίτες της Γερμανίας υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι πάνω από το 50% του δείγματος που ερωτήθηκε για το αν είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες πολίτες απάντησε θετικά.
Πάνω από τους μισούς πολίτες της Γερμανίας υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας