• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.8°C
  4 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 13.9°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  77%

Γιανίνε Βίσλερ (αριστερά) και η Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσοβ, οι δύο νέες ηγέτιδες του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία

Bernd von Jutrczenka/Pool via AP

Δυο γυναίκες στο τιμόνι της Αριστεράς στη Γερμανία

 • A-
 • A+

Δύο νέες αρχηγούς έχει το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, έπειτα από την ολοκλήρωση του συνεδρίου του κόμματος που έγινε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Ηγέτιδες του Die Linke είναι η Γιανίνε Βίσλερ και η Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσοβ, που θεωρούνται ότι ανήκουν στην πτέρυγα των «ρεαλιστών» της Αριστεράς, η οποία υποστηρίζει και τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνήσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Διαδέχονται την Κάτια Κίπινγκ και τον Μπερντ Ρίξινγκερ, οι οποίοι βρίσκονταν στην ηγεσία του κόμματος από το 2012.

Η 39χρονη Γιανίνε Βίσλερ ήταν έως σήμερα αντιπρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής της οργάνωσης της Έσσης. Στην ψηφοφορία έλαβε 448 από τις 532 ψήφους. Η 43χρονη Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσοβ, ήταν επί χρόνια δεύτερη στην ιεραρχία της οργάνωσης στην Θουριγγία, ο πρωθυπουργός της οποίας Μπόντο Ράμελοβ ανήκει στην Αριστερά. Συγκέντρωσε 378 ψήφους επί συνόλου 536. Οι δύο αρχηγοί διαδέχονται την Κάτια Κίπινγκ και τον Μπερντ Ρίξινγκερ, οι οποίοι βρίσκονταν στην ηγεσία του κόμματος από το 2012.

Η νέα ηγεσία θεωρείται ότι ανήκει στην πτέρυγα των «ρεαλιστών» της Αριστεράς, η οποία υποστηρίζει και την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνήσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι δύο αυτές πολιτικοί θεωρούντατον Σεπτέμβριο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Die Linke ποσοστά που κυμαίνονται από 6% έως 8% στην καλύτερη περίπτωση, καθιστώντας το πέμπτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και με δεδομένο ότι για την είσοδο ενός κόμματος στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 5% των ψήφων.

Πολλοί εκτιμούν ότι στη διάρκεια της πανδημίας το κόμμα της Αριστεράς δεν μπόρεσε να κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό τις θέσεις του, παρά το γεγονός ότι τελικά έχουν επικρατήσει στην κοινωνία, χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες από πού προέρχονταν.

Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, για να μπορέσει να ανασχέσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η υγειονομική, αναγκάστηκε να πάρει μέτρα πέρα και μακριά από τις πάγιες θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών περί δημοσιονομικής λιτότητας, ισορροπημένων προϋπολογισμών και μικρών ελλειμμάτων, ώστε να στηρίξει τους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν.

Η Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσοβ, που ανήκει στη λεγόμενη ομάδα των «ρεαλιστών» του κόμματος, στην ομιλία της στο συνέδριο υποστήριξε την ανάγκη συμμετοχής του κόμματος σε κυβερνητικά σχήματα με την κεντροαριστερά, δηλαδή με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Από την πλευρά της η Γιανίνε Βίσλερ, που αυτοχαρακτηρίζεται μαρξίστρια και θεωρείται μέλος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, επιθυμεί το κόμμα να εγκύψει σε θέματα οικολογίας, αν και είναι περισσότερο επιφυλακτική για τις κυβερνητικές συμμαχίες.

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων-Αριστεράς, ενός λεγόμενου «πράσινου-κόκκινου-κόκκινου» συνασπισμού, είναι επιθυμία μεγάλου ποσοστού των αριστερών ψηφοφόρων στη Γερμανία, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν πια πολύ χαμηλά ποσοστά, γύρω στο 15%, πράγμα που δυσκολεύει στον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Αποσύρεται η επικεφαλής του Die Linke από την ηγεσία της Κ.Ο.
Την πρόθεσή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς ανακοίνωσε η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικαλούμενη λόγους υγείας.
Αποσύρεται η επικεφαλής του Die Linke από την ηγεσία της Κ.Ο.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Γκίζι νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Το κορυφαίο και ιστορικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς εξέλεξε το 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως νέο πρόεδρο του κόμματος για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι κατά την προεδρία του...
Ο Γκίζι νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
ΕΥΡΩΠΗ
Ραδιενεργές αποφάσεις από την τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας
Η παράταση λειτουργίας τριών πυρηνικών σταθμών για να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας των Πρασίνων προκαλεί τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.
Ραδιενεργές αποφάσεις από την τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ολονύχτιο θρίλερ για την πρώτη θέση στις εκλογές της Σουηδίας
Μάχη έδιναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η Κεντροαριστερά και η Δεξιά στη Σουηδία για την πρώτη θέση, χωρίς να έχει καταφέρει καμία να σημειώσει ασφαλές προβάδισμα.
Ολονύχτιο θρίλερ για την πρώτη θέση στις εκλογές της Σουηδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Μετονομάστηκε το κόμμα του Μακρόν εν όψει συνεργασίας της γαλλικής Δεξιάς
Ένα συμμαχικό κόμμα, απάντηση στην κοινή πορεία των κομμάτων της Αριστεράς στη Γαλλία, θα σχηματίσουν τα κόμματα που συσπειρώνονται γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Μετονομάστηκε το κόμμα του Μακρόν εν όψει συνεργασίας της γαλλικής Δεξιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας