Κλιμάκωση της έντασης Μόσχας-Βρυξελλών μετά την ανακοίνωση κυρώσεων

Ζοζέπ Μπορέλ - Σεργκέι Λαβρόφ

Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Κλιμάκωση της έντασης Μόσχας-Βρυξελλών μετά την ανακοίνωση κυρώσεων

Παράνομες και απογοητευτικές χαρακτήρισε η Μόσχα τις κυρώσεις που ετοιμάζεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος Ρώσων αξιωματούχων εξαιτίας της υπόθεσης δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι και των νέων διώξεων που υφίσταται μετά την επιστροφή του στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις προκαλούν απογοήτευση στη Μόσχα, ενώ οι Βρυξέλλες «χάνουν μια ευκαιρία να αλλάξουν οι σχέσεις τους με τη Ρωσία», καθώς η απόφαση αυτή συνιστά ανάμειξη στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις.

Το απόγευμα της Δευτέρας, μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι 27 υπουργοί συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε τέσσερις ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ έχασε μια ευκαιρία να αλλάξει την πορεία του σε σχέση με τη Ρωσία, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις.

Ο Χάικο Μάας ανέφερε ότι «οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι σίγουρα σε χαμηλό επίπεδο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψουμε. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε σήμερα να επιβάλλουμε επιπλέον κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα», ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να προτείνει σε ποιους Ρώσους αξιωματούχους θα επιβληθούν οι κυρώσεις αυτές τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, οι κυρώσεις θα αφορούν τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, τον επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, η οποία χειρίζεται τις έρευνες για μεγάλα εγκλήματα, τον διευθυντή των ρωσικών φυλακών, τον διευθυντή της Εθνοφρουράς της Ρωσίας και τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων σε αντίποινα για τα μέτρα που έλαβε τον Οκτώβριο εις βάρος Ρώσων η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη φερόμενη δηλητηρίαση του κυριότερου αντιπολιτευόμενου της χώρας, Αλεξέι Ναβάλνι. Όπως ανακοινώθηκε, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «διεύρυνε τον κατάλογο εκπροσώπων χωρών μελών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια της Ομοσπονδίας της Ρωσίας», χωρίς πάντως να ανακοινώσει τα ονόματά τους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις κυρώσεις του Οκτωβρίου σε βάρος έξι Ρώσων, μεταξύ των οποίων και ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (FSB).

Τα ρωσικά αντίμετρα ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους των πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, χώρες στα εργαστήρια των οποίων εντοπίστηκε νευροτοξικός παράγοντας της ομάδας Novitchok στον οργανισμό του Αλεξέι ΝΑβάλνι, ο οποίος νοσηλευόταν τότε στη Γερμανία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο Ναβάλνι δεν είχε κανένα δηλητήριο στον οργανισμό του όταν νοσηλεύθηκε στη Σιβηρία και πως ελλείψει συνεργασίας εκ μέρους των Ευρωπαίων, καμία έρευνα δεν μπορεί να ξεκινήσει στη Ρωσία.

Μικρο...κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία
Σε πολιτική συμφωνία για κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι έφτασαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μικρο...κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω Ναβάλνι ενέκριναν οι «27»
Στην άμεση επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. Η απόφαση ελήφθη ως απάντηση των νέων διώξεων εναντίον του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι...
Κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω Ναβάλνι ενέκριναν οι «27»
ΕΥΡΩΠΗ
Λαβρόφ: «Να μη συγχέουμε την Ευρώπη με την Ε.Ε.»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν ανησυχεί για τις κυρώσεις ενώ επέκρινε την Ε.Ε. για τη στάση στο ζήτημα Ναβάλνι, υποστηρίζοντας ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων συνιστά παρέμβαση...
Λαβρόφ: «Να μη συγχέουμε την Ευρώπη με την Ε.Ε.»
«Κόντρα» κυρώσεις της Μόσχας στην Ε.Ε. για την υπόθεση Ναβάλνι
Η ρωσική διπλωματία δήλωσε πως "διεύρυνε τον κατάλογο εκπροσώπων χωρών μελών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια της Ομοσπονδίας της Ρωσίας".
«Κόντρα» κυρώσεις της Μόσχας στην Ε.Ε. για την υπόθεση Ναβάλνι
Στα άκρα οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία
Με εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών εντείνονται οι σχέσεις Βρυξελλών-Μόσχας μετά τη συνάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Σεργκέι Λαβρόφ .
Στα άκρα οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Ρωσία: Απελαύνει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες για συμμετοχή στις διαδηλώσεις υπέρ Ναβάλνι
Η Ρωσία απέλασε τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία. Ηχηρές αντιδράσεις και απειλές για κυρώσεις.