Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 16.0°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.7°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.0°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.6°C
  4 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 17.2°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 17.0°C
  4 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 15.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  29%
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου - Σταθμός για την ανάπτυξή του η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μήλου 1992

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου - Σταθμός για την ανάπτυξή του η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Οταν οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε. βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη χρηστή διαχείριση και αλλάζουν το αφήγημα της κατασπατάλησης κοινοτικών πόρων
Ακολουθήστε μας στο Google news

 

40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΟΚ


Τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν μια καλή ευκαιρία αναστοχασμού, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αγροτικό τομέα. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της στην ευρωπαϊκή οικογένεια η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο λαμβάνοντας αξιοσημείωτες ενισχύσεις μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ενισχύσεις που έδειξαν τις σημαντικές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά και τις «γκρίζες ζώνες» και τα «παραθυράκια» που υπάρχουν στο σύστημα. Άλλωστε, ποιος δεν θυμάται ή δεν έχει διαβάσει (για μας τους νεότερους) το σκάνδαλο του καλαμποκιού; Ένα σκάνδαλο στη δεκαετία του '80 που προκάλεσε Ειδικό Δικαστήριο και φυλάκιση υπουργού αρκετά χρόνια μετά;

 

Η αλήθεια είναι ότι η ξαφνική ροή πόρων χωρίς το κατάλληλο εγχώριο υπόβαθρο οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις κατασπατάλησης και σκανδάλων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό στερεότυπο που ίσως επικρατεί ακόμα στην ελληνική -και όχι μόνο- κοινή γνώμη. Πολλές φορές, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρειαστεί να παρέμβει ζητώντας ανάκτηση των αγροτικών ενισχύσεων.

Φυσικά υπάρχουν αρκετά θετικά παραδείγματα χρηστής διαχείρισης των ενισχύσεων που βοήθησαν αγρότες και συνεταιρισμούς να αναπτυχθούν και να αντέξουν σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Μέσω των ενισχύσεων της ΚΑΠ μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα και να επικρατήσει ένα νέο παράδειγμα. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε όσα έχουν γίνει, μεταξύ των οποίων η αυξημένη εξωστρέφεια μέσω της κατοχύρωσης και ειδικής σήμανσης των ελληνικών προϊόντων, το άνοιγμα νέων αγορών εντός και εκτός Κοινότητας, η αύξηση της τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με την καινοτομία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός των υποδομών.

Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό «success story», μια καλή πρακτική, αντικατοπτρίζεται μέσα από την πορεία του αρχαιότερου ίσως αγροτικού συνεταιρισμού της χώρας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστού για τα μήλα με το σήμα-κατατεθέν «Zagorin». Κι ίσως να μην είναι τυχαίο ότι το 2021 ο συνεταιρισμός συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη επιτυχημένη εξαγωγική προσπάθεια που είχε προορισμό τη Γερμανία και 35 από την πρώτη απευθείας εξαγωγή, η οποία έγινε επίσης στη Δυτική Γερμανία. Γι' αυτόν τον λόγο η 40ετία από την είσοδο της χώρας μας στην Ε.Ε. είναι μια ξεχωριστή επέτειος και για τον Συνεταιρισμό της Ζαγοράς.

Το ιστορικό

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1916, λίγο μετά την έκδοση της σχετικής νομοθεσίας περί συνεταιρισμών από την πρώτη κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, και κατάφερε να επιβιώσει και να εξελιχθεί μέσα σε πολύ ταραγμένες ιστορικά εποχές. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 κάνει τη στροφή στην παραγωγή μήλων της ποικιλίας στάρκιν που στο εξής θα κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή, ενώ ξεκινούν τα σχέδια για τη δημιουργία ψυκτικής εγκατάστασης τα οποία υλοποιούνται στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Εγκαίνια επιδοτούμενης επέκτασης ψυκτικών εγκαταστάσεων από τον τότε υπουργό Γεωργίας Κώστα Σημίτη (1984)

Ύστερα από μια μεταβατική περίοδο που ακολούθησε την πτώση της δικτατορίας, την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας του συνεταιρισμού και την οικονομική δυσπραγία των τελών της δεκαετίας του 1970, η ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ λειτουργεί ως ευκαιρία για «απογείωση». Μόνο το 1982 γίνονται 221 εγγραφές νέων μελών, ενώ η παραγωγή ανεβαίνει από τους 1.000 στους 5.200 τόνους. Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς αναγνωρίζεται ως ομάδα παραγωγών βάσει του κανονισμού 1035/72 της ΕΟΚ και ανακηρύσσεται «Συνεταιρισμός-πιλότος» από το υπουργείο Γεωργίας. Όλα αυτά ενώ προχωρούν σχέδια για τη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού διαλογητήριου.

Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που έρχονταν όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 αξιοποιήθηκαν για επενδύσεις σε υποδομές, κτίρια και μηχανήματα, «απαραίτητα για μια μοντέρνα διαχείριση του προϊόντος, την τυποποίηση, την ταξινόμηση κατά ποιοτική κατηγορία». Παρά τους αρχικούς φόβους ορισμένων μελών για τις συνέπειες της ένταξης στην ΕΟΚ, εντός του συνεταιρισμού επικράτησε μια γενικότερη κουλτούρα εκσυγχρονισμού, που συνέβαλε στη συνεργασία με πανεπιστημιακό προσωπικό, στην έμφαση στη μηχανογράφηση, την εισαγωγή των πρώτων χάρτινων συσκευασιών, την αύξηση των εξαγωγών και την καθιέρωση το 1986 του ιδιαίτερα αναγνωρίσιμου σήμερα εμπορικού σήματος «Zagorin».

Τα ίδια αργά και σταθερά βήματα προόδου ακολούθησαν οι άνθρωποι του συνεταιρισμού και τη δεκαετία του '90 με την ένταξη στον ευρωπαϊκό οργανισμό Eurofru. Το 1996 στο κάθε παραγόμενο φρούτο προστίθεται αυτοκόλλητο με το λογότυπο «Zagorin» και τα μήλα γίνονται τα πρώτα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) έπεται από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Από το 2000 και μετά δίνεται έμφαση στην παραγωγή με πιστοποιημένες φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, όπως και στην ένταξη ολόκληρης της περιοχής της Ζαγοράς στη μέθοδο ολοκληρωμένης διαχείρισης και καλλιέργειας. Eχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια το 2016 ο συνεταιρισμός τιμήθηκε από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Σήμερα ο συνεταιρισμός δείχνει να έχει ξεπεράσει τους κραδασμούς της κρίσης, αριθμεί περίπου 800 μέλη και συνεχίζει να καινοτομεί και να προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις τρέχοντας σταθερά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η σημασία της ένταξης στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Αντώνη Πολίτη, η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημείο-σταθμό για τον πρωτογενή τομέα. «Ο αγροτικός κόσμος αποτελεί ένα κοινωνικό σύνολο το οποίο όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων αναφορικά με τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα από τη λειτουργία της χώρας υπό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια αρκετές ήταν οι παρερμηνείες είτε για τους στόχους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, είτε για τη διαχείριση των ωφελειών από την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. κυρίως ως προς τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν σε αγρότες», επισημαίνει.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, μιλά για ένα ιδιαίτερα θετικό πρόσημο σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε μια ορεινή περιοχή της ελληνικής επαρχίας που βρίσκεται σε δυσμενή γεωγραφική θέση με τον συνεταιρισμό να αποτελεί διέξοδο για τους περισσότερο εύπορους αλλά και τους πιο αδύναμους οικονομικά κατοίκους της περιοχής ώστε να διοχετεύσουν την παραγωγή τους και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μήλου (1993)

«Ο συνεταιρισμός όλα αυτά τα χρόνια ως συλλογικότητα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία, είτε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ανάπτυξης υποδομών, είτε εκπαιδευτικά προγράμματα παραγωγών και στελεχών, είτε προγράμματα προώθησης φρούτων και λαχανικών, είτε εφάρμοσε καινοτομίες –αποτέλεσμα έρευνας ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων με τη στήριξη των Ευρωπαϊκών Ταμείων– με στόχο την ανάπτυξή του.

»Στον αντίποδα τα μέλη του συνεταιρισμού ουδέποτε υπήρξαν σε ατομικό επίπεδο ωφελούμενοι αγροτικών επιδοτήσεων που είτε δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική παραγωγική βάση τους, είτε κατασπαταλήθηκαν χωρίς την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου, φαινόμενο που έντονα παρατηρήθηκε σε άλλες περιοχές. Συμπερασματικά, θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει ότι η κορυφαία περίοδος δημιουργίας για τον συνεταιρισμό σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, συμπίπτει χρονικά με την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Έτος ορόσημο με νέες προκλήσεις το 2021

Για τους ανθρώπους του συνεταιρισμού η ιχνηλασιμότητα και η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, στην οποία πρωτοστατεί η Ε.Ε. με στρατηγικές για περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον γεωργία, αποτελούν ευκαιρία να αποδείξουν άλλη μια φορά την υπεραξία των προϊόντων τους. Εκτός όμως από τα προγράμματα ενισχύσεων περιμένουν από την Ε.Ε. να διασφαλίσει την προστασία των πιστοποιημένων προϊόντων και να υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για φαινόμενα όπως π.χ. οι ελληνοποιήσεις, που αποτελούν σημαντικό ζήτημα για τα αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα θα πρέπει να βοηθηθούν οι παραγωγοί και όχι μόνο οικονομικά ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της στρατηγικής της νέας ΚΑΠ, ενώ η στήριξη των συνεταιριστικών σχημάτων συνεχίζει να αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο.

O γενικός διευθυντής, Διονύσης Βαλασσάς, τονίζει ότι το 2021 αποτελεί έτος-σταθμό σχετικά με την εξαγωγική δραστηριότητα του συνεταιρισμού, για την οποία έλαβε άλλη μία βράβευση, αλλά και τη γενικότερη ιστορία του. Εντός του έτους ο συνεταιρισμός συμπληρώνει τον 105ο χρόνο διαρκούς λειτουργίας από την ίδρυσή του, γεγονός που τον καθιστά την παλαιότερη συνεταιριστική οργάνωση της χώρας.

Παράλληλα, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης ιδιόκτητης ψυκτικής εγκατάστασης, η οποία μετέπειτα επεκτάθηκε άλλες τρεις φορές, ενώ αναμένεται και τέταρτη επέκτασή της καθώς ο συνεταιρισμός έχει εντάξει σχετική επένδυσή του στο Μέτρο 4.2.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Επίσης συμπληρώνονται 40 χρόνια από την αγορά του πρώτου ηλεκτρονικού διαλογητήριου μήλων, το οποίο αντικαταστάθηκε το 1999.

Η νέα εμπορική περίοδος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, σχεδιάζεται να βρει τον συνεταιρισμό εξοπλισμένο με διαλογητήριο-συσκευαστήριο υπερσύγχρονης τεχνολογίας, με περισσότερες δυνατότητες ελέγχου, καθώς το σύστημα θα είναι κατασκευασμένο για απόλυτη εξειδίκευση στα μήλα. Επίσης, σχεδιάζεται η αγορά ακόμα μίας γραμμής διαλογής για τα αχλάδια και τα ακτινίδια. 

Το 2021 ο συνεταιρισμός συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη επιτυχημένη εξαγωγική προσπάθεια που είχε προορισμό τη Γερμανία και 35 από την πρώτη απευθείας εξαγωγή, η οποία έγινε επίσης στη Δυτική Γερμανία. Ταυτόχρονα, συμπληρώνονται 35 χρόνια από όταν ο συνεταιρισμός έλαβε την πρώτη διάκριση στην ιστορία του για τις εξαγωγικές του δραστηριότητες.

Το 1986 ο συνεταιρισμός έλαβε Βραβείο Εξαγωγικής Δραστηριότητας από το υπουργείο Γεωργίας. Καθώς όμως το βραβείο αφορά τις εξαγωγές επώνυμων προϊόντων, το σημαντικότερο είναι ότι συμπληρώνονται 35 χρόνια από την κυκλοφορία μήλων με το εμπορικό σήμα «Zagorin», προσπάθεια που ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 1986. Τέλος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την κατοχύρωση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τα Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τα πρώτα μήλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατοχύρωσαν την υψηλή αυτή διάκριση, και παράλληλα συμπληρώνονται 25 χρόνια από την απόφαση επικόλλησης της ετικέτας πάνω σε κάθε μονάδα προϊόντος, ενέργεια πρωτοποριακή για την εποχή της.

Επίσης, συμπληρώνονται 15 χρόνια από την απόφαση για υποχρεωτική εφαρμογή της μεθόδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής από το σύνολο των μελών για όλα τα προϊόντα, στρατηγική που ανέπτυξε ακόμα περισσότερο την απευθείας συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων διατροφής (σούπερ μάρκετ), και 5 χρόνια από την απόφαση για καθολική εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης εντομολογικού εχθρού της μηλιάς με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση εφαρμογών φυτοπροστασίας και την ανάδειξη της καινοτόμου μεθόδου στο εθνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγροτικής ανάπτυξης. 

πιστοποιητικό ΠΟΠ (1996)

Ενδεικτικά προγράμματα - επιδοτήσεις

...που αξιοποίησε ο Αγροτικός Συναιτερισμός Ζαγοράς Πηλίου

 • 1981-1987 Πολλαπλές επιδοτήσεις κτιριακών υποδομών (Κανονισμός 355 ΕΟΚ)
 • 1991 Πρόγραμμα «STRIDE» της ΕΟΚ για τη δημιουργία εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου και ενός θαλάμου τεχνολογίας ελεγχόμενης ατμόσφαιρας (ULO) σύμφωνα με τις υποδείξεις καθηγητή δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 • 1992 Ενταξη στον φορέα Eurofru
 • 1993 & 1994 Συμμετοχή μαθητών της περιοχής σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων μέσω Eurofru
 • 1993 Κοινοτικό Πρόγραμμα Ερευνας και Τεχνολογίας - ΕΠΕΤ ΙΙ
 • Αναγνώριση του Συνεταιρισμού ως Ομάδας Παραγωγών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ε.Ε. 2200/96
 • 1998 Aπόφαση για ένταξη σε όλα τα προγράμματα Ν. 866, MME, LEADER ΙΙ, ΠΕΠΕΡ, Πρόγραμμα Ομάδας Παραγωγών
 • 2015 Πρόγραμμα Erasmus + για εκπαιδευτικό ταξίδι παραγωγών στην Ιταλία
 • 2018 LIFE PureAgroH2O
 • 2019 Μέτρο 4.2.1. του ΠΑΑ
 • 2020 Μέτρο 4.1.1. του ΠΑΑ
 • Πρόγραμμα Ομάδας Παραγωγών από το 1999 και έπειτα για κάθε έτος.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Νέο πρόστιμο μαμούθ στην Google από την ΕΕ
Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ στην Google για κατάχρηση ρόλου στη διαδικτυακή διαφήμιση. Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλεται τα τελευταία τρία...
Νέο πρόστιμο μαμούθ στην Google από την ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν ενημερώνει τις επιχειρήσεις των «27» για τις εμπορικές συναλλαγές με το Η.Β. μετά τις 29 Μαρτίου
Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου γι αυτό και η Κομισιόν ενημερώνει τις επιχειρήσεις των «27» για τα τελωνεία και την έμμεση φορολογία, όπως ο ΦΠΑ.
Η Κομισιόν ενημερώνει τις επιχειρήσεις των «27» για τις εμπορικές συναλλαγές με το Η.Β. μετά τις 29 Μαρτίου
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή διαβούλευση για τη θερινή αλλαγής της ώρας
Δημόσια διαβούλευση ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους πολίτες και φορείς για να διαπιστώσει αν η κοινή γνώμη θέλει να διατηρηθεί ή να καταργηθεί η υποχρεωτική αλλαγή της ώρας κάθε έξι μήνες. Η απόφαση ελήφθη...
Ευρωπαϊκή διαβούλευση για τη θερινή αλλαγής της ώρας
ΕΥΡΩΠΗ
Μαζική συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας
Η νέα Κοινοτική Οδηγία για τις ΑΠΕ διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών στον τομέα της ενέργειας, διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά τους και δίνοντάς τους σημαντικό έλεγχο στην ενέργεια που θα...
Μαζική συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας
ΕΥΡΩΠΗ
Ανγκελα και Ντόναλντ πάνω απ’ τη σκακιέρα
​Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ περιμένει η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ, μετά τις προειδοποιητικές βολές του νέου Αμερικανού προέδρου κατά της Ε.Ε. Το Βερολίνο βλέπει ότι οι σχέσεις...
Ανγκελα και Ντόναλντ πάνω απ’ τη σκακιέρα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία σε πανικό για το «διαζύγιο»
Μπορεί η κυβέρνηση του Λονδίνου να εξετάζει πάνω από 500 σχέδια δράσης, αλλά δεν έχει καμιά συμπαγή στρατηγική για το μεγάλο «διαζύγιο» με την Ε.Ε., όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ των Times, επικαλούμενο υπόμνημα...
Η Βρετανία σε πανικό για το «διαζύγιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας