• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.4°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 17.0°C
  3 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.1°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.1°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.4°C / 25.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.8°C / 23.3°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
Ερχονται... αργά αργά τα επιπλέον εμβόλια
Aris Oikonomou via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχονται... αργά αργά τα επιπλέον εμβόλια

 • A-
 • A+
Η Ε.Ε. συμφώνησε με Moderna και Pfizer/BioNTech για την παραλαβή επιπλέον 600 εκατ. δόσεων εμβολίων, όμως αυτές θα ξεκινήσουν να έρχονται από το δεύτερο τρίμηνο. ● Μικρό βήμα για να παρακαμφθούν οι πατέντες, ο «εθελοντικός μηχανισμός» αδειοδότησης για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη συνεργασία στην παραγωγή εμβολίων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συμπληρωματικές συμφωνίες με τις εταιρείες Moderna και Pfizer/BioNTech, για συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις επιπλέον εμβολίων, ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα φτάσει στα κράτη-μέλη το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν -ανάλογα και με τις ανάγκες- μέχρι το τέλος του 2021 και το 2022.

Διά της προέδρου της και των αρμόδιων επιτρόπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει να προκύψουν ξανά προβλήματα στο θέμα της ροής και της διανομής των εμβολίων. Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν, θα επιτηρεί από πολύ κοντά τη διαδικασία παραγωγής των εμβολίων στην Ε.Ε. Ανακοινώθηκε επίσης επιπλέον χρηματοδότηση για την έρευνα κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων έχει το ελληνικό όνομα «Ηρα» (HERA Incubator) και προβλέπει συνεργασία με ερευνητές, εταιρείες βιοτεχνολογίας, κατασκευαστές και δημόσιες αρχές στην Ε.Ε. και παγκοσμίως για τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων, την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη νέων και στοχευμένων εμβολίων, την ταχύτητα στη διαδικασία έγκρισής τους, καθώς και την εξασφάλιση αύξησης της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών για την κάλυψη του πληθυσμού. Ταυτόχρονα όμως η «Ηρα» θα αποτελεί το μακροπρόθεσμο πλαίσιο ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Η Κομισιόν πρότεινε τη χρηματοδότηση με τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εξειδικευμένων τεστ για τις νέες μεταλλάξεις και 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της έρευνας και της ανταλλαγής δεδομένων για τις παραλλαγές του ιού γενικότερα. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο κλινικών δοκιμών με 16 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πέντε συνδεδεμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και του Ισραήλ, για την ανταλλαγή δεδομένων, το οποίο θα επιτρέψει σταδιακά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές.

«Η Επιτροπή πρότεινε τη συντόμευση των διαδικασιών για τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια και τις μετατροπές τους προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η εξέταση μιας νέας κατηγορίας έκτακτης έγκρισης εμβολίων σε επίπεδο Ε.Ε. με κοινή ευθύνη μεταξύ των κρατών-μελών», συμπλήρωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Το πιο σημαντικό σημείο των ανακοινώσεων της Κομισιόν όμως αφορά την αύξηση της παραγωγής εμβολίων στην Ε.Ε. Οπως είπε ο επίτροπος Μπρετόν, θα έχει στο εξής «στενή συνεργασία με τους κατασκευαστές για την παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού και την αντιμετώπιση προσδιορισμένων σημείων συμφόρησης παραγωγής».

Η Ε.Ε. «θα υποστηρίζει την παραγωγή πρόσθετων εμβολίων για την αντιμετώπιση νέων μεταλλάξεων και θα αναπτύξει έναν εθελοντικό μηχανισμό αδειοδότησης για τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας και την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων». Ενα πρώτο βήμα που ίσως οδηγήσει και στην απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων - μικρό και μη δεσμευτικό βήμα, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κατά την παρουσίαση, η πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε και για την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Η ίδια επανέλαβε ότι οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καταθέσει αίτημα για αδειοδότηση, συμπληρώνοντας ότι «αν ένα κράτος-μέλος επιλέξει να διανείμει εμβόλια μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ, τότε παίρνει και το ρίσκο», ενώ αναρωτήθηκε γιατί το ποσοστό εμβολιασμού στη Ρωσία παραμένει τόσο χαμηλό. Πάντως, αρνήθηκε ότι υπάρχουν περιφερειακές, διμερείς συμφωνίες εταιρειών εμβολίων με κράτη-μέλη, «γιατί θα έπρεπε να το έχουν κοινοποιήσει στην Κομισιόν και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει».

ΕΥΡΩΠΗ
Τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ενός «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» για τη διευκόλυνση της ασφάλειας και την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενέκρινε το...
Τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
ΕΥΡΩΠΗ
Φέρνει «ψηφιακό πάσο» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στις 17 Μαρτίου αναμένεται η παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν για το «ψηφιακό πράσινο πάσο» με τις πληροφορίες που θα απαιτούνται από τους κατόχους του σχετικά με τον κορονοϊό.
Φέρνει «ψηφιακό πάσο» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμη να συζητήσει την πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων δηλώνει η Ε.Ε.
Τη διαθεσιμότητά της να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την άρση των πατεντών, την οποία πρότεινε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτοιμη να συζητήσει την πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων δηλώνει η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: επιπλέον δόσεις Pfizer τώρα και νέο συμβόλαιο για μεταλλάξεις ως το 2023
Oι 50 εκατομμύρια δόσεις είχαν αρχικά προβλεφθεί για παράδοση το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τώρα, είναι διαθέσιμες στο δεύτερο τρίμηνο.
Κομισιόν: επιπλέον δόσεις Pfizer τώρα και νέο συμβόλαιο για μεταλλάξεις ως το 2023
ΕΥΡΩΠΗ
Παζαρεύουν τις δόσεις
Τη διανομή των 10 εκατ. επιπλέον δόσεων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παζαρεύουν τις δόσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας