• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.4°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.7°C / 31.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
Roberto Monaldo/LaPresse via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ντράγκι επικεφαλής μιας κυβέρνησης-Βαβέλ

 • A-
 • A+
Πέραν της καυτής πατάτας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που αυτή δημιούργησε, ο Μάριο Ντράγκι έχει να διαχειριστεί και τις λεπτές ισορροπίες που διακυβεύονται σε μια συγκυβέρνηση έξι κομμάτων, όπου το καθένα έχει τις δικές του απαιτήσεις. ● Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός προσπάθησε να δείξει πως δεν ξεχνά κανέναν.

Ο Μάριο Ντράγκι, στην παρθενική του ομιλία ως πρωθυπουργός, στη Γερουσία της Ρώμης, ήταν κάθε άλλο παρά συνοπτικός. Η παρέμβασή του, με την οποία παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις του, διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. Στα έξι κόμματα που τον στηρίζουν, έστειλε το μήνυμα ότι δεν χάνουν εξουσία αλλά, αντιθέτως, βοηθούν τη χώρα τους σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όλα τα κύρια προβλήματα της ιταλικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Αναγνώρισε ότι πρέπει να στηριχθεί δυναμικά ο χώρος της εργασίας, διότι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία έπληξε, κυρίως, τις γυναίκες και όσους δεν διαθέτουν μόνιμες συμβάσεις.

Παράλληλα, όμως, με την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην κοινωνική πολιτική, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός έστειλε και ένα άλλο, σχεδόν αντίθετο μήνυμα: δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ευρώπη (η οποία αναμένεται να δώσει στην Ιταλία 208 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια) ζητά μεταρρυθμίσεις. «Θα πρέπει να διαλέξουμε ποιες θέσεις εργασίας και δραστηριότητες να προστατέψουμε και ποιες να συνοδεύσουμε προς μια ουσιαστική αλλαγή», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναμένεται να διαπιστωθεί τι είδους αλλαγή εννοεί και στο πλαίσιο ποιας, ακριβώς, διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν τόσο οι προμήθειες εμβολίων όσο και οι χώροι στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια έμμεση άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση Κόντε, η οποία στήριξε τη δημιουργία ειδικών περιπτέρων «σε όλες τις μεγαλύτερες πλατείες της χώρας».

Δεν έλειψε και ένα λάθος στην ανάγνωση της ομιλίας, το οποίο έφερε σε δύσκολη θέση, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στον αριθμό ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται στις ΜΕΘ, τόνισε ότι είναι 2.074.000. Ο υπουργός που καθόταν δίπλα του τον διόρθωσε και μετά από μια σχετική αμηχανία είπε τον σωστό αριθμό, που είναι 2.074.

Στη Λέγκα του Σαλβίνι (η οποία μετέχει στην κυβέρνηση) ο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι το ευρώ είναι επιλογή οριστική και αδιαπραγμάτευτη. Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, υποσχέθηκε στήριξη των οικογενειακών γιατρών και όλων των δομών που μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να μην απευθύνονται αμέσως στο νοσοκομείο. Ενώ, μιλώντας για το κύριο κεφάλαιο της παιδείας, ξεκαθάρισε ότι στο εξής θα αυξηθεί σημαντικά η φυσική παρουσία των μαθητών στις αίθουσες.

Υποσχέθηκε μια οικολογική μετάβαση, όπως του έχουν ζητήσει τα Πέντε Αστέρια, με βιοποικιλότητα και ένα νέο μοντέλο τουρισμού. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική, ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης «ευρείας συμμετοχής» υπογράμμισε ότι τα σημεία αναφοράς του είναι η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Με ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης (ανέφερε και την Ελλάδα), αλλά και προσπάθεια με στόχο την επαναπροσέγγιση Ε.Ε.-Tουρκίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Οι αναταράξεις σε Λέγκα του Βορρά και Πέντε Αστέρια υπονομεύουν το μέλλον του Ντράγκι
Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών βυθίζουν τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια σε περίοδο εσωστρέφειας και σκέφτο­νται να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα.
Οι αναταράξεις σε Λέγκα του Βορρά και Πέντε Αστέρια υπονομεύουν το μέλλον του Ντράγκι
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μάριο Ντράγκι, ισόβιος τεχνοκράτης πρωθυπουργός;
Ο Κάρλο Καλέντα, επικεφαλής του κεντρώου κινήματος Azione, προτείνει στη Φόρτσα Ιτάλια και στην Αριστερά την παραμονή του «Σούπερ Μάριο» στο κυβερνητικό μέγαρο και μετά τις εκλογές του 2023.
Ο Μάριο Ντράγκι, ισόβιος τεχνοκράτης πρωθυπουργός;
ΕΥΡΩΠΗ
O Nτράγκι ανοίγει τα σχολεία αγνοώντας δάσκαλους και γιατρούς
Σχεδόν 2.000 λυκειάρχες της χώρας -όπως και ο Ιατρικός Σύλλογος της Ιταλίας- έχουν ταχθεί υπέρ της μετάθεσης της επανέναρξης των μαθημάτων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
O Nτράγκι ανοίγει τα σχολεία αγνοώντας δάσκαλους και γιατρούς
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «σούπερ Μάριο» και οι παγίδες του 2022
Ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση, να πείσει το 86% των πολιτών να εμβολιαστούν πλήρως και να δρομολογήσει τη χρήση των 40 δισ. € του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Ο «σούπερ Μάριο» και οι παγίδες του 2022
ΕΥΡΩΠΗ
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση
Παρά τις προσπάθειες του Σαλβίνι να προσεγγίσει επιχειρηματίες και συντηρητικό ακροατήριο καθυστερώντας τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού η ιταλική κυβέρνηση ακολουθεί το πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αποτυχημένο το «σαμποτάζ» του Σαλβίνι στην κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας