• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 20.0°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 13.8°C
  0 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.1°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.9°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 12.3°C / 17.7°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.7°C / 15.8°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  56%
Photo 203247337 © Oasisamuel | Dreamstime.com

Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν

 • A-
 • A+

Ακόμη μία σύμβαση για 300 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια από την εταιρεία Moderna ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν. Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα 150 εκατομμύρια θα παραδοθούν το 2021, ενώ υπάρχει δυνατότητα αγοράς επιπλέον 150 εκατομμυρίων το 2022.

«Σήμερα εξασφαλίζουμε 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου COVID-19 που παράγεται από τη Moderna, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στον κύριο στόχο μας: να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Με χαρτοφυλάκιο έως 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε εμβόλια όχι μόνο στους πολίτες μας, αλλά και στους γείτονες και τους συνεργάτες μας», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε ότι «με αυτό το νέο συμβόλαιο με τη Moderna, προσθέτουμε άλλα 300 εκατομμύρια δόσεις ενός εγκεκριμένου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου. Σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο μας να παρέχουμε γρήγορη πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικούς εμβολιασμούς σε πολίτες στην Ευρώπη και πέραν αυτής, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η σύμβαση είναι σημαντική, όχι μόνο για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ε.Ε., αλλά και για το μελλοντικό μας έργο για τον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης νέων παραλλαγών».

Απόψε θα υπογραφεί και το επίσημο συμπληρωματικό συμβόλαιο της Κομισιόν με την εταιρεία Pfizer/BioNTech.

Μια «Ήρα» για τα εμβόλια

Ένα σχέδιο δράσης για την μελλοντική προετοιμασία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού, με την ονομασία «HERA Incubator», ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν στον Τύπο οι Επίτροποι Κυριακίδου και Μπρετόν, από κοινού με την πρόεδρο Φον Ντερ Λάιεν.

Το σχέδιο προβλέπει έγκαιρη συνεργασία με ερευνητές, εταιρείες βιοτεχνολογίας, κατασκευαστές και δημόσιες αρχές στην Ε.Ε. και παγκοσμίως για τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων, την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων, την ταχύτητα στη διαδικασία έγκρισης αυτών των εμβολίων και την εξασφάλιση αύξησης της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών για την κάλυψη του πληθυσμού.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι το «HERA Incubator» θα χρησιμεύσει επίσης ως πλαίσιο για την Ε.Ε. ως προς τη μακροπρόθεσμη ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Το πλάνο περιλαμβάνει βασικές δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας, την ανάπτυξη εμβολίων για τις μεταλλάξεις και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής όπως οι εξής:

1. Εντοπισμός, ανάλυση και αξιολόγηση παραλλαγών

 • Ανάπτυξη εξειδικευμένων δοκιμών για νέες παραλλαγές και για την υποστήριξη της γονιδιωματικής αλληλουχίας στα κράτη μέλη με χρηματοδότηση τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.
 • Επίτευξη του στόχου του 5% του ελέγχου της γονιδιακής αλληλουχίας των θετικών δοκιμών για τον εντοπισμό παραλλαγών, την παρακολούθηση της εξάπλωσής τους σε πληθυσμούς και τον έλεγχο της επίδρασής τους στη μεταδοτικότητα.
 • Ενίσχυση της έρευνας και της ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με παραλλαγές με χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε δε δίκτυο κλινικών δοκιμών με την ονομασία «VACCELERATE COVID-19», με 16 κράτη μέλη της Ε.Ε. και πέντε συνδεδεμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και του Ισραήλ, για την ανταλλαγή δεδομένων και σταδιακά επίσης πρόβλεψης για την συμπερίληψη παιδιών και νεαρών ενηλίκων ως συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές.

2. Επιτάχυνση της κανονιστικής έγκρισης προσαρμοσμένων εμβολίων, όπου βάσει του ετήσιου μοντέλου εμβολίων κατά της γρίπης, η Ε.Ε. θα παράσχει ταχεία έγκριση για προσαρμοσμένα εμβόλια COVID-19 με:

 • Προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, όπως τροποποίηση της κανονιστικής διαδικασίας για να καταστεί δυνατή η έγκριση ενός προσαρμοσμένου εμβολίου με ένα μικρότερο σύνολο πρόσθετων δεδομένων που υποβάλλονται στον EMA σε κυλιόμενη βάση.
 • Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τις απαιτήσεις δεδομένων για προγραμματιστές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έτσι ώστε οι απαιτήσεις για παραλλαγές να είναι γνωστές εκ των προτέρων.
 • Διευκόλυνση της πιστοποίησης νέων ή επαναχρησιμοποιούμενων σημείων παραγωγής μέσω της έγκαιρης συμμετοχής των ρυθμιστικών αρχών ·
 • Εξέταση μιας νέας κατηγορίας έκτακτης έγκρισης εμβολίων σε επίπεδο Ε.Ε. με κοινή ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών.

3. Αύξηση της παραγωγής εμβολίων COVID-19 στην Ε.Ε.:

 • Επικαιροποίηση ή σύναψη νέων συμφωνιών εκ των προτέρων αγοράς για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων μέσω χρηματοδότησης της Ε.Ε., με ένα λεπτομερές και αξιόπιστο σχέδιο που δείχνει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων στην Ε.Ε., σε αξιόπιστο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει την Ε.Ε. να εξετάσει πηγές εκτός συνόρων της, εάν χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας της Ε.Ε.
 • Στενή συνεργασία με τους κατασκευαστές για την παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού και στην αντιμετώπιση προσδιορισμένων σημείων συμφόρησης παραγωγής.
 • Υποστήριξη της παραγωγής πρόσθετων εμβολίων για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών.
 • Ανάπτυξη ενός εθελοντικού μηχανισμού αδειοδότησης για τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας και την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων.
 • Εξασφάλιση της παραγωγικής ικανότητας της Ε.Ε. με την ανάπτυξη ενός έργου με την ονομασία «EU FAB».

Οι δράσεις που ανακοινώνονται σήμερα θα συμβαδίζουν με την παγκόσμια συνεργασία μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με παγκόσμιες πρωτοβουλίες για τα εμβόλια, αναφέρε η Κομισιόν.

Θα προετοιμάσουν δε το έδαφος για την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (HERA). Η «HERA» θα βασιστεί στις δράσεις που δρομολογούνται σήμερα και θα παρέχει μια μόνιμη δομή για μοντελοποίηση κινδύνων, παγκόσμια παρακολούθηση, μεταφορά τεχνολογίας, παραγωγική ικανότητα, χαρτογράφηση κινδύνου αλυσίδας εφοδιασμού, ευέλικτη παραγωγική ικανότητα και έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών
Κίνηση «ματ» της Κομισιόν για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, συμφώνησε με την BioNTech-Pfizer για ταχεία παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων για το 2ο τρίμηνο του έτους.
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες, περίεργες πληροφορίες για τις φαρμακοβιομηχανίες
Ρεπορτάζ από αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ανακρίβειες στους ισχυρισμούς του διευθύνοντα συμβούλου της AstraZeneca και προσπάθεια υπερτιμολόγησης των εμβολίων της στην Ε.Ε. από τις Pfizer/BioNTech.
Νέες, περίεργες πληροφορίες για τις φαρμακοβιομηχανίες
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Χρόνος και κόστος τα κριτήρια επιλογής των εμβολίων
H υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια, Σάντρα Γκαλίνα, περιέγραψε στην επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν.
Κομισιόν: Χρόνος και κόστος τα κριτήρια επιλογής των εμβολίων
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
Διευκρινίζεται ότι δεν θα αποτελεί «εισιτήριο» για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Ε.Ε.
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
ΕΥΡΩΠΗ
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις
Ανακοινώσεις για την στρατηγική των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένονται νωρίς το απόγευμα, από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και την Επίτροπο Υγείας.
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας