• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.8°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 18.4°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.1°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.4°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 18.1°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 14.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  70%
AP Photo/Francisco Seco

Κομισιόν: Περισσότερη χρηματοδότηση για τις μεταλλάξεις

 • A-
 • A+

Επιπλέον χρηματοδότηση για τις μεταλλάξεις, πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης εμβολίων και επίβλεψη της παραγωγής εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μερικά σημεία από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν που αναμένονται σήμερα.

Η Επιτροπή θα δεσμευτεί να αναλάβει δράση για «ενίσχυση της ετοιμότητας, ανάπτυξη διαφορετικών εμβολίων και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Με τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού να αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή θα ανακοινώσει την ανάπτυξη εξειδικευμένων δοκιμών, με «τουλάχιστον 75 εκατομμύρια ευρώ» σε κοινοτική χρηματοδότηση. 150 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για έρευνα και ανταλλαγή δεδομένων.

Για να βελτιώσει την παραγωγή εμβολίων στην Ε.Ε. και να αποφύγει να ξαναγυρίσει σε εταιρείες που καταγγέλλουν ασαφή ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού για τις καθυστερημένες τους παραδόσεις, η Επιτροπή θέλει να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά και να «βοηθήσει στην παρακολούθηση» της παραγωγής και των πιθανών σημείων συμφόρησης, είπε ο αξιωματούχος. Η Ε.Ε. στοχεύει επίσης να «διασφαλίσει την ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει πρόσθετη υποστήριξη για την κατασκευή νέων εμβολίων που θα είναι αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων του κοροναϊού. Θα επισημοποιήσει επίσης σχέδια για την επιτάχυνση της κανονιστικής έγκρισης προσαρμοσμένων εμβολίων - με λίγα λόγια, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση του συστήματος έγκρισης εμβολίου της γρίπης: Θα ενημερώσει το κανονιστικό πλαίσιο για να επιτρέψει την έγκριση ενός προσαρμοσμένου εμβολίου "με ένα μικρότερο σύνολο πρόσθετων τα δεδομένα που υποβάλλονται στον [Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων] σε κυλιόμενη βάση », δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Κι άλλα εμβόλια έρχονται» δήλωσε χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν μετά την κατάθεση της αίτησης της Johnson & Johnson.

Επιστολή για το κλείσιμο των συνόρων της Ε.Ε.

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Didier Reynders, που εποπτεύει τη δικαιοσύνη, και η Ylva Johansson, υπεύθυνη για τις εσωτερικές υποθέσεις, έστειλαν επιστολές σε χώρες της Ε.Ε. χθες για να επισημάνουν «διάφορες αποκλίσεις» στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της Ένωσης και πέραν αυτής , είπε αξιωματούχος της Επιτροπής.

Αφορούν κυρίως μέτρα που έχουν ληφθεί από χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν πιο μολυσματικά στελέχη του κορονοϊού. Και στις δύο χώρες έχει επιβληθεί ένα ιδιότυπο κλείσιμο συνόρων ή μέρους τους.

Η Επιτροπή είναι «κάπως αντιφατική», είπε ένας αξιωματούχος. Η προστασία της ελεύθερης κυκλοφορίας εκείνων στην ΕΕ ήταν η κύρια προτεραιότητα των Βρυξελλών πέρυσι, αλλά από τότε, πολλές χώρες έχουν καταργήσει προσωρινά τα ταξίδια ακόμη και μεταξύ των επαρχιών τους (συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, η οποία ωστόσο παραπονείται έντονα για τη γειτονική της Γερμανία). «Τώρα, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση με τον κορονοϊό και όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένοι περιορισμοί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το θέμα των συνόρων και της ελεύθερης μετακίνησης είναι κάτι που απασχολεί πολύ τις Βρυξέλλες.

Ανησυχία στον Καναδά για τα εμβόλια 

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, μίλησε επίσης χθες με την Πρόεδρο της Κομισιόν και «τόνισε τη σημασία της έγκαιρης αποστολής εμβολίων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι ο Καναδάς αναμένει αύξηση των παραδόσεων εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με την Οτάβα.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να διασφαλίσουν ότι τα απαραίτητα φάρμακα και ιατρικά προϊόντα θα φτάσουν σε ανθρώπους στον Καναδά, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Η κλήση πραγματοποιήθηκε μετά την κίνηση των Βρυξελλών να σταματήσουν οι εξαγωγές των εμβολίων για χώρες εκτός ΕΕ, κάτι που σήμανε συναγερμό στον Καναδά, ο οποίος λαμβάνει εμβόλια από την Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αίτηση της Johnson & Johnson για έγκριση του εμβολίου της στην Ε.Ε.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση για έγκριση και ότι μια απόφαση αναμένεται τον Μάρτιο. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson γίνεται σε μια δόση και η αποτελεσματικότητά του...
Αίτηση της Johnson & Johnson για έγκριση του εμβολίου της στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Spiegel: Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Ε.Ε και AstraZeneca 
Λίγες εβδομάδες μετά τη σύγκρουση της Κομισιόν με την φαρμακευτική εταιρεία, το περιοδικό Spiegel, αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέο μπρα ντε φερ μεταξύ Βρυξελλών και εταιρείας, με το εμβόλιο να παραμένει...
Spiegel: Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Ε.Ε και AstraZeneca 
ΕΥΡΩΠΗ
Παζαρεύουν τις δόσεις
Τη διανομή των 10 εκατ. επιπλέον δόσεων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παζαρεύουν τις δόσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ενός «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» για τη διευκόλυνση της ασφάλειας και την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενέκρινε το...
Τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών
Κίνηση «ματ» της Κομισιόν για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, συμφώνησε με την BioNTech-Pfizer για ταχεία παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων για το 2ο τρίμηνο του έτους.
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας