• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.6°C / 18.2°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  0 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 18.4°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 14.7°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απατεώνες προσφέρουν εμβόλια στις κυβερνήσεις

 • A-
 • A+
Οι «Αδιάφθοροι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιούν τα κράτη-μέλη για απάτες που μπορεί να κοστίσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. ● Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Νόσων απέφυγε να συστήσει τη χρήση ενός συγκεκριμένου τύπου μάσκας, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στη διπλή μάσκα, όμως τόνισε την ανάγκη τήρησης των υπόλοιπων μέτρων (αποστάσεις, καθαριότητα, τηλεργασία).

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να είναι σε επιφυλακή σε τυχόν προσφορές εταιρειών που τους παρέχουν εμβόλια κατά του Covid-19. «Αυτές οι προσφορές είναι πολύ συχνά ψεύτικες και πρέπει να αναφέρονται» δηλώνουν οι αδιάφθοροι της Ε.Ε. «Ακούμε αναφορές για απατεώνες που προσφέρονται να πουλήσουν εμβόλια σε κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Αυτές οι προσφορές διατίθενται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Για παράδειγμα οι απατεώνες μπορεί να προσφέρονται να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων, να παραδώσουν ένα δείγμα για να εξοφλήσουν την πρώτη προκαταβολή και στη συνέχεια να εξαφανιστούν με τα χρήματα. Μπορούν να παραδώσουν παρτίδες ψεύτικων εμβολίων. Ή μπορεί ψευδώς να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν νόμιμη επιχείρηση και ότι κατέχουν ή έχουν πρόσβαση σε εμβόλια» δήλωσε ο Βίλε Ιταλα, γενικός διευθυντής του OLAF.

«Ολοι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν ένα κοινό κοινό: είναι ψευδείς. Είναι απάτες οργανωμένες για να εξαπατήσουν τις εθνικές αρχές που επιδιώκουν να εντείνουν τον ρυθμό εμβολιασμού, ώστε να διατηρήσουν τους πολίτες τους ασφαλείς. Πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η OLAF έχει προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο στη συνεχιζόμενη έρευνά του για ψεύτικα προϊόντα προστασίας Covid-19, με σκοπό την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου εμβολίων που πιθανώς πραγματοποιούνται με παράνομη εισαγωγή τους στο έδαφος της Ε.Ε. ή/και μέσω της εμπορίας πλαστών φαρμάκων».

Χρήσιμες πληροφορίες

Και η ανακοίνωση των Ευρωπαίων «αδιάφθορων» καταλήγει: «Τώρα θα μοιραστούμε ενεργά τις πληροφορίες που λαμβάνουμε σχετικά με αυτές τις απόπειρες απάτης με τους αξιόπιστους εταίρους μας στην Ε.Ε., στα κράτη-μέλη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα συνεργαστούμε μαζί τους για να αποτρέψουμε αυτές τις απάτες και να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να προσδιορίσουν την πραγματική ταυτότητα των ατόμων και των εταιρειών πίσω από αυτές τις απόπειρες, που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τα δημόσια οικονομικά σε μια εποχή μεγάλης δυσκολίας».

Στο μεταξύ η Γερμανία άρχισε ήδη από το Σαββατοκύριακο να επιβάλλει ελέγχους σε κάποια από τα σύνορά της, αφού χαρακτήρισε την Τσεχία, την περιοχή του Τιρόλου της Αυστρίας και τη Σλοβακία ως «περιοχές μεταλλάξεων του ιού», υποδηλώνοντας αυξημένη κυκλοφορία ενός νέου πιο μολυσματικού στελέχους του κορονοϊού. Η κίνηση αυτή αποτελεί εφιάλτη για τη βιομηχανία μεταφορών και θα μπορούσε να διαταράξει τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού.

«Πολλά εξαρτήματα για την κατασκευή αυτοκινήτων σε γερμανικά εργοστάσια παραδίδονται ακριβώς στην ώρα ή σε σειρά απευθείας στη γραμμή συναρμολόγησης από την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία» - ένα σύστημα το οποίο σύντομα θα σπάσει από παρακράτηση στα σύνορα που προκαλείται από υποχρεώσεις δοκιμών είπε στο Politico η Χίλντεγκαρντ Μίλερ, πρόεδρος του λόμπι των αυτοκινητοβιομηχανιών VDA. «Οι πρώτες γραμμές παραγωγής θα σταματήσουν ύστερα από λίγες ώρες, εάν δεν υπάρχει προμήθεια υλικού» προειδοποίησε.

Καθώς η γερμανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι ίσως κλείσει τα σύνορα και με τη Γαλλία, λόγω της υγειονομικής κατάστασης στη Μοζέλ, όπου εξαπλώνεται η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, δήλωσε χθες πως πρέπει να υπάρξουν «διαβουλεύσεις» για να αποφευχθεί το σενάριο αυτό: «Θα ήθελα να ορίσουμε από κοινού τις μεγαλύτερες δυνατές εξαιρέσεις. Εχουμε δύο σημαντικές ανησυχίες: τις οδικές μεταφορές και τους εργαζόμενους στην άλλη πλευρά των συνόρων...

Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να μην υπάρξει καμία απόφαση που δεν θα είναι συντονισμένη, να μην υπάρξει δυσάρεστη έκπληξη», τόνισε ο Μπον και συμπλήρωσε με νόημα πως η απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της με Τσεχία και Αυστρία ελήφθη «χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», και άρα «δεν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Την ώρα πάντως που ορισμένα σύνορα γίνονται ακόμη πιο αυστηρά, άλλα κράτη προετοιμάζονται σταδιακά για το «άνοιγμα». Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ξεκινώντας από τον Απρίλιο Ισραηλινοί πολίτες που θα έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο χωρίς να απαιτείται καραντίνα ή διενέργεια τεστ.

«Η επανάληψη της απεριόριστης ελεύθερης κυκλοφορίας έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, η οποία είναι μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό» δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Το Ισραήλ κατέληξε σε παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

Πίσω από τις... μάσκες

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Νόσων (ECDC), με τεχνική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, επιχείρησε να διαλύσει μύθους και συγχύσεις γύρω από τις μάσκες. Επισημαίνει ότι η χρήση μάσκας προσώπου για την προστασία από τον κορονοϊό θα πρέπει να συμπληρώνει και να μην αντικαθιστά άλλα προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η παραμονή στο σπίτι όταν κανείς είναι άρρωστος, η τηλεργασία αν είναι δυνατόν, η σχολαστική υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, της μύτης, των ματιών και του στόματος.

Σε σχέση με το ποια μάσκα είναι η καταλληλότερη, αναφέρει ότι «με βάση την αξιολόγηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων δεν μπορεί να γίνει σύσταση για την προτιμώμενη χρήση ιατρικών ή μη ιατρικών μασκών προσώπου στην κοινότητα». Δεν αναφέρει δε απολύτως τίποτα για χρήση διπλής μάσκας.

«Ο ρόλος των μασκών προσώπου στον έλεγχο και την πρόληψη του Covid-19 παραμένει θέμα συζήτησης. Πριν από το Covid-19 οι περισσότερες μελέτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου ως προστατευτικού μέτρου στην κοινότητα προήλθαν από μελέτες για τη γρίπη, οι οποίες παρείχαν λίγα στοιχεία για να υποστηρίξουν τη χρήση τους» αναφέρει το ECDC. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία πάντως καταλήγει στις εξής επιλογές για τη χρήση μάσκας:

● Σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση του Covid-19 συνιστάται η χρήση ιατρικής ή μη ιατρικής μάσκας σε περιορισμένους δημόσιους χώρους και μπορεί να εξεταστεί σε πολυσύχναστους χώρους.

● Το ίδιο ισχύει για άτομα ευάλωτα, όπως οι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενες παθήσεις, και στα νοικοκυριά με άτομα που επιβεβαιωμένα έχουν προσβληθεί ή έχουν συμπτώματα Covid-19.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ταξίδια χωρίς τεστ και καραντίνα για τους εμβολιασμένους
Την άρση όλων των περιορισμών για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και για όσους έχουν αποδεικτικό ανάρρωσης πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ταξίδια χωρίς τεστ και καραντίνα για τους εμβολιασμένους
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. ζητά... τον ουρανό με τ’ AstraZeneca
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικεί 10 ευρώ ανά δόση και μέρα καθυστέρησης για τη μη τήρηση των όρων από τη φαρμακευτική εταιρεία.
Η Ε.Ε. ζητά... τον ουρανό με τ’ AstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρώπη ανοιχτή σε εμβολιασμένους
H Ε.Ε. προτείνει να επιτραπεί η είσοδος σε τουρίστες τρίτων χωρών που έχουν κάνει τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εμβόλια.
Ευρώπη ανοιχτή σε εμβολιασμένους
ΕΥΡΩΠΗ
Ξεκινούν διαπραγματεύσεις Συμβουλίου-Ευρωβουλής για το πράσινο πιστοποιητικό
Εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες η εντολή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό, προκειμένου να υιοθετηθεί πριν από το καλοκαίρι. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες...
Ξεκινούν διαπραγματεύσεις Συμβουλίου-Ευρωβουλής για το πράσινο πιστοποιητικό
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών
Κίνηση «ματ» της Κομισιόν για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, συμφώνησε με την BioNTech-Pfizer για ταχεία παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων για το 2ο τρίμηνο του έτους.
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας