Η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε βελτίωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο ότι θα λάβει τα «σωστά μηνύματα» από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν ανησυχεί για τις κυρώσεις ενώ για μια ακόμη φορά επέκρινε την Ε.Ε. για τη στάση στο ζήτημα του Αλεξέι Ναβάλνι, υποστηρίζοντας ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων συνιστά παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, Πέκα Χααβίστο, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: «Αν η Ε.Ε. αποφασίσει ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας, εμείς θα είμαστε έτοιμοι γι' αυτό», καταδεικνύοντας ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να υποχωρήσεις στις πιέσεις για την αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου και παρά το γεγονός ότι πιθανές κυρώσεις θα προκαλέσουν ζημιές στη ρωσική οικονομία.
Οι σχέσεις των δύο δυνάμεων βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, καθώς την ίδια μέρα που ο ύπατος αξιωματούχος της Ε.Ε. βρισκόταν στη Μόσχα, η Ρωσία απέλασε διπλωμάτες της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας, γιατί παραβρέθηκαν σε διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι, με αποτέλεσμα οι τρεις χώρες να απαντήσουν με απελάσεις Ρώσων διπλωματών σε αντίποινα.
Από τη πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι διπλωμάτες που απελάθηκαν από τη Ρωσία βρέθηκαν στις συγκεντρώσεις αυτές στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, ενώ επέμεινε ότι το αίτημα των Βρυξελλών για απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι παραμένει σε ισχύ, ενώ δεν υποχωρεί στην κριτική της για τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων.
Ο Σεργκεί Λαβρόφ υποστήριξε ότι εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία και στο παρελθόν έχουν πλήξει τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες πλέον περιορίζονται σε σποραδικές επαφές λόγω διεθνών κρίσεων.
«Δεν έχουν μείνει και πολλά πράγματα από τις σχέσεις Μόσχας-Βρυξελλών, πέρα από το θέμα της Συρίας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κάποια άλλα διεθνή θέματα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία «παραμένει έτοιμη να συζητήσεις κάθε θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, χωρίς να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε τη θέση μας».
Επιπλέον επισήμανε ότι την ώρα που οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Βρυξέλλες έχουν μπει στον πάγο, η Μόσχα διατηρεί πολύ καλές διμερείς σχέσεις με πολλά από τα κράτη-μέλη της και θα τις αναπτύξει περαιτέρω, παρά τη ζημιά που έχει υποστεί από τις κυρώσεις.
«Οι σχέσεις με την Ε.Ε. δεν παίζουν κανένα ρόλο σε αυτό τον τομέα», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να συγχέεται με την Ευρώπη. Δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη, έχουμε πολλούς φίλους και ανθρώπους που συμφωνούν μαζί μας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας