• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.6°C
  7 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 22.0°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  6 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 19.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.3°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.5°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.0°C
  5 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.4°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.1°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aνοιχτή πληγή η εμπορία ανθρώπων

 • A-
 • A+
Η ποινικοποίηση της χρήσης υπηρεσιών από θύματα trafficking παραμένει άλυτο ζήτημα για την Ε.Ε., ενώ η σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει η πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Να καταρτίσουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσουν την ελάχιστη λειτουργία των συστημάτων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως συμβαίνει με την πανδημία λόγω COVID-19, ζητούν με κοινή έκθεσή τους που έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του ΕΚ οι επιτροπές Δικαιωμάτων (LIBE) και Ισότητας (FEMM). Tο σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι μια ελάχιστη δέσμη υπηρεσιών θα είναι διαθέσιμη στα θύματα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους κατά τη διάρκεια της περιόδου στην οποία οι ευκαιρίες για παραπομπή, προστασία και διερεύνηση της υπόθεσης και για δικαστικές διαδικασίες είναι μειωμένες.

Οι δύο Επιτροπές, στην έκθεσή τους για την εφαρμογή της Οδηγίας 2011/36/Ε.Ε. (αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων της), εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη μικρή πρόοδο στα 10 χρόνια από τη θέσπιση της Οδηγίας με την οποία η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων συνιστά σοβαρό έγκλημα το οποίο διαπράττεται συχνά στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η έκθεση επαναφέρει το μείζον και ανοικτό για την πλειονότητα των κ.-μ. της Ε.Ε. θέμα: τη μείωση της ζήτησης μέσω της ποινικοποίησης της χρήσης υπηρεσιών που υποχρεούνται τα θύματα εμπορίας ανθρώπων να «παρέχουν» σε, κατά τα λοιπά, νομοταγείς πολίτες. «Η αποθάρρυνση της ζήτησης για σεξουαλικές υπηρεσίες των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, όπως ορίζεται στο άρθρο 18 παρ. 4 της Οδηγίας, θα συμβάλει σημαντικά στην αναγνώριση της σοβαρότητας αυτού του εγκλήματος, διασφαλίζοντας ένα πραγματικό πλαίσιο για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και την εκρίζωση της νοοτροπίας της ατιμωρησίας» αναφέρει η έκθεση των Επιτροπών.

Επισημαίνεται ότι αν και παρατηρούνται ορισμένες βελτιώσεις, το χαμηλό επίπεδο των ερευνών, ο μικρός αριθμός των επιτυχών διώξεων και τα χαμηλά ποσοστά καταδίκης εξακολουθούν να αποτελούν κοινό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο συχνά σε όλα τα κράτη-μέλη. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι υψηλότερος από τον καταγραφόμενο και τα περισσότερα από αυτά δεν εντοπίζονται, ενώ ο αριθμός των διώξεων και των καταδικών δραστών παραμένει χαμηλός. Επιπλέον, τα στοιχεία που συλλέγονται σε ολόκληρη την Ε.Ε. δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τις δικαστικές αποφάσεις. Από τις 3.691 δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μεταξύ 2015 και 2016, οι 302 ήταν αθωωτικές, οι 2.925 καταδικαστικές και οι 464 άλλου τύπου.

«Λόγω του ελλιπούς χαρακτήρα πολλών στατιστικών στοιχείων και εκθέσεων, η κατάσταση δεν αποτυπώνεται επαρκώς.

Τα ποσοστά εντοπισμού και ταυτοποίησης των θυμάτων παραμένουν χαμηλά, παρά την προθυμία των κρατών-μελών να αναπτύξουν προληπτικά μέτρα εντοπισμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα ο μικρός αριθμός αυτοκαταγγελιών (που μπορεί να συνδέεται με τη δυσπιστία των θυμάτων προς τα όργανα επιβολής του νόμου, τις τραυματικές εμπειρίες, τον φόβο έναντι των δραστών κ.λπ.). Από την άλλη πλευρά, τα κίνητρα που παρέχουν τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης των κρατών-μελών στα θύματα για την υποβολή καταγγελιών παραμένουν ήπια, ιδίως όταν σταθμίζονται έναντι πιθανών κινδύνων, όπως για παράδειγμα τα αντίποινα ή η απέλαση».

Σε ψηφοφορία η προσωρινή συμφωνία για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης

Αύριο Τρίτη 9 Φεβρουαρίου ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (Ε.Κ.) επί του κειμένου της προσωρινής συμφωνίας (συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση) στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Ε.Κ. σχετικά με τον μηχανισμό που σχεδιάστηκε για να συνδράμει τις χώρες της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

«Με 672,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση εθνικών μέτρων που αναμένεται να μετριάσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility) αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της δέσμης μέτρων Next Generation EU» αναφέρει η ανακοίνωση του Ε.Κ. προσθέτοντας ότι για να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να εστιάζουν σε βασικούς τομείς πολιτικής της Ε.Ε., δηλαδή την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την οικονομική συνοχή και ανταγωνιστικότητα, καθώς και την κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τουλάχιστον το 40% του ποσού κάθε σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να συμβάλλει στην ενσωμάτωση της διάστασης του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Επίσης τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να συνάδουν με τη στρατηγική της Ενωσης για την ισότητα των φύλων 2020-2025.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να διαθέσουν τουλάχιστον το 2% του συνολικού προϋπολογισμού στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας και το 10% σε επενδύσεις σε ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς.

Επιλέξιμα για χρηματοδότηση θα είναι και όσα σχέδια εστιάζουν στην ενίσχυση της δυνατότητας των Αρχών να αντιμετωπίζουν κρίσεις, καθώς και στις πολιτικές για τα παιδιά και τους νέους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, οι άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας στην εργασία όταν εργάζονται για περισσότερο από το μισό του έτους και το αντίστοιχο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημά τους είναι κάτω από το 60% του εθνικού μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των εργαζομένων που κινδυνεύουν από φτώχεια στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι περίπου το 10% των Ευρωπαίων εργαζομένων διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ Ολομέλειας του Ε.Κ.:

■ Εφαρμογή της οδηγίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Εκθεση: Juan Fernando López Aguilar, María Soraya Rodríguez Ramos (A9-0011/2021)

Εκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2011/36/ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της [2020/2029(INI)]

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021/απογευματινή συνεδρίαση

■ Η πορεία της στρατηγικής εμβολιασμού της Ε.Ε. κατά της νόσου COVID-19, Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 9.00 π.μ.

■ Διάδραση μεταξύ νέων μέσων, πολιτικής και ελευθερίας του λόγου, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

■ Συζήτηση με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ


■ Αναλυτικά όλα τα θέματα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (8-11 Φεβρουαρίου) ανά ημέρα στον σύνδεσμο

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/OJ-9-2021-02-08-SYN_EL.html


Πώς θα βρείτε έγγραφα του Συμβουλίου της Ε.Ε.;

https://www.consilium.europa.eu/el/documents-publications/public-register/request-document/


♦ Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητα

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ζητεί να επιβεβαιωθεί ότι «οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο». Στοχεύει σε νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν για προστασία του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων από την...
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
ΕΥΡΩΠΗ
Ολα στο φως
Eκτεθειμένη για την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιεύσει τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer-BioNTech παραμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολα στο φως
ΕΥΡΩΠΗ
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
Ο λόγος για το πρόγραμμα HERA, την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Υγεία.
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
ΕΥΡΩΠΗ
«Η κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, την «ορατότητά» της από το ευρύ κοινό, τον τρόπο...
«Η κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας