• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 27.2°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.1°C / 25.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 25.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.1°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 26.1°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
Μηχανισμό ελέγχου της Frontex συστήνει το Ευρωκοινοβούλιο

Σκάφος της Frontex προσεγγίζει βάρκα προσφύγων, ανοιχτά της Σκάλας Συκαμνιάς στη Λέσβο

AP Photo/Michael Varaklas

Μηχανισμό ελέγχου της Frontex συστήνει το Ευρωκοινοβούλιο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μόνιμο μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος θα εξετάζει τις καταγγελίες για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την εμπλοκή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) σε παράνομες επαναπροωθήσεις, συστήνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ​​​​​​μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις και μαρτυρίες, για παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως σε Ελλάδα, Κροατία και Ουγγαρία.

Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Αριστεράς με την στήριξη των Πρασίνων, του Renew και των μεγάλων πολιτικών ομάδων, των Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ έρχεται την ώρα που η OLAF ερευνά τις καταγγελίες σε βάρος του Οργανισμού για παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά και παράνομες επιχειρήσεις αλλά κι εν μέσω πιέσεων στον διευθυντή του, Φαμπρίς Λετζέρι. Ο ίδιος έχει αποτύχει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον ρόλο της Frontex και την απαιτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέσμευσή του, για διεξοδική έρευνα από την ίδια την Frontex στις σοβαρότατες καταγγελίες.

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζει «δικαίωση» τη σύσταση του οργανισμού, «καθώς βάζει σε μια τροχιά διερεύνησης σοβαρές καταγγελίες που επειδή δεν είχαν απαντηθεί επαρκώς, δυσφημούσαν την Ελλάδα και δημιουργούσαν μια εικόνα ανοχής σε παράνομες ενέργειες».

Οι Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν τη μόνιμη εντολή να διερευνήσουν όλες τις πτυχές της λειτουργίας της Frontex, της λογοδοσίας, αλλά κυρίως εάν συμμορφώνεται ή παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών, η Ομάδα Εργασίας του μηχανισμού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα διεξαγάγει διερευνητικές έρευνες συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία, σχετικά με τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, που είχε εμπλακεί ο Οργανισμός, καθώς επίσης και τις διαδικασίες εσωτερικής διαχείρισης για την υποβολή εκθέσεων και τον χειρισμό των καταγγελιών.

Όπως σημειώνει το Γραφείο Τύπου του κόμματος, «οι δύο Ευρωβουλευτές που θα είναι μέλη του μόνιμου μηχανισμού ελέγχου εκπροσωπώντας την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι η Sira Rego και η Cornelia Ernst. Η Sira Rego (Izquierda Unida, Ισπανία) δήλωσε: "Η δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας για τον έλεγχο της Frontex είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα βάλει τέλος στην τρέχουσα ατιμωρησία του Οργανισμού, ύστερα από πολλές αναφορές παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ζητήσαμε επανειλημμένα την παραίτηση του Εκτελεστικού Διευθυντή κ. Leggeri αλλά υπάρχουν επίσης διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με τους μηχανισμούς και τη διοίκηση της Frontex, που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως. Αυτή η Ομάδα Εργασίας θα είναι ο χώρος για να γίνει αυτό. Παρά τις προσπάθειες άλλων πολιτικών ομάδων να ναυαγήσει, έχουμε ένα όργανο για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης".

Και συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι ο Οργανισμός είναι εκτός ελέγχου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη επιτρέπουν μια τέτοια συμπεριφορά επειδή συμβαίνει μακριά από το επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος. Αλλά χάρη στις δημοσιογραφικές έρευνες που έχουν καταδείξει τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά μας σύνορα και τις μαρτυρίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά την Frontex, η υπάρχουσα κατάσταση δεν  μπορεί να συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα συμμορφώνεται πλήρως με τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Η Cornelia Ernst (Die Linke, Γερμανία) σημείωσε το εξής: «Εμείς, που εκπροσωπούμε την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαιρετίζουμε την σύσταση της μόνιμης Ομάδας Εργασίας που θα ελέγχει την Frontex. Κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ σημαντικών τεσσάρων μηνών της Ομάδας Εργασίας, εμείς ως η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα εξετάσουμε προσεκτικά τις δραστηριότητες της Frontex, ειδικά αναφορικά με την παραβίαση των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συλλέγουμε στοιχεία και θα προβάλλουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις».

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
Το σκοτεινό χρονολόγιο του 2020 με τις παράνομες επιχειρήσεις από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία δημοσιεύει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Άμεσες απαντήσεις για τις επαναπροωθήσεις ζητά από τη Frontex η Κομισιόν
«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουν εάν υπήρξαν επαναπροωθήσεις στις οποίες συμμετείχαν» τόνισε η αρμόδια Επίτροπος αλλά αρνήθηκε ότι η αυστηρότερη γραμμή της Ε.Ε. στο προσφυγικό έπαιξε ρόλο στις παράνομες...
Άμεσες απαντήσεις για τις επαναπροωθήσεις ζητά από τη Frontex η Κομισιόν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Λιμενικό πιάστηκε στα πράσα
Αλλο ένα πειστήριο για την παράνομη δραστηριότητα των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο κυκλοφόρησε από το τουρκικό λιμενικό, που κατέγραψε σε βίντεο από αέρος άλλη μία επαναπροώθηση προσφύγων με τη γνωστή φουσκωτή...
Το Λιμενικό πιάστηκε στα πράσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαστούκι στην Ελλάδα που... ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη
Απίστευτο διεθνή διασυρμό για την ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο προσφυγικό αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Χαστούκι στην Ελλάδα που... ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Και ζήσανε αυτοί καλά και οι πρόσφυγες χειρότερα...
Με μια απογοητευτική πρόταση για την αντικατάσταση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε χθες ότι υποχωρεί ολοκληρωτικά μπροστά στις ξενοφοβικές επιταγές των χωρών του Βίζεγκραντ και γυρνά...
Και ζήσανε αυτοί καλά και οι πρόσφυγες χειρότερα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας