• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.8°C
  4 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  5 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.1°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.3°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.6°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.9°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 18.0°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.4°C
  4 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  64%
AP Photo/Francisco Seco

Κομισιόν: Χρόνος και κόστος τα κριτήρια επιλογής των εμβολίων

 • A-
 • A+

Την πολιτική της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν εμβόλια, αλλά και για τις συμβάσεις που η Ε.Ε. έκλεισε μαζί τους υπερασπίστηκε η υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια. Μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, η Σάντρα Γκαλίνα περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν.

«Είχαμε μπροστά μας 160 εταιρείες που είχαν εμβόλια υπό ανάπτυξη. Επιλέξαμε ως κράτη-μέλη και Κομισιόν να φτιάξουμε ένα χαρτοφυλάκιο με βάση κάποια κριτήρια που έθεσαν οι ειδικοί, τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν», εξήγησε η Σάντρα Γκαλίνα. «Έπρεπε να διαλέξουμε αυτά που βασίζονταν σε επιστημονικά στοιχεία, αυτά που μπορούσαν να παραχθούν μαζικά -δεν μπορούσαμε να διαλέξουμε μια εταιρεία που δεν είχε δυνατότητα να παράγει άμεσα- και αυτά που ήταν πιο πιθανά να λάβουν πρώτα την έγκριση κυκλοφορίας», τόνισε, δείχνοντας ως βασικό στοιχεία το χρόνο και το κόστος.

Η ίδια εξήγησε ότι η βασική μέριμνα της Κομισιόν ήταν η ευθύνη και πώς αυτή θα ήταν ξεκάθαρη στις συμβάσεις. «Πράγματι έγιναν γρήγορες διαπραγματεύσεις. Όμως είμαστε περήφανοι γιατί θεωρούμε ότι έχουμε τηρήσει την οδηγία περί ευθύνης προϊόντων. Μείναμε στα όρια αυτού που χρειάζεται ο πολίτης: τη διαβεβαίωση ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και αυτό το έχουμε επιτύχει», είπε.

«Όταν διαπραγματευόμασταν δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να φανταστούμε ποιο τελικά θα πάρει έγκριση ή τι θα γινόταν με τη διανομή και πότε. Υπήρχαν όλοι αυτοί οι παράγοντες, αλλά η βασική αρχή σε κάθε σύμβαση ήταν ότι χρηματοδοτούμε έναν παρασκευαστή και υπάρχει ένα ρίσκο, καταβάλλουμε δημόσιο χρήμα για όταν και όποτε υπάρξει άδεια κυκλοφορίας. Εκεί πήγαινε το "καλύτερες πρακτικές" και όχι στη δέσμευση των εταιριών», επανέλαβε η Σάντρα Γκαλίνα της Κομισιόν.

«Αγοράσαμε όλες τις δόσεις που ήταν διαθέσιμες εγκαίρως. Σε τέτοια σύμβαση δεν αγοράζεις μία δόση στα χαρτιά, αλλά μια δόση που θα παραδοθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Γι αυτό πρέπει να τηρηθούν προθεσμίες από εταιρίες και χρονοδιαγράμματα. Θα υπάρξουν σίγουρα καθυστερήσεις, αλλά είμαι αισιόδοξη γιατί έχουν δεσμευτεί θα τα τηρήσουν», τόνισε.

Επιστημονικά τα κριτήρια για την τιμολόγηση

Η διευθύντρια της αρμόδιας διεύθυνσης Υγείας της Κομισιόν και βασική διαπραγματεύτρια με τις εταιρίες των εμβολίων κλήθηκε ακόμη να εξηγήσει πώς ξοδεύτηκαν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια από τον Μηχανισμό Έκτακτης Στήριξης, αλλά και τα επιπλέον 750 εκατ. ευρώ που δίνονται για την έρευνα.

Στη δευτερολογία της, η Σάντρα Γκαλίνα προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις, μέσα στο πλαίσιο που της επιτρέπεται από τις εταιρείες και τις ρήτρες εμπιστευτικότητας.

«Τα κράτη ζήτησαν επιχορήγηση με βάση το ΑΕΠ και όχι με βάση τον πληθυσμό. Όλες οι πιστώσεις αφορούν και το 2021. Από τα 750 εκατ., έχουμε ήδη δαπανήσει περίπου 333 εκατ. ευρώ, άρα περιμένουν 416 εκ. Για οκτώ εμβόλια συνολικά. Μας ενδιαφέρει να έχουμε τη χρήση όλων των εμβολίων που θα υπάρξουν. Έτσι δαπανήσαμε χρήματα, τα κριτήρια ως προς την τιμολόγηση ήταν επιστημονικά κριτήρια για να δούμε τι χρειάζονται οι εταιρείες για να προωθήσουν τα εμβόλια», είπε.

Η Σ.Γκαλίνα κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος προμήθειας εμβολίων, καθώς πρόσθετα κονδύλια θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση και των μεταλλάξεων του ιού. Επεσήμανε δε ότι πέρα από τις έξι πρώτες εταιρείες από τις οποίες η Ε.Ε. θα προμηθευτεί εμβόλια, αγορές θα γίνουν και από τις Valneva και Novavax, καθώς ο σκοπός είναι οι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

«Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για τις μεταλλάξεις για παράδειγμα. Δεν μπορούν μόνο οι εταιρείες να κάνουν τις έρευνες. Και αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα για χρήση εμβολίων», είπε.

«Είμαι άνθρωπος των αριθμών. Σήμερα στην Ευρώπη έχουν γίνει ήδη παραπάνω από 12 εκατ. εμβολιασμοί. Είμαστε ηγετική δύναμη. Αν δείτε τον κατάλογο των χωρών που έχουν τους υψηλότερους εμβολιασμούς, θα ήθελα να πω στο ίδιο επίπεδο με Ισραήλ και ΗΠΑ», τόνισε. «Δεν είμαι συμπλεγματική έναντι καμίας άλλης χώρας... Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχουμε 2,3 δισ. εμβόλια. Αυτό που έχει σημασία είναι οι εμβολιασμοί, αυτοί σώζουν ζωές», είπε με νόημα.

«Επίσης, για την τιμολόγηση του εμβολίου της ΑΖ, λέγεται ότι αγοράστηκε για 1,78 ευρώ. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσε 2,50 ευρώ τη δόση. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλετε να πληρώσουμε εμείς περισσότερα. Πάντως, η τελική τιμή δεν είναι 1,78 μόνο», είπε. «Το πρόβλημα θα αποκατασταθεί. Θα έχουμε 15 εκατ. παραδόσεις αυτό το μήνα, 33 εκατ. τον Φεβρουάριο και ακόμα περισσότερες τον Μάρτιο. Θα έχουμε και νέες συμβάσεις, όχι μόνο με τις τρεις εταιρείες, αλλά και με άλλες. Όμως το πρώτο τρίμηνο δε θα είναι εύκολο», παραδέχτηκε.

«Έχουμε δυνατότητα για διαφάνεια ως προς την παραγωγή βεβαίως, αφού - με εξαίρεση μία εταιρεία - όλες οι άλλες έχουν επιδοτηθεί, οπότε μπορούμε να προβούμε σε ελέγχους, αυτό κάνουμε».

«Η Κομισιόν θέλει διαφάνεια και να έχουμε διαφανή στοιχεία και απόδοση και λογοδοσία. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση από φαρμακοβιομηχανίες να δώσουν στοιχεία», είπε η Γκαλίνα, απαντώντας στην κριτική των ευρωβουλευτών για διαφάνεια.

«Αν θα έκανα έκανα κάτι διαφορετικά, θα ήταν να ήμασταν πιο προετοιμασμένοι, να έχουμε ένα σύστημα που να μην περιμένουμε την πανδημία, να υπάρχει προσέγγιση πρόληψης για να έχουμε έρευνα και έναν πυλώνα παραγωγής για χρήματα άμεσης χρηματοδότησης και επιμεληματική βοήθεια», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες, περίεργες πληροφορίες για τις φαρμακοβιομηχανίες
Ρεπορτάζ από αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ανακρίβειες στους ισχυρισμούς του διευθύνοντα συμβούλου της AstraZeneca και προσπάθεια υπερτιμολόγησης των εμβολίων της στην Ε.Ε. από τις Pfizer/BioNTech.
Νέες, περίεργες πληροφορίες για τις φαρμακοβιομηχανίες
ΕΥΡΩΠΗ
Υπόγειες διεργασίες στην Ε.Ε. για να «σπάσουν» οι πατέντες
Πιέσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς δέχεται η Ε.Ε. προκειμένου να ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη πατέντα και να αντισταθμίσουν τις τεράστιες ελλείψεις και καθυστερήσεις στην παροχή των εμβολίων.
Υπόγειες διεργασίες στην Ε.Ε. για να «σπάσουν» οι πατέντες
ΕΥΡΩΠΗ
Οι αριθμοί των εμβολίων
Τα στοιχεία αγοράς των εμβολίων ενάντια του κορονοϊού που εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τι σημαίνει για κάθε Ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη.
Οι αριθμοί των εμβολίων
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
Διευκρινίζεται ότι δεν θα αποτελεί «εισιτήριο» για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Ε.Ε.
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
ΕΥΡΩΠΗ
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις
Ανακοινώσεις για την στρατηγική των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένονται νωρίς το απόγευμα, από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και την Επίτροπο Υγείας.
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας