• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.7°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 30.3°C
  1 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  1 BF
  18%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 29.6°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  1 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.9°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.2°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 29.9°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.5°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 29.9°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 31.1°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  10%

Κέντρο εμβολιασμού σε αθλητικό κέντρο της Λιόν, στη Γαλλία

AP Photo/Laurent Cipriani, File

Η Pfizer υπόσχεται 75 εκατ. επιπλέον δόσεις, ενώ η Γερμανία «κοιτάζει» και αλλού

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μετά τη συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες που ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξελίξεις σημειώνονται στο μέτωπο του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ακόμη τίποτα να εξασφαλίζει άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech θα επιταχύνει τις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση του εμβολίου κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει μαζί με την αμερικανική Pfizer, υποσχόμενη μέχρι και 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Όπως ανέφερε ο Ζιρκ Πέτινγκ, οικονομικός διευθυντής BioNTech, οι δύο εταιρείες υπολογίζουν «να αυξήσουν τις παραδόσεις από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου» και να χορηγήσουν «την ποσότητα των δόσεων για την οποία έχουμε δεσμευθεί κατά το πρώτο τρίμηνο», καθώς και «μέχρι 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το δεύτερο τρίμηνο» στο πλαίσιο των υπαρχόντων συμβολαίων.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα και ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, με στόχο την ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα και ενώ τα κρατίδια πιέζουν την κεντρική κυβέρνηση να αναζητήσει εμβόλια στην Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Πέτινγκ τόνισε ότι μετά την επιβράδυνση των παραδόσεων εμβολίων εξαιτίας των μεταβολών στην αλυσίδα παραγωγής στο εργοστάσιο στην Πουρς του Βελγίου, «επιστρέψαμε στο αρχικό πλάνο παραδόσεων», ενώ πρόσθεσε ότι «διεξάγονται συνομιλίες και με άλλους εταίρους για νέες συμφωνίες» παραγωγής του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παραγγείλει 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με την ονομασία «Comirnaty», ωστόσο η ανακοίνωση της προσωρινής επιβράδυνσης των παραδόσεων στα μέσα του Ιανουαρίου προκάλεσε την οργή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Χθες, μετά τη συμφωνία της προέδρου της Κομισιόν η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 9 εκατομμύρια τις δόσεις που θα παραδώσει στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2021, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 40 εκατομμύρια δόσεις.

«Προχωράμε στα εμβόλια. Η AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη» έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε που έβαλε -προς το παρόν τουλάχιστον- τέλος και στη σύγκρουση με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία.

Οι παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αναμένεται να αρχίσουν κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Λόγω των καθυστερήσεων, της σύγκρουσης με τις φαρμακοβιομηχανίες και των εξελίξεων, που σχετίζονται με τη μετάδοση του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού, η Ε.Ε. βρίσκεται πολύ πίσω σε σύγκριση με τη Βρετανία όσον αφορά τους εμβολιασμούς, πράγμα που παραδέχθηκε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είπε ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα παραμείνει δύσκολη περίοδος.

Η Sanofi έχει ήση ανακοινώσει ότι θα παράγει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer στο εργοστάσιό της στην Φρανκφούρτη.

Η Bayer θα παραγάγει από το 2022 το εμβόλιο της CureVac

Στο μεταξύ, η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer ανακοίνωσε ότι θα παραγάγει από το 2022 το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η ανταγωνίστριά της CureVac. Η Κομισιόν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την CureVac για την προμήθεια 405 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της που βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA).

«Διαθέτουμε τις απαραίτητες ικανότητες για να παραγάγουμε το εμβόλιο mRNA της CureVac», δήλωσε ο διευθυντής του φαρμακευτικού τομέα της Bayer, Στέφαν Έλριχ. «Η διαθεσιμότητα εμβολίων πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.

Η παραγωγική ικανότητα της Bayer προστίθεται σε μία υπάρχουσα παραγωγή στο δίκτυο της CureVac ύψους 300 εκατομμυρίων δόσεων το 2021 και ενός δισεκατομμυρίου δόσεων το 2022, εξήγησε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθυντής της CureVac. Το εμβόλιο αυτό βρίσκεται στη Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας, βρίσκεται πλέον και στο στάδιο της πιστοποίησης.

Η διασφάλιση της παραγωγής του εμβολίου μακροπρόθεσμα είναι ακόμη περισσότερο σημαντική, απέναντι στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων ή την ανάγκη για επανάληψη του εμβολιασμού έπειτα από ένα ή περισσότερα χρόνια, εξήγησε ο Γενς Σπαν.

Η Γερμανία «κοιτάζει» προς Κίνα και Ρωσία

Στο μεταξύ η Γερμανία, που από την αρχή είχε κινηθεί σχετικά αυτόνομα όσον αφορά τις προμήθειες εμβολίων, παρά την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους εμβολιασμούς στο έδαφός της προμηθευόμενη εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ήδη οι ηγέτες των κρατιδίων πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, να δηλώνει ότι το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων μπορεί να αρθεί με την έγκριση και αγορά του Sputnik V των κινεζικών εμβολίων.

Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε αυτή τη συζήτηση, ενώ στην Frankfurter Allgemeine της Κυριακής δήλωσε ότι αν λάβουν έγκριση από την Ε.Ε. τα εμβόλια αυτά μπορεί να βοηθήσουν να στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, δήλωσε ότι τα εμβόλια αυτά «μπορούν να εγκριθούν με την ίδια ταχύτητα όπως έγινε και με τα άλλα εμβόλια» και μετά να αρχίσουν να χορηγούνται.

Η Αγγλία εμβολίασε τους τρόφιμους των γηροκομείων

Στο μεταξύ η Βρετανία, που προχωρά σε νέες συμφωνίες για εμβόλια, συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς τους εμβολιασμούς και σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) σήμερα ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός όλων των πολιτών που ζουν σε γηροκομεία στην Αγγλία.

Πλέον, νέος στόχος είναι έως το Σάββατο να έχουν εμβολιαστεί περίπου 600.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων νοσηλευτές και άλλο υγειονομικό προσωπικό.

ΕΥΡΩΠΗ
Συνεδριάζουν για «πράσινο πιστοποιητικό» εν μέσω της διαμάχης με τη Μ. Βρετανία
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα επιδιώξουν σήμερα συμφωνία σχετικά με το ανακοινωθέν που οι ηγέτες της Ε.Ε. θα υιοθετήσουν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, το οποίο θα είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένο στον ιό.
Συνεδριάζουν για «πράσινο πιστοποιητικό» εν μέσω της διαμάχης με τη Μ. Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρετανοί αγοράζουν εμβόλια μέχρι το... 2025
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Valneva ανακοίνωσε ότι η Βρετανία αύξησε τις παραγγελίες για το υπό δοκιμή εμβόλιό της κατά του κορονοϊού κατά 40 εκατομμύρια δόσεις για το 2022, ανεβάζοντας το σύνολο στα 100...
Οι Βρετανοί αγοράζουν εμβόλια μέχρι το... 2025
ΕΥΡΩΠΗ
Αντίποινα εξετάζει το Λονδίνο στην απαγόρευση της Ε.Ε. για εξαγωγή εμβολίων
Η Βρετανία μελετά σοβαρά να επιβάλει περιορισμούς στην εξαγωγή εμβολίων, ως αποτέλεσμα του φόβου του Λονδίνου ότι εμβόλια που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδοθούν στην Ε.Ε. ενώ δεν θα έχουν καλυφθεί...
Αντίποινα εξετάζει το Λονδίνο στην απαγόρευση της Ε.Ε. για εξαγωγή εμβολίων
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεδριάζει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ η κρίση παραμένει
Η σύγκρουση εξελίσσεται και σε σύγκρουση της Ε.Ε. με τη Βρετανία, η οποία όπως όλα δείχνουν συνεχίζει να εφοδιάζεται κανονικά με εμβόλια από την εταιρεία.
Συνεδριάζει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ η κρίση παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμος να «νερώσει» τα εμβόλια ο ΕΜΑ
Τρόπους για να υπάρξουν περισσότερες δόσεις εμβολίων, διαθέσιμες προς τους Ευρωπαίους πολίτες, φαίνεται πως αναζητεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. 
Έτοιμος να «νερώσει» τα εμβόλια ο ΕΜΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας