• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.3°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.3°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 2.0°C / 11.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 8.2°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.0°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 8.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 8.2°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  69%
Gareth Fuller via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και για ηλικιωμένους

 • A-
 • A+
Αν και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την AstraZeneca παραμένουν πολεμικές, ο ΕΜΑ έδωσε την πολυπόθητη έγκριση στο εμβόλιο για πολίτες όλων των ηλικιών, εντούτοις αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του σε ανθρώπους άνω των 55.

Λένε ότι στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος. Αυτό συμβαίνει και με το συμβόλαιο που υπέγραψε η Κομισιόν με την AstraZeneca, το οποίο χθες δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Κι αυτό γιατί για τα «επίμαχα» σημεία της συμφωνίας θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες από μία ερμηνείες, κάτι που δυσκολεύει πολύ την αντίληψη για το ποιος τελικά θα δικαιωθεί σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. δηλώνει απόλυτα σίγουρη ότι το δίκιο είναι με το μέρος της, ωστόσο επαναλαμβάνει ότι στόχος της δεν είναι οι νομικές διαδικασίες, αλλά η εξεύρεση λύσης με την εταιρεία προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη τα 300 εκατ. εμβόλια που έχουν συμφωνηθεί.

Χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης, δηλαδή της AstraZeneca, χωρίς μάλιστα την εξαίρεση για τις ηλικίες άνω των 65, όπως μία μέρα νωρίτερα είχε κάνει η Γερμανία. Παρ’ όλο που ο ΕΜΑ αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για πολίτες άνω των 55 ετών, περιμένει ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και για αυτές τις ηλικίες. Μετά τη σύσταση της ΕΜΑ, η Κομισιόν θα εκδώσει με συνοπτικές διαδικασίες τη σχετική άδεια υπό όρους (CMA), με συμφωνία των κρατών-μελών.

Για το συμβόλαιο

Στη σύμβαση που δημοσιεύτηκε τα μέρη του συμβολαίου που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων και η ροή των διανομών, είναι «λογοκριμένα», κατ’ απαίτηση της εταιρείας για λόγους ανταγωνισμού. Το συμβόλαιο διέπεται από το βελγικό Δίκαιο, από το Δίκαιο δηλαδή της Ε.Ε.

Στο συμβόλαιο Κομισιόν- AstraZeneca αναφέρεται πολλές φορές η φράση «βέλτιστη λογική και δικαιολογημένη (reasonable) προσπάθεια». Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συγκεκριμένη φράση αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία η εταιρεία ανέπτυσσε το εμβόλιο. Πλέον, αυτό είναι παρελθόν. Στο κείμενο «υπάρχουν πολύ σαφείς κανόνες σχετικά με τις ποσότητες των εμβολίων, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα», σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο συμβόλαιο είναι ενσωματωμένο το ότι η εταιρεία δεσμεύθηκε να ξεκινήσει την παραγωγή προ της αδειοδότησης του ΕΜΑ και παραπέμπει στο σημείο όπου αναφέρεται το εξής: η εταιρεία «έχει επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής της ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή παγκόσμιων κλινικών δοκιμών για να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή διαθεσιμότητα του εμβολίου, το συντομότερο δυνατό».

Σε σχέση με την προμήθεια εμβολίων στην Ε.Ε. και από τα τέσσερα εργοστάσια της AstraZeneca, στο συμβόλαιο σημειώνεται ότι «η εταιρεία υποχρεούται να χρησιμοποιεί τις “καλύτερες λογικές προσπάθειες” για την κατασκευή των “αρχικών δόσεων της Ευρώπης” εντός της Ε.Ε.». Λίγες παραγράφους αργότερα, τονίζεται ότι «η AstraZeneca υποχρεούται επίσης να χρησιμοποιεί τις βέλτιστες προσπάθειες για την κατασκευή του εμβολίου σε τοποθεσίες που βρίσκονται εντός της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σε σχέση με το αν υπάρχει στο συμβόλαιο όρος που αναγνωρίζει τη ρήτρα προτεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου για τα εμβόλια που παράγονται εκεί, ο αξιωματούχος της Κομισιόν μάς παρέπεμψε σε συγκεκριμένο άρθρο του συμβολαίου όπου αναφέρεται ότι «η εταιρεία δεν μπορεί νόμιμα να χρησιμοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς το Ηνωμένο Βασίλειο ως δικαιολογία για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της βάσει της παρούσας σύμβασης. Το άρθρο 13.1 (ε) είναι η απόδειξη ότι η συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την AstraZeneca δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συμφωνία με την Ε.Ε.».

«Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχει βέβαια και η ερμηνεία του δικαστή. Πρόθεσή μας σε κάθε περίπτωση είναι, όχι να φτάσουμε στα δικαστήρια, αλλά να λάβουμε τις δόσεις. Η προσφυγή δεν θα μας εξασφαλίσει οπωσδήποτε τις δόσεις. Δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Τηλεδιάσκεψη Κομισιόν - εταιρειών

Τέλος, το απόγευμα της Κυριακής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης με τους διευθύνοντες συμβούλους όλων των εταιρειών παραγωγής εμβολίων, με τους οποίους οι Βρυξέλλες υπέγραψαν συμφωνίες προαγοράς. «Επισήμως», στόχος της συζήτησης είναι «να διερευνήσουμε πώς να συνδυάσουμε τις προσπάθειες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για να προχωρήσουμε στη στρατηγική εμβολιασμού της Ε.Ε. και να προετοιμαστούμε για οποιεσδήποτε νέες παραλλαγές του κορονοϊού, καθώς και για τυχόν μελλοντικές απειλές τύπου πανδημίας».

Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να καλέσει τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις συμφωνημένες υποχρεώσεις τους, προειδοποιώντας πως αλλιώς η Ε.Ε. θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα.

Το γεγονός ότι η Φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει τη θέση της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη, η οποία ήταν το πρόσωπο της Επιτροπής για την κρίση των τελευταίων ημερών, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των συμμετεχόντων μέχρι τώρα, είναι ένα σημάδι τού πόσο σημαντικό είναι το διακύβευμα. Ορισμένες κυβερνήσεις -όπως η ισπανική, σύμφωνα με τη εφημερίδα El Mundo- αρχίζουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και θεωρούν την Επιτροπή υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις διάθεσης εμβολίων.

Πιέζει και το Ευρωκοινοβούλιο

Στον… χορό των πιέσεων μπήκε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή που έστειλαν οι συμπρόεδροι της Αριστεράς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ζητώντας τα εμβόλια να αντιμετωπιστούν ως δημόσιο αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα. Το περιεχόμενο της επιστολής είναι απολύτως εναρμονισμένο με τη λογική που διέπει το άρθρο του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα χθες στο POLITICO.

Σε συνέχεια της υπερψήφισης της τροπολογίας της Ευρωομάδας της Αριστεράς από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να διασφαλίσουν την ευρεία διανομή εμβολίων σε όλους τους πολίτες, ξεπερνώντας τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε το εμβόλιο J&J, «παγώνει» της AstraZeneca σε 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε
Μπαράζ «παγώματος» του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη καταγράφηκε χθες. Υψηλές προσδοκίες από το αμερικανικό εμβόλιο που εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Εγκρίθηκε το εμβόλιο J&J, «παγώνει» της AstraZeneca σε 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε
ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ αναμένει από ΗΠΑ διευκρινίσεις για το αν θα δέχεται εμβολιασμένους με ΑΖ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πως για την Ευρώπη είναι προφανές ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με αυτό θα πρέπει να μπορούν να ταξιδέψουν.
Η ΕΕ αναμένει από ΗΠΑ διευκρινίσεις για το αν θα δέχεται εμβολιασμένους με ΑΖ
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες συστάσεις του ΕΜΑ για παρενέργειες από τα εμβόλια της J&J και AstraZeneca
Νέες συστάσεις σε σχέση με ανεπιθύμητες παρενέργειες και την ασφάλεια των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποίησε μέσω ανάρτησης του στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Νέες συστάσεις του ΕΜΑ για παρενέργειες από τα εμβόλια της J&J και AstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία Κομισιόν με AstraZeneca για τις δόσεις εμβολίων που απομένουν
Έκπτωση από 10% μέχρι και το 40% της αρχικής τιμής θα μπορεί να επιβληθεί στις πληρωμές των εμβολίων της AstraZeneca σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων στην παράδοση των δόσεων, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που...
Συμφωνία Κομισιόν με AstraZeneca για τις δόσεις εμβολίων που απομένουν
ΕΥΡΩΠΗ
Η ώρα της Δικαιοσύνης για Ε.Ε. και AstraZeneca
Το βελγικό Πρωτοδικείο θα εκδικάσει την υπόθεση, ξεκινώντας με τα επιχειρήματα της ΕΕ και θα ακολουθήσουν τα επιχειρήματα της AstraZeneca.
Η ώρα της Δικαιοσύνης για Ε.Ε. και AstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθεί να ανησυχεί τις Βρυξέλλες
Τη συνέχιση της αποστολής στοιχείων για τις θρομβώσεις στον ΕυρωπαΪκό Οργανισμό Φαρμάκων ζητά με επιστολή της από τα 27 κράτη-μέλη η Επίτροπος Υγείας.
Το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθεί να ανησυχεί τις Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας