• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 21.2°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.7°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 18.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.1°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.8°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 21.5°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.6°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 17.8°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  67%
AP Photo

Frontex και επαναπροωθήσεις στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου

 • A-
 • A+

Μηχανισμό ελέγχου της Frontex για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων συστήνει η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από τις αποκαλύψεις για εμπλοκή της Υπηρεσίας σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις του διευθυντή της, Φαμπρίς Λετζέρι και των ελληνικών αρχών.

Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βάζει βαθιά το κεφάλι στην άμμο και να κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης και τις ερευνητικές ομάδες για αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων της τουρκικής προπαγάνδας, επιχείρημα που εκθέτει την ίδια και της αφαιρεί κάθε σοβαρότητα και αξιοπιστία στο θέμα, η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Frontex θα φέρει μοιραία στο μικροσκόπιο τις ενέργειες των ελληνικών αρχών. Άλλωστε, η Frontex κατηγορείται ότι συμμετέχει σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή τις ανέχεται, αλλά δεν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Την ίδια στιγμή, η κινητοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου, με τις ομάδες της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών να ζητούν την παραίτηση του διευθυντή της Frontex, αναδεικνύει την αδράνεια του ελληνικού κομματικού συστήματος και δημιουργεί εντυπώσεις συγκάλυψης, αν όχι συνενοχής.

Εξονυχιστική έρευνα

Η σύσταση του μηχανισμού με την ονομασία Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο της Frontex αποτελεί πρωτοβουλία των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων και έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, εκφράζει δηλαδή την πολιτική βούληση ενός ευρύτατου φάσματος των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, αναγκαία για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Η Ομάδα θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε πολιτική δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες από τη σύστασή της, η Ομάδα θα διεξάγει εξονυχιστική έρευνα για τη συγκέντρωση στοιχείων σε σχέση με τις καταγγελίες για συμμετοχή της Frontex σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα, για αδράνεια μπροστά σε τέτοιες επιχειρήσεις, για τη διοίκηση της υπηρεσίας, για τη διαδικασία αναφοράς καταγγελιών και τη διαχείρισή τους. Για τον σκοπό της έρευνας, τα μέλη της Ομάδας θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία από ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, όπως το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex, τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη και την OLAF, που διεξάγει ήδη έρευνα για τη συμβατή λειτουργία της Frontex με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως από τους εργαζόμενους της Frontex, τις αρχές των κρατών μελών, οργανώσεις, δημοσιογράφους, ερευνητές και ειδικούς.

«Συστηματικές οι παραβιάσεις»

«Πιστεύουμε ότι η Frontex έχει ξεφύγει και ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη το επιτρέπουν επειδή συμβαίνει μακριά από τη δημοσιότητα. Χάρη στις δημοσιογραφικές έρευνες που έχουν δείξει συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορά μας, όπως και χάρη στις μαρτυρίες χιλιάδων προσφύγω και μεταναστών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τη Frontex, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια μεταναστευτική πολιτική που συμμορφώνεται πλήρως με τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει σε δήλωσή της η Σίρα Ρέγκο, Ευρωβουλευτής της Αριστεράς και μέλος της Ομάδας Εργασίας.

«Αν αποδειχτούν αληθείς οι καταγγελίες κακοδιαχείρισης, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δρουν εκτός του νόμου και ενάτια στις ευρωπαϊκές αξίες οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Η έρευνα αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών και για τη λογοδοσία της Frontex, για την οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη» σημειώνει η Τίνεκε Στρικ, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Σταματήστε τους, κ. Ιλβα Γιόχανσον»
Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν από την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο να αναλάβει δράση για να δοθεί οριστικό τέλος στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.
«Σταματήστε τους, κ. Ιλβα Γιόχανσον»
ΕΥΡΩΠΗ
Ιστορική δίκη κατά της Frontex 
Πρώτη φορά στα 17 χρόνια λειτουργίας της η Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο, σε μια υπόθεση που εκθέτει και την Ελλάδα και την πολιτική της κυβέρνησης.
Ιστορική δίκη κατά της Frontex 
ΕΥΡΩΠΗ
H Frontex «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»
Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκαν «πειστικά στοιχεία» για εμπλοκή της Frontex στις επαναπροωθήσεις αλλά η επικεφαλής τονίζει ότι τουλάχιστον γνώριζε τι συμβαίνει στο Αιγαίο και ζητά...
H Frontex «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»
ΕΥΡΩΠΗ
Καμία συμμετοχή στην ένταξη προσφύγων ζητά ο Μηταράκης
Να μην συμμετέχουν τα κράτη πρώτης υποδοχής στην υποχρέωση ένταξης των προσφύγων σε περίπτωση αυξημένης ροής πρότεινε ο υπουργός προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή.
Καμία συμμετοχή στην ένταξη προσφύγων ζητά ο Μηταράκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας